Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:1124/11.07.2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, επανειλημμένως, τόσο με ερωτήσεις που έχει καταθέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και με δημόσιες παρεμβάσεις, είχε ζητήσει να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα για τα λεγόμενα “θαλασσοδάνεια“.

Συγκεκριμένα είχαμε ζητήσει να ελεγχθούν όλοι οι φάκελοι κόκκινων δανείων που δόθηκαν στην επταετία 2010-2016 και αφορούν σκανδαλώδεις υποθέσεις τραπεζικών χρηματοδοτήσεων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, που παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία, τους τραπεζικούς κανόνες δανειοδοτήσεως και παροχής πιστώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και τις επ’ αυτών κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, που «μυρίζουν» συναλλαγές διαπλοκής, όπως επίσης να διερευνηθούν επίσης οι ευθύνες των τραπεζικών στελεχών που ενέκριναν, χορήγησαν, ρύθμισαν και αναχρηματοδότησαν τα συγκεκριμένα αυτά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, φέρεται ότι μπαίνουν επιτέλους στο «μικροσκόπιο» των αρμοδίων αρχών όλα τα μεγάλα δάνεια που χορηγήθηκαν και αναχρηματοδοτήθηκαν στην επταετία 2010-2016 και έχουν γίνει πλέον κόκκινα. Η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη συγκεντρώσει στοιχεία για τέτοιες υποθέσεις, που αφορούν μεγάλες, ανέγγυες χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, σε φυσικά πρόσωπα χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, σε εταιρείες με μικρό τζίρο και μηδαμινά κέρδη, σε προβληματικές επιχειρήσεις ΜΜΕ, κλπ.

Όπως αναφέρεται, οι εισαγγελείς έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα (πολλά) από αυτά τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν από τους δανειολήπτες για προσωπικό πλουτισμό και εν συνεχεία έπαψαν να εξυπηρετούνται. Αναφέρονται περιπτώσεις ιδιοκτητών-μεγαλομετόχων εισηγμένων εταιρειών που πήραν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τα μετέτρεψαν σε κότερα, σπίτια στη Μύκονο, μετοχές στο Λονδίνο και προσωπικές συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις.

Επειδή, δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκαν για αναχρηματοδότηση παλαιότερων που είχαν γίνει ήδη κόκκινα.

Επειδή, και με επιστολή του προς τις τράπεζες ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ.Ιωάννης Δραγάτσης ζήτησε ήδη να του παραδώσουν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή αρχείο όλων των οφειλετών κόκκινων δανείων άνω των 30 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δανειοδοτήθηκαν από το 2009 και εντεύθεν.

Επειδή, ζητά επίσης να του δοθεί αναλυτική καταγραφή των ποσών που πλήρωσε μέχρι τώρα κάθε δανειολήπτης – πριν το δάνειο «κοκκινίσει», αλλά και μετά.

 

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε:

 

 

1. Στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι οι επιχειρηματίες με τα «κόκκινα δάνεια» έχουν βγάλει τα δάνειά τους στο εξωτερικό, θα κληθούν να τα επιστρέψουν άμεσα, αν δεν το πράξουν θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριές ποινές φυλάκισης, όπως θα συνέβαινε με έναν απλό Έλληνα πολίτη, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα που αφορά ελέγχους σε εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα, που πήραν δάνεια και όχι μόνο δεν τα αποπλήρωσαν αλλά τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό; Συντρέχει, ναι ή όχι, εν προκειμένω, η περίπτωση της απάτης και τέλος πότε θα έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω έρευνα ;

2. Εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει ευθύνη των τραπεζικών στελεχών που χορηγούσαν και αναχρηματοδοτούσαν τα συγκεκριμένα αυτά δάνεια, χωρίς κανέναν έλεγχο, θα έρθουν επιτέλους τα συγκεκριμένα αυτά golden boys των τραπεζών αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη, οι διωκτικές αρχές διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό ώστε να εξετάσουν με ταχύτατους ρυθμούς και επισταμένα τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει, για να μη βαλτώσει μια ακόμα έρευνα οικονομικού εγκλήματος, τραπεζικής απάτης, μεγάλης φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος