Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ.637/21-03-2017

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σε κόντρα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της κυβέρνησης εξελίσσεται η προσπάθεια να ανασυσταθεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα». Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πιστεύει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εισχωρήσει, να κομματικοποιήσει και να ελέγξει τις εκκλησιαστικές κοινότητες-ενορίες μαζί με τις ομοσπονδίες σωματείων και τα ίδια τα σωματεία και τους συλλόγους με το πρόσχημα της παροχής δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες. Είναι εναργές ότι το πιο σοβαρό κύτταρο συγκρότησης της Ομογένειας, τουλάχιστον στην περίπτωση της Αμερικής, είναι οι ενορίες-κοινότητες, καθότι εν πολλοίς οι ομοσπονδίες σωματείων και τα επιμέρους σωματεία και οι σύλλογοι βρίσκονται σε φθίνουσα κατάσταση. Η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο με άκρως απόρρητη επιστολή του προς την κυβέρνηση Τσίπρα, στο τέλος του Νοεμβρίου του 2016, είχε εκφράσει την ολοκληρωτική αντίθεσή του στην επανασύσταση του ΣΑΕ, ενώ έχει διαμηνύσει και προφορικά σε υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα ότι αντιτίθεται σφόδρα στην επανασύσταση του ΣΑΕ, διότι επιθυμεί να διαφυλάξει την ενότητα της Ελληνορθόδοξης Διασποράς σε ηπείρους και χώρες της εκκλησιαστικής του δικαιοδοσίας και επιρροής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ευρώπης, της Αυστραλίας κ.λπ.

Τόνισε μάλιστα ότι το μεν Πατριαρχείο έχει τους μητροπολίτες του, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν για το καλό της Ομογένειας και του απόδημου Ελληνισμού, η δε Ελλάδα έχει τις διπλωματικές Αρχές της και μπορεί δι’ αυτών να επιτελέσει το έργο της, συνεπώς δεν χρειάζεται ένα μόρφωμα όπως το ΣΑΕ. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει τη διείσδυσή της στον απόδημο ελληνισμό, γι’ αυτό ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε συνεχώς μνεία στην επανασύσταση του ΣΑΕ προσπαθώντας να ανιχνεύσει τις προθέσεις και αντιδράσεις της Ομογένειας. Στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ο κ. Κουίκ είπε πως «εννοώ ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ξεκίνησε καλά, αλλά, έτσι όπως μπλέξανε μετά κόμματα και κυβερνήσεις, δεν άφησαν τους ομογενείς να αυτοδιαχειριστούν την υπόθεση και να αυτο-οργανωθούν και φτάσαμε το 2013 να βάλουμε ταφόπλακα». «Συνταγματικά, πρέπει να ξανακάνουμε το ΣΑΕ και θα γίνει, αλλά με προϋποθέσεις τις οποίες έχω εκθέσει. Δηλαδή, πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, αυτοδιοργανωνόμενο, με θητείες στα Διοικητικά Συμβούλια που δεν θα είναι περισσότερες από δύο, για να έχουμε αλλαγή προσώπων, και με τρεις πυλώνες, που είναι οι φιλέλληνες, ελληνικές προσωπικότητες και, βεβαίως, ο κυρίαρχος πυλώνας, η ναυαρχίδα, που λέγεται Εκκλησία. Δεν πάει πια. Το 4% του ΣΑΕ δεν μπορούσε να εκφράζει όλη την Ομογένεια.

Επειδή η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και ο βασικός στόχος του ΣΑΕ ήταν και παραμένει ως εθνικός στόχος η συνεργασία, η υποστήριξη και η συνένωση της Ομογένειας, σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου ο ελληνισμός να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη.

Επειδή κύριος σκοπός του Σ.Α.Ε. ήταν η προσέγγιση των Ελλήνων της Διασποράς και η δημιουργία μιας παγκόσμιας δικτύωσης, με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προς το συμφέρον της Ομογένειας, καθώς και η μεταφορά τους, ως γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο, προς την ελληνική Πολιτεία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1ον Έχετε αποφασίσει ως Κυβέρνηση να ανασυστήσετε το Σ.Α.Ε. ακόμη κι αν εμμείνει στις αντιρρήσεις του το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών;

3ον Πώς διασφαλίζεται η υπηρέτηση εθνικών και όχι πολιτικών και κομματικών στόχων, από την ανασύσταση του Σ.Α.Ε.; Θα προχωρήσετε στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ανασύστασή του;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος