Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:5710/17/5/2017

Βουλευτής Ν. Αχαΐας – Ανεξάρτητος

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχουν φθάσει με e-mail πολλές διαμαρτυρίες στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος από ομογενείς, που αντιμετωπίζουν αξεπέραστα προβλήματα μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα, για λόγους που δεν υφίστανται στις χώρες που ζουν και επειδή δεν γνωρίζουν την ελληνική νομοθεσία.

Οι περισσότερες διαμαρτυρίες προέρχονται από τις ΗΠΑ και αναφέρονται σε «κόκκινα» δάνεια ανδρών συζύγων, που είχαν βάλει ως εγγυητές άνεργες συζύγους τους και τώρα οι τελευταίες δεν μπορούν να δεχθούν την μεταβίβαση ακινήτων στ’ όνομά τους διότι θα κατασχεθούν.

Χαρακτηριστικότερη είναι η περιγραφή που κάνει ένας εκ των ομογενών, ο κ. Γιάννης Ατματζίδης, την οποία και επισυνάπτω.

«ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΩΣ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΙΧΑΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.

Κύριε Νικολόπουλε παρακολουθώ την κοινοβουλευτική σας δράση και το δημόσιο λόγο σας και για τούτο πήρα το θάρρος να σας στείλω αυτή την επιστολή. Ζω πολλά χρόνια στην Αμερική. Έφυγα από μικρός και έχω δουλέψει πολύ σκληρά όλα αυτά τα χρόνια. Συμβαίνει στην οικογένειά μου κάτι που μας έχει αναστατώσει τη ζωή. Θέλω να σας πω από την αρχή ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί μόνο εμένα αλλά, από ότι γνωρίζω εδώ στην ομογένεια, πάρα πάρα πολλούς έλληνες μετανάστες.

Όπως γνωρίζετε εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που λειτουργούσαν οι τράπεζες στην Ελλάδα. Απεναντίας, γνωρίζοντας πως λειτουργούν οι τράπεζες στην Αμερική, πολλές φορές κάναμε τραγικά λάθη. Για παράδειγμα στην Αμερική ποτέ δεν θα γινόταν δεκτός κάποιος για εγγυητής εάν αυτός δεν είχε δουλέψει ποτέ του, εάν δεν είχε περιουσία και εάν στη φορολογική του δήλωση δεν εμφανιζόταν ποτέ και για όλα τα χρόνια ούτε 1€ να έχει εισόδημα.

Στην Ελλάδα πως μπορεί να γίνεται αποδεκτός εγγυητής που δεν έχει ισόποση κατάθεση ή ισάξιο ακίνητο του δανείου; Δεν το κατάλαβα ποτέ και πάντως σήμερα ζητώ να πάτε το θέμα στη Βουλή και η κυβέρνηση, αφού το μελετήσει, να δώσει μία λύση.

Οι τράπεζες έχουν δεσμεύσει τις γυναίκες των δανειοληπτών χωρίς να έχουν καμία οικονομική οντότητα ή δυνατότητα. Έτσι τα περισσότερα ζευγάρια δανειοληπτών έχουν πρόβλημα.

Ας φέρετε διάταξη ώστε οι γυναίκες σύζυγοι δανειοληπτών που δεν εργάζονται και δεν έχουν δικά τους οικονομικά μέσα να μην λαμβάνονται υπόψη και να μην έχουν της συνέπειες των εγγυητών. Άλλωστε είναι εγγυητές- παρωδία!

Παράδειγμα η αδερφή μου. Δεν έχει δουλέψει ποτέ και ο γαμπρός μου πήρε δάνειο. Η τράπεζα την δέχθηκε ως εγγυήτρια. Θέλω να της δώσω ένα χωράφι του πατέρα μου και δεν μπορώ διότι θα το κατασχέσουν. Πρέπει να χωρίσει διότι είναι εγγυήτρια;

Αυτές οι περιπτώσεις είναι χιλιάδες και όχι μόνον. Ταλαιπωρούνται τα νοικοκυριά και δεν ωφελείται η οικονομία. Διότι πεθερικά θέλουν να μεταβιβάσουν περιουσίες και δεν μπορούν. Αυτά είναι κοινωνικά θέματα που πρέπει να λυθούν. Παραμένει το ερώτημα, γιατί οι τράπεζες δεχόντουσαν για εγγυητές ανθρώπους που δεν είχαν περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμα του δανείου, αλλά ήταν και άνεργοι και δεν είχαν ούτε ένα ευρώ;»

Επειδή όντως τα περιγραφόμενα έχουν σοβαρή κοινωνική διάσταση, κρίνεται σκόπιμο να απεγκλωβισθούν χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι ένας τρόπος κι αυτός για να πάρει μπρος η οικονομία. Αντί, για παράδειγμα, τα στεγαστικά δάνεια να δοθούν σε ξένα funds με 10% ίσως είναι προτιμότερο να δοθούν σε δανειολήπτες με το ίδιο ή και μεγαλύτερο ποσοστό. Είναι και πιθανό τότε, να εμφανισθούν χρήματα που τώρα είναι στα στρώματα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ένας άλλος Έλληνας ομογενής, θα σταλούν χρήματα στους εν Ελλάδι δανειολήπτες συγγενείς τους και θα πέσει χρήμα στην αγορά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα προβλέψετε νομοθετικά ώστε διάφορες κατηγορίες γυναικών (άνεργες κ.λπ.), που είναι σύζυγοι δανειοληπτών, να μην έχουν τις συνέπειες των εγγυητών;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος