Λίστα αντικειμένων
Αρ.Πρωτ.1346/28-08-2017
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ και ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Όποια αντιπυρική πολιτική και αν υπάρξει, δύσκολα θα έχει αποτέλεσμα σε αυτόν τον τόπο, γιατί η αιτία των πυρκαγιών –πλην των τυχαίων- είναι μία, διαχρονική και δύσκολα θα αντιμετωπιστεί.
«Το δάσος είναι ένα τεράστιο «εργοστάσιο» παραγωγής οξυγόνου. Συγκρατεί το νερό της βροχής και βοηθά στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων. Μετριάζει τους ανέμους και απορροφά τους θορύβους. Δημιουργεί φυσική ασπίδα στη σκόνη και στα αιωρούμενα σωματίδια», εξηγεί ο καθηγητής Μιχάλης Πετράκης, πρώην διευθυντής Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Επικαλείται διεθνείς επιστημονικές έρευνες σύμφωνα με τις οποίες η διάβρωση του εδάφους από τα νερά της βροχής είναι 100 φορές μεγαλύτερη σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, σε σχέση με ζώνες που διατηρούν τον δασικό τους χαρακτήρα.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι στις καμένες περιοχές χάνονται κάθε χρόνο 100 εκατ. κυβικά μέτρα παραγωγικού εδάφους και 660.000 τόνοι θρεπτικών ουσιών. Με άλλα λόγια η χώρα μας κάθε χρόνο χάνει μια ολόκληρη πεδιάδα αντίστοιχη με τον αργολικό κάμπο ή ένα νησί όπως η Πάτμος!
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:
1. Έχει ασχοληθεί κάποια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να ελέγξει σήμερα πόσες από τις εκτάσεις που καήκαν τις περασμένες δεκαετίες είναι σήμερα χρισμένες;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |