Loading...
 Start Page

Α.Π. 624/12-12-17

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

«Καμπανάκι» από δικαστές, καθώς, αν αποτύχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, θα κληθούν να λύσουν τις διαφορές των τραπεζών με οφειλέτες ενώ έχουν σε εκκρεμότητα εκατοντάδες χιλιάδες δικογραφίες.

Με «κραχ» απειλούνται τα δικα¬στήρια τα Αθήνας αλλά και της περιφέρειας στην περί-πτωση που φθάσουν στα χέρια των δικαστών οι 90.000 και πλέον υπο¬θέσεις των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, που τώρα βρίσκονται στο στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Τα ΧΡΙΚΕ πληροφορείται ότι οι δικαστές χτυπούν από τώρα το καμπανάκι του κινδύνου, αφού ακόμη και εάν μία ρύθμιση περάσει μέσα από την πλατφόρμα, θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί και από τα δικαστήρια (σ.σ.: τα Πολυμελή Πρωτοδικεία). Συνεπώς, την ίδια στιγμή που ευαγγελίζεστε την διαίρεση του Πρωτοδικείου Αθηνών σε τέσσερα Πρωτοδικεία, δεν λαμβάνετε μέριμνα για «ωρολογιακές βόμβες» στα χέρια των δικαστών.

Επιχειρώντας να προλάβουν τα χειρότερα, καθώς όσο εισέρχονται υποθέσεις στα δικαστήρια τόσο δυσκολεύει ο χρόνος για κάλυψη τα εκκρεμότητας, τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατέθεσαν στον υπουρ¬γό Δικαιοσύνης τη δική τους πρόταση, υποστηρίζοντας ότι ο μόνος δρόμος για να ξεκινήσει εκ νέου η ταχύτερη απονο¬μή του δικαίου είναι η υποχρεωτική δι¬αμεσολάβηση.

Σε πρώτο στάδιο για διαφορές που αφο¬ρούν αυτοκίνητα, μισθώσεις, εργατικά ή και οικογενειακά θέματα, ενώ σε δεύ¬τερη μπορούν να μπουν διαφορές που σχετίζονται με το εμπράγματο ή το ενο¬χικό δίκαιο.

Απαντήστε γιατί δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος ο θεσμός;

Επειδή επιτέλους πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή τη διεθνή τάση για την υιοθέτηση συστη¬μάτων υποχρεωτικής απόπειρας διαμε¬σολάβησης και να την προσαρμόσουμε στις ελληνικές συνθήκες»

Ερωτάσθε:

1ον Ποιες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η υποχρεωτική διαμεσολάβηση; Αν και ο θεσμός της δικαστικής διαμεσολάβησης μετράει ήδη 5 χρόνια νομοθέτησης, από το 2012 έως το 2016, ενώπιον του δικαστή-μεσολαβητή έχουν φθάσει μόλις 316 υποθέσεις, ενώ το 2017 ο θεσμός έσπασε... αρνητι¬κό ρεκόρ, με 27 υποθέσεις και ακόμα απαντήστε στη Βουλή, ειδικότερα, ποιες διατάξεις προτίθεσθε να επιβάλετε, που θα εγγυώνται την υποχρεωτικότητα της εξεύρεσης εξωδικαστικής λύσης;

2ον Εάν η προσπάθεια για ρύθμιση δεν τε¬λεσφορήσει, τότε ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι τράπεζες; θα κα¬ταγγείλουν τα δάνεια, ανοίγοντας νέο δικαστικό γύρο;

Γιατί ενώ Υπάρχει και η ιδιωτική διαμεσολάβηση, με τουλάχιστον 2.000 δικηγόρους να έχουν λάβει πιστοποίηση για τα νέα καθήκοντά τους, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να επιτελέσουν;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος