Loading...
 Start Page

Α. Π. 1899/27-06-18

 

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιομάτων

Τίτλοι τέλους για την άλλοτε ισχυρή εκτυπωτική βιομηχανία «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ» του Φώτη Μπόμπολα και του Σταύρου Ψυχάρη. Η τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στη διαδικασία πλειστηριασμού.

Η εκτυπωτική εταιρεία IRIS ήταν εγκατεστημένη σε μια έκταση 62.406,41 τ.μ.και τα κτίρια μαζί με τους βοηθητικούς χώρους «αγγίζουν» τα 4.000 τ.μ.

Η εταιρεία «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία» είχε δύο βασικούς μετόχους. Το 50% των μετοχών ήταν περιουσιακό στοιχείο της «Πήγασος Εκδοτικής» και το υπόλοιπο 50% του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

 

Η εταιρεία «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ» εμφάνιζε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 89.071.290, 83 ευρώ και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν στα 6.359.851,35 ευρώ. Ο

κύκλος εργασιών ανήλθε στα 42 εκατ. ευρώ το 2016.

 

Όμως το 2017 η εταιρεία εγκαταλείφτηκε στη τύχη της.

Η διοίκηση της «Πήγασος Εκδοτική» την ίδια στιγμή … φρόντιζε τα δικά της επιχειρηματικά συμφέροντα έχοντας πάντα ανοικτή επικοινωνία με το τραπεζικό σύστημα το οποίο, παρότι η χώρα είχε βρεθεί στη δίνη της κρίσης, ανανέωσε τα δάνεια της εταιρείας τον Μάρτιο του 2014, καθώς υπογράφτηκε έκδοση κοινού ενυπόθηκου ομολογιακού δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ για την «Πήγασος Εκδοτική». Ωστόσο η διοίκηση Μπόμπολα είχε λυμένα τα χέρια της καθώς βρήκε την ευκαιρία να πουλήσει το ακίνητο στο Χαλάνδρι που στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Έθνος» το Δεκέμβριο του 2016 προχωρώντας σε συμβολαιογραφικές πράξεις με αριθμό 9259 και 9260. Το τίμημα που εισπράχθηκε ανήλθε στα 19.800.000 ευρώ.

 

 

Την ίδια στιγμή η Moore Stephens, ως ορκωτής λογιστής για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, διαπίστωνε ότι υπήρχε ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης.

Η ελεγκτική εταιρεία σημείωνε με έμφαση ότι υπάρχουν ενδείξεις αβεβαιότητας για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας.

 

Οι διαπιστώσεις της Moore Stephens για το μέλλον της εταιρείας δεν απέτρεψαν την συναλλαγή πώλησης του ακινήτου της «Πήγασος Εκδοτικής» βεβαιώνοντας ότι η ελληνική νομοθεσία δεν υποχρεώνει τις ελεγκτικές εταιρείες να χτυπούν νωρίτερα τον κώδωνα του κινδύνου, όταν μάλιστα οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά πτώχευσης.

 

Έτσι οι διαπιστώσεις των ορκωτών λογιστών έρχονται ως τετελεσμένο γεγονός το οποίο δεν μπορεί να ανατραπεί.

 

Έτσι οι διοικήσεις των εταιρειών ρίχνουν «κανόνι», έχοντας όμως προστατευθεί οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.

 

Επειδή, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μετά και την υπόθεση της Folli Follie είναι επιβεβλημένη η βελτίωση της νομοθεσίας έναντι των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι στο τέλος βάζουν μία υπογραφή στη ληξιαρχική πράξη … θανάτου της εταιρείας.

Επειδή, επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η «Πήγασος εκδοτική» έριξε κανόνι 148.397.614,73 ευρώ στις τράπεζες και μαζί με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της θυγατρικής της «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ» που ήταν 89 εκατ. ευρώ, το συνολικό χρέος της μητρικής να διαμορφώνεται σε 237 εκατ. ευρώ.

Καλείσθε να απαντήσετε:

1ον Μετά από τα ανωτέρω έχετε την πολιτική να προχωρήσετε σε νομοθετικές ρυθμίσεις έναντι των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι στο τέλος βάζουν μία υπογραφή στη ληξιαρχική πράξη … θανάτου της εταιρείας;

2ον Έχετε την βούληση να ζητήσετε από την Δικαιοσύνη και την ΤτΕ να ελέγξουν τις Τράπεζες και φυσικά τα μέλη του Δ.Σ. αυτών που, παρότι η χώρα είχε βρεθεί στη δίνη της κρίσης, ανανέωσαν τα δάνεια της εταιρείας τον Μάρτιο του 2014 καθώς υπογράφτηκε έκδοσης κοινού ενυπόθηκου ομολογιακού δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ για την «Πήγασος Εκδοτική». Ωστόσο, η διοίκηση Μπόμπολα είχε λυμένα τα χέρια της καθώς βρήκε την ευκαιρία να πουλήσει το ακίνητο στο Χαλάνδρι που στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Έθνος» το Δεκέμβριο του 2016 προχωρώντας σε συμβολαιογραφικές πράξεις με αριθμό 9259 και 9260. Το τίμημα που εισπράχθηκε ανήλθε στα 19.800.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η ζημιά που προκάλεσαν οι τραπεζίτες με τις αποφάσεις τους, να ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ; Μήπως έχει ήδη σχηματισθεί δικογραφία, μήπως η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη έχει ολοκληρώσει την έρευνα για τα 237.000.000€ που αγγίζουν τα θαλασσοδάνεια που «έσκασαν» στις τράπεζες από «Πήγασος Εκδοτική» και «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ»;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος