Loading...
 Start Page

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
- ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Θέμα: Σημαντική καθυστέρηση εμφανίζουν οι εντάξεις νέων έργων ΑΠΕ στο εθνικό ηλεκτρικό σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις 29 Οκτωβρίου 2009, καταγγέλλει τη χώρα για παραβάσεις που αφορούν στην οδηγία της Ε.Ε., σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης που προέρχεται από τις εκπομπές των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την οδηγία αυτή, τα κράτη-μέλη θα έπρεπε να εκδώσουν ή να επανεξετάσουν άδειες βιομηχανικών κλάδων που υπάγονται στην Οδηγία.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρά την προαναφερθείσα προσφυγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- δεν έχει εκδώσει μαζί με την Περιφερειακή Διοίκηση 100 και πλέον άδειες.

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, προχωρεί η ένταξη νέων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι, που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι η κάλυψη του 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2020.

Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου επιβάλλεται να εντάσσονται στο σύστημα περί τα 1,000 MW ετησίως. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, από την αρχή του 2010 έχουν ενταχθεί μόλις 25,36 MW. Η ισχύς αυτή προέρχεται από δύο αιολικά και ένα μικρό υδροηλεκτρικό, ενώ τους τελευταίους μήνες. Δυστυχώς δεν έχει προστεθεί ούτε ένα νέο έργο αιολικής ή υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ούτε και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από βιοαέριο και βιομάζα. Αντίθετα, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον, για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, καθώς φέτος έχουν τεθεί σε λειτουργία 38 MW και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς τους αγγίζει τα 84,76 MW.

Η ΔΕΗ αυτό το διάστημα, κάνει δεκτές αιτήσεις αγροτών που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταικούς σταθμούς έως 100 KW.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στους αγρότες, γιατί τους καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες που δεν πρόκειται να ευοδωθούν, αφού από τη αρχή καταδεικνύεται, ότι εξαγγελία υλοποιείται χωρίς σχέδιο. Όλοι οι φορείς είναι απροετοίμαστοι και ασυντόνιστοι.
Μία ακόμα κίνηση σε προεκλογικό χρόνο σχεδιασμένη «στο γόνατο»,προκειμένου να κατευνάσει τους απογοητευμένους αγρότες από την αδιαφορία που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα. Μία «πράσινη φούσκα» που επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» δίνοντας «άδεια φωτοβολταικών».
Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
• Γιατί, εμφανίζεται σημαντική καθυστέρηση, παρά το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις κυρίως σε φωτοβολταϊκά συστήματα, στις εντάξεις νέων έργων ΑΠΕ, στο εθνικό ηλεκτρικό σύστημα;
• Γιατί τα φωτοβολταϊκά -παρά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της υψηλότατης τιμής της παραγόμενης ενέργειας από το σύστημα- κατέχουν μικρό κομμάτι από τη συνολική «πίτα» των ΑΠΕ;
• Γιατί η ΔΕΗ ως διαχειριστής του δικτύου, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις χιλιάδες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στις στέγες, από αγρότες αλλά και από αρκετούς ιδιώτες;
• Πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να ευαγγελίζεται ανάπτυξη και πράσινες επενδύσεις, όταν δεν είναι σε θέση να εκδώσει, σε ήδη λειτουργούσες βιομηχανίες, τις προβλεπόμενες από την Κοινοτική Νομοθεσία άδειες;


Ο ερωτών Βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος