Loading...
 Start Page

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
• ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Θέμα: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και καθυστέρηση υπουργικής απόφασης.

Την ώρα που ο τομέας της Ενέργειας αφήνει τη μοναδική ίσως χαραμάδα αισιοδοξίας για ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, μετά την υφεσιακή πολιτική που ακολούθησε ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ παραμένει χωρίς αρμοδιότητες, ο Αντιπρόεδρος «ξεμπλοκάρει» επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και φρενάρει τις προσδοκίες του Υπουργού Επικρατείας να μετατραπεί σε «τιμητής» των ενεργειακών επενδύσεων, ενώ, ταυτόχρονα, τις ίδιες αρμοδιότητες για την ενέργεια εποφθαλμιά και ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Η καθυστέρηση στην υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν αποτελεί πλέον έκπληξη από μια κυβέρνηση που σχεδιάζει την πολιτική της «στο πόδι». Άλλωστε, είναι γνωστή η αναστάτωση που προκάλεσε, με την προχειρότητά της, η Υπουργός Περιβάλλοντος σε χιλιάδες αγρότες και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Η κυβέρνηση ανατρέπει τον ενεργειακό σχεδιασμό που η ίδια κατήρτισε, αφού τοποθετεί το Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ στον κάλαθο των αχρήστων, δεδομένου ότι στην υπόψη κατανομή δεν συμπεριλαμβάνονται τα έργα που εντάσσονται στη διαδικασία του «fast track».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στρεβλού σχεδιασμού αποτελεί το γεγονός ότι η κατανομή που αντιστοιχεί σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες, το 2014, έχει ήδη υπερκαλυφθεί από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2010.
Η δυνατότητα που επεφύλαξε η Υπουργός για τον εαυτό της, ώστε να αποφασίζει για την αναστολή αδειοδότησης νέων αιτήσεων, καθώς και την άρση της αναστολής, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει συγκεκριμένα έργα, αδιαφορώντας για την επενδυτική ωριμότητά τους. Το μόνο που καταφέρνει με τέτοιες πρακτικές είναι να δημιουργεί πρόσθετες υπόνοιες για ρουσφετολογική αντιμετώπιση των επενδυτικών σχεδίων χιλιάδων ενδιαφερομένων.
Επιτέλους, η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιος Υπουργός είναι αρμόδιος για τα θέματα της Ενέργειας. Όχι για να γνωρίζει η αντιπολίτευση, αλλά κυρίως γιατί, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την οικονομία, πρέπει να γνωρίζει η ίδια Αγορά.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
• Τελικά ποια είναι η κατανομή ισχύος μεταξύ των διαφόρων ΑΠΕ, που αποφάσισε η κ. Υπουργός, και η οποία αφορά τις χιλιάδες αιτήσεις αγροτών, «μικρών επενδυτών», στα φωτοβολταϊκά και τις μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες;
• Γιατί αυτοαναιρείται η κ. Υπουργός, μόνον και μόνον για να καθησυχάσει τους συναδέλφους της Υπουργούς;
• Τί λέγει απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, η ίδια η Υπουργός, η οποία οφείλει να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις, που σήμερα καλούνται να ακυρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια;
• Πώς θα διασφαλίσει την διαφάνεια και δεν θα ακυρώσει, με την προχειρότητα, την αδράνεια και τις παραλείψεις της, τις προοπτικές υγιούς ανάπτυξης της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας;

 


Ο ερωτών Βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπου

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος