Loading...
 Start Page


Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 1) Οικονομικών,
2) Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Θέμα: «Μνημόνιο: εργαλείο στήριξης της οικονομίας ή θηλιά στο λαιμό του μέσου πολίτη;»
Γενικευμένη απογοήτευση και απαισιοδοξία καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις (79,8% των πολιτών δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο στο τελευταίο γκάλοπ της GPO). Επιβεβαιώνεται έτσι ότι οι πολίτες αισθάνονται αυτό ακριβώς που δείχνουν και οι αριθμοί, δηλαδή ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, με την υπογραφή της τρόικας, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.

Ο πληθωρισμός πλέον έφτασε στο τριπλάσιο του προβλεπόμενου, η ύφεση αγγίζει το 100%, η υστέρηση εσόδων απειλεί με άλωση τα κρατικά ταμεία και όλα αυτά να οδηγούν τη χώρα στην υπερχρέωση, καθώς το μνημόνιο προβλέπει ότι στο τέλος της τριετίας το δημόσιο χρέος θα έχει φτάσει στο 150% του ΑΕΠ.

Γίνεται αντιληπτό ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την εφαρμογή και «επικαιροποίηση» του μνημονίου, ολοκληρώνει την τελευταία και πιο κρίσιμη φάση του εγκλήματος που συντελείται εδώ και μήνες στην ελληνική κοινωνία.
Η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου υπέγραψε ένα Μνημόνιο που έχει χρονική ισχύ μέχρι και το 2014, με συνεχή μέτρα, φόρους και περικοπές που σκοπό έχουν να αποφέρουν έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 13% του ΑΕΠ. Με τα μέτρα που έλαβε φέτος, θα εξοικονομήσει πόρους της τάξης των 5,8 δισ. ευρώ. Ένα μνημόνιο που προβλέπει για τα έτη 2011-2014 εξεύρεση πόρων της τάξης των 24,2 δισ. ευρώ. Αυτό υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Τρόικα.
Περαιτέρω, από τη μελέτη του εξευτελιστικού και ληστρικού για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους Ν.3845/2010, εξάγεται το συμπέρασμα πως για το 2011 προβλέπονται εξοικονομήσεις πόρων 9,65 δισ. ευρώ που προέρχονται είτε από φόρους είτε από περικοπές. Για παράδειγμα, υπολογίζονται έσοδα από τα αυθαίρετα 800 εκατ. ευρώ, για «πράσινα» τέλη 300 εκατ. ευρώ, από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών 400 εκατ. ευρώ, για ημι-υπαίθριους 500 εκατ. ευρώ, 1 δισ. από τον ΦΠΑ, 150 εκατ. από περικοπές στις υψηλές συντάξεις ενώ τέλος 500 εκατ. ευρώ από μείωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Για το 2012 τα έσοδα που προβλέπονται ανέρχονται σε 5,57 δισ. ευρώ και περιλαμβάνονται έσοδα από ΦΠΑ, τεκμήρια, 200 εκατ. από νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, νέα μείωση 500 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 300 εκατ. από φόρους στην κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών. Μάλιστα προβλέπεται εξοικονόμηση πόρων 600 εκατ. από τη μείωση των προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό το τελευταίο ωστόσο υπερβαίνει τη κυβερνητική δέσμευση ότι για κάθε 5 υπαλλήλους που φεύγουν, θα προσλαμβάνεται ένας. Συνεπώς, διαφαίνεται ότι σχεδιάζονται απολύσεις επιπλέον, άλλως ο στόχος δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Το 2013 τα έσοδα προσδοκώνται να είναι 4,77 δισ. ευρώ, με τον κωδικό "Μη καθορισμένα μέτρα για λειτουργικά έξοδα" να έχει έσοδα 4,2 δισ. ευρώ (;) και άλλα 500 εκατ. από νέες μειώσεις στον αριθμό των διοικητικών δαπανών του Δημοσίου. Τέλος για το 2014 τα μη καθορισμένα μέτρα δίνουν 5,7 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή θα εισπραχθούν φέτος με τα ήδη ληφθέντα μέτρα.
Γίνεται φανερό από τα παραπάνω πως ή ο ελληνικός λαός θα υποστεί κλιμακωτά κάθε χρόνο τρομερά χτυπήματα σε ότι αφορά τη καθημερινότητα του, την επαγγελματική του δραστηριότητα, την αγοραστική του δύναμη και την ευημερία του, ή οι στόχοι της ήδη αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής θα βρεθούν σε αδιέξοδο, ειδικά μιας που καθημερινά αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει ουδεμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας.
Ήδη η αγορά έχει στεγνώσει, οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να καταναλώσουν, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλες τις ελληνικές πόλεις και χωριά, οι εργαζόμενοι χάνουν την εργασία και το μισθό τους. Η χώρα ολόκληρη έχει πέσει σε ένα φαύλο κύκλο ανυπέρβλητης ύφεσης, λόγω συνεχών λανθασμένων διαχειριστικών αποφάσεων και καταστρεπτικής απραξίας. Η Κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη της πολιτικής της οκνηρίας, ανυπαρξίας και ασχετοσύνης.
Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι αρμόδιοι υπουργοί του έχουν την ευθύνη της διαχείρισης της οικονομίας τον τελευταίο χρόνο. Δικοί τους είναι οι καταστροφικοί χειρισμοί που έγιναν στο διάστημα από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2010, που έλαβαν την απόφαση να καταφύγουν στο μηχανισμό στήριξης. Από αυτό, ούτε να κρυφτούν μπορούν, αλλά ούτε και να ξεφύγουν από τον Έλληνα πολίτη.


Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


1. Ποιος είναι ο ακριβής ορισμός του όρου «μη καθορισμένα μέτρα»;
2. Πότε θα καθοριστούν τα μέτρα αυτά;
3. Ποια επί παραδείγματι μπορούν να οριστούν ως μη καθορισμένα μέτρα;
4. Τι σημαίνει ακριβώς ο όρος περί μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων;
5. Θα γίνουν απολύσεις μονίμων ή αορίστου χρόνου ή μήπως θα κοπούν και οι προσλήψεις που έχουν προαναγγελθεί στο πλαίσιο του ποσοστού 5:1;
6. Έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού (μονίμου ή αορίστου χρόνου) στα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και στους φορείς που αυτά εποπτεύουν (Ν.Π.Δ.Δ. & Ν.Π.Ι.Δ.) από τις αρχές του 2010 έως σήμερα;
7. Αν ναι, πόσα άτομα προσελήφθησαν ανά Υπηρεσία και με ποιο καθεστώς πρόσληψης (ΑΣΕΠ ή άλλο) στα συγκεκριμένα Υπουργεία και στους φορείς που αυτά εποπτεύουν (Ν.Π.Δ.Δ. & Ν.Π.Ι.Δ.);
8. Ποια είναι η σκοπιμότητα της κυβερνητικής πολιτικής να μαζέψει άνω των 30 δις μέσα σε τέσσερα χρόνια, παίρνοντας τα από τα αδύνατα και μεσαία κοινωνικά στρώματα, όταν εξαιτίας αυτού θα έχει καταστραφεί ολόκληρος ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός της πατρίδας μας;
9. Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο της Κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν καταφέρει να «μαζέψει» τα προσδοκώμενα έσοδα για το 2010 και δεν πιάσει το στόχο, καθώς οι πολίτες, πλέον, δεν έχουν για να δώσουν;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος