Loading...
 Start Page

Προς την κ. Υπουργό
• Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Ακόμη ένα κυβερνητικό χτύπημα στο μέσο εργαζόμενο αποτελεί το «πάγωμα» του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Έντονες αντιδράσεις σε εργαζόμενους και συνδικαλιστικούς φορείς προκαλεί η απόφαση του ΟΕΚ να παγώσει τα στεγαστικά δάνεια εξαιτίας των προτεραιοτήτων που θέτει η Κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Καθημερινές καταγγελίες πολιτών και δημοσιεύματα αναφέρονται σε δεκάδες αιτήσεις εργαζομένων προς τον ΟΕΚ που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς ουδείς γνωρίζει για το τι μέλλει γενέσθαι με όσες αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί και βρίσκονται στη διαδικασία της επεξεργασίας.
Φορείς των εργαζομένων εκφράζουν την αγανάκτηση και την έντονη δυσφορία τους για την συγκεκριμένη απόφαση, καθώς τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό δεκάδων μικρομεσαίων νοικοκυριών.
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο επειδή αρκετοί εκ των δικαιούχων, εν αναμονή έγκρισης των σχετικών τους αιτήσεων, έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες αγοράς και έχουν προκαταβάλει χρήματα, κινδυνεύοντας τώρα να τα χάσουν!

Με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της, η Κυβέρνηση που έφερε το Δ.Ν.Τ. στην χώρα μας, ανατρέπει ουσιαστικά κάθε οικογενειακό σχεδιασμό, καθώς άνθρωποι της καθημερινής εργασίας πρακτικά διαγράφουν από το μυαλό τους το όνειρο για αγορά ή ανέγερση του δικού τους σπιτιού. Παράλληλα, η Κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη απόφαση της, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην ήδη καταποντισμένη αγορά ακινήτων, αλλά και στο κλάδο των οικοδομικών επαγγελμάτων, ο οποίος απασχολούσε μέχρι πρότινος εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας.
Σημειωτέον πως αν και ο ΟΕΚ δηλώνει αδυναμία να εξυπηρετήσει άλλα δάνεια, οι δικαιούχοι των στεγαστικών παροχών του είναι όλοι εργάτες ή υπάλληλοι, οι οποίοι ως ασφαλισμένοι σε Οργανισμούς κύριας ασφάλισης μισθωτών (ΙΚΑ ή υπάλληλοι από ΟΤΕ, ΔΕΚΟ και Τράπεζες) καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ και άρα καλύπτουν τις βασικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις για στεγαστική συνδρομή από τον ΟΕΚ. Επίσης στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι συνταξιούχοι Οργανισμών κύριας ασφάλισης μισθωτών, που έχουν καταβάλει ως εργαζόμενοι εισφορές υπέρ ΟΕΚ, και ως εκ τούτου όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι δεν μπορεί τώρα να τους αφαιρείται το δικαίωμα να απολαμβάνουν των σχετικών παροχών.

Οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και τα στοιχειώδη κοινωνικά στεγαστικά δικαιώματα είναι απαράδεκτο και ανήθικο να χρησιμοποιούνται για να «μπαλώνονται όπως-όπως με τρύπια κυβερνητικά μέτρα-κουρέλια», τα οποία εξυφαίνονται «στο πόδι» και ποδοπατούν καθημερινά τα δικαιώματα και την ευημερία των Ελλήνων.

Ο ΟΕΚ είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής στήριξης της ελληνικής οικογένειας. Η Κυβέρνηση του Μνημονίου «σταθερότητας» και του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν φαίνεται με τις πράξεις της να το πιστεύει. Παρά λοιπόν τα «κροκοδείλια δάκρυα» του Υπουργού κ. Λοβέρδου, ο οποίος διαψεύδει κάθε μέρα τον εαυτό του, η αλήθεια βρίσκεται στις πράξεις και τις αποφάσεις του και αυτές δείχνουν πως ενώ οι εργαζόμενοι των 800 και των 1.000 ευρώ το μήνα καταβάλλουν εισφορά υπέρ ΟΕΚ, εντούτοις η Κυβέρνηση τούς στερεί το στοιχειώδες δικαίωμα να αγοράσουν το δικό τους σπίτι.


Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν από την απόφαση αυτή, μιας που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν την εισφορά υπέρ ΟΕΚ κάθε μήνα;
2. Για ποιους σκοπούς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά των εργαζομένων;
3. Εγγυάται ο Υπουργός ότι τα ήδη εγκεκριμένα δάνεια από τον ΟΕΚ θα συνεχίσουν να έχουν επιδότηση του επιτοκίου τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2011;
4. Τι γίνεται με το πρόγραμμα του ΟΕΚ για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες;
5. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η βοήθεια των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα στην παροχή ίσων ευκαιριών στις οικογένειες αυτές έναντι των υπολοίπων;
6. Ποια είναι τα προγράμματα αυτά και ποιο το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους;
7. Θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα επιδότησης του ενοικίου και αν ναι πότε;

 


Ο ερωτών Βουλευτής


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος