Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

 • ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 • ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

 

Θέμα: Δωρεάν παραχώρηση δημόσιας περιουσίας

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χάρισε το Ξενία Καλεντζίου στο ίδρυμα «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»

 

Σε συνέχεια ερωτήσεων μου και ΑΚΕ επανέρχομαι δεδομένου ότι αντί οι απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών και του ιδίου του Ιδρύματος μέσω του υπουργού οικονομικών να διαλευκάνουν την εν λόγω υπόθεση δημιουργούν νέα και περισσότερα ερωτηματικά.

Εξακολουθεί να παραμένει η απορία πως είναι δυνατόν η σύσταση ενός ιδρύματος αντί να συνεπάγεται την δωρεάν μεταβίβαση ιδιωτικής περιουσίας προς το Ίδρυμα για την επίτευξη του κοινωνικού του έργου να καταλήγει σε δωρεάν μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας προς το ίδρυμα.

 

Και μάλιστα από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. που σύμφωνα με το καταστατικό της  είναι η ανώνυμη εταιρία που διαχειρίζεται και αξιοποιεί τη δημόσια τουριστική περιουσία, κυριότητας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, συμβάλλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην αναβάθμιση και διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στη σημερινή της μορφή υφίσταται από το έτος 2000, όταν με τον νόμο 2837/2000 περιήλθε στη διοίκηση και διαχείρισή της το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ. Βασικός στόχος της ΕΤΑ είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Δημόσιας Τουριστικής Περιουσίας με χρήση όλων των σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων με τελικό στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας του.

Πως συμπίπτει η βέλτιστη αξιοποιήση της Δημόσιας Τουριστικής Περιουσίας με την δωρεά παραχώρηση σε ένα ιδιωτικό φορέα, χρήζει ιδιαίτερης ερμηνείας.

Επίσης στις 22/8/2010 η εφ. ΕΘΝΟΣ δημοσιεύει αφιέρωμα στα ΞΕΝΙΑ με αφορμή πρόθεση του Υπουργού πολιτισμού για αξιοποίηση της περιουσίας. Αναφέρει σχετικά ….

Η περιουσία των ΞΕΝΙΑ δεν έχει αποτιμηθεί ακριβώς, ωστόσο είναι σημαντικότατης αξίας, αν λάβουμε υπόψη πως σε αρκετά εξ αυτών, πέρα από αυτό καθ’ αυτό το κτίσμα και την εξαιρετική θέση στην οποία βρίσκεται, ανήκουν και πολλά στρέμματα γης.

Κατά καιρούς διάφοροι ξενοδόχοι τα έβαλαν στο μάτι, ενώ δήμοι της περιοχής τα ζήτησαν για τη στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων ή την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών…… Αλλά από ότι φαίνεται τα έβαλαν και άλλοι στο μάτι.

 

Δεδομένου ότι το ίδρυμα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, άρα οργανισμός αυτοδιοικούμενος, υποτίθεται ότι έχει δικά του περιουσιακά στοιχεία, ικανά να χρηματοδοτούν και την σύσταση του αλλά και την λειτουργία του  Στην συγκεκριμένη περίπτωση αντ’ αυτού, έχουμε μεταβίβαση άνευ ανταλλάγματος δημόσιας περιουσίας.

Πέραν τούτου δεν είναι γνωστό το έργο που έχει υλοποιήσει το Ίδρυμα από της συστάσεως έως σήμερα. Ο ερωτών όσο και αν περιπλανήθηκε στο διαδίκτυο δεν κατέστη δυνατόν να ανακαλύψει την δραστηριότητα και τις ευεργετικές του λειτουργίες, στην ιστοσελίδα του «Πνευματικού Ιδρύματος Γεωργίου Α. Παπανδρέου».

 

Η μόνη αναφορά που υπήρχε ήταν μία είδηση στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ – ΜΠΕ με ημερομηνία 13/10/2010, υπό τίτλο «Διημερίδα του Ιδρύματος Γ. Παπανδρέου». Εντυπωσιακό είναι ότι αν και αναφέρονται οι εκλεκτοί ομιλητές, συνάδελφοι Απ. Κακλαμάνης και Π. Κρητικός καθώς και  επιφανείς ακαδημαϊκοί, δεν αναφέρεται ο τόπος και ο χρόνος που έλαβε χώρα η διημερίδα και προσωπικά δεν ενθυμούμαι να έχω λάβει πρόσκληση για την συμμετοχή μου όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ίδιο διαπορούντες μου έλεγαν και άλλοι συνάδελφοι βουλευτές.

Επίσης εντυπωσιακό θεωρώ το γεγονός ότι το ίδρυμα δεν φαίνεται να διαθέτει ιστοσελίδα την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Πρωθυπουργός που συνδέεται άμεσα, είναι θερμός θιασώτης των ηλεκτρονικών μέσων.

Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι θεωρεί το ίδρυμα και το άγνωστο σε μένα έργο του ως ανάξια της προσοχής του.

Βεβαίως αυτό έρχεται σε αντίφαση με την δωρεά που απεδέχθη αλλά και τις κρατικές επιδοτήσεις τις οποίες αιτήθηκε και έλαβε.

Όλα αυτά τα γεγονότα τα οποία θα ομολογήσετε ότι ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα προσθέτουν πολλά ερωτηματικά στα ήδη υπάρχοντα και δημιουργούν σκέψεις περί μεθόδευσης γεγονότων, όπως η εσπευσμένη εν κρυπτώ διημερίδα για κάλυψη της υπόθεσης;

Η χαριστική και σκανδαλώδης ως προς το ηθικό περιεχόμενο της νόμιμης απόφασης για παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας με αξία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, προς το ίδρυμα Γ. Παπανδρέου που συμμετέχει η οικογένεια του πρωθυπουργού της διαφάνειας, είναι γεγονός.

Οι λεπτομέρειες της τριτοκοσμικής αυτής απόφασης που σιγά – σιγά έρχονται στο φως, συγκλονίζουν και θυμίζουν εποχές μοναρχίας και πρακτικές που ακολουθούσαν οι δυναστείες.

Επανερχόμενος στα ερωτήματά μου παρακαλώ αυτή την φορά για τις  συγκεκριμένες και στοιχειοθετημένες απαντήσεις σας στα παρακάτω, αφού υπενθυμίσω ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια», πολλώ δε μάλλον ο ίδιος ο Καίσαρας.

Μετά από όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας ερωτώ τους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ :

Τα ερωτήματα πολλά και αμείλικτα:

 

 1. Ποιες ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για να αποστρέψει έστω και τώρα την λεηλασία δημόσιας περιουσίας από το ίδρυμα Παπανδρέου;
 2. Ερωτήθη ο πρωθυπουργός εάν σκέφτεται να επιστρέψει πίσω την περιουσία του ελληνικού λαού προκειμένου τα έσοδα από την πώληση του  να κατατεθούν υπέρ της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους ή στο λογαριασμό που άνοιξε η Βουλή των Ελλήνων;
 3. Ποιες ενέργειες θα κάνουν οι δικαστικές αρχές για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών του συνόλου των εμπλεκομένων μερών στην λαφυραγώγηση του δημοσίου;
 4. Ποιες ενέργειες θα γίνουν  για τη διερεύνηση της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων στη χαριστική παραχώρηση μοναδικής ομορφιάς και μεγάλης αξίας περιουσίας γης στο Καλέντζι Αχαίας;
 5. Πλην των επιχορηγήσεων έχουν υπάρξει χορηγίες προς τι ίδρυμα από ιδιώτες, ιδιωτικές εταιρείες, ιδιωτικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει το δημόσιο επιχορηγούμενες ΜΚΟ, ΝΠΔΔ όπως ΟΠΑΠ , ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ κ.α.;

Στα ανωτέρω έξι ερωτήματα παρακαλώ να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο που θα μπορούσε να δώσει απάντηση ή να φωτίσει περισσότερο την έρευνα. 

 

Επίσης

1.      Ποια είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και ποια είναι τα απλά μέλη του ιδρύματος ; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

2.      Πόσους και ποιους εργαζόμενους απασχολεί το Ίδρυμα, καθώς και πόσα και είναι ποια τα πρόσωπα τα οποία καθ’ οιανδήποτε τρόπο συνεργάζονται με το Ίδρυμα και έχουν λάβει έως σήμερα ή τεκμαίρεται ότι θα λάβουν αμοιβές για υπηρεσίες προς το Ίδρυμα; Να κατατεθεί κατάσταση με ονοματεπώνυμο.

3.      Ποιο το ύψος της μισθοδοσίας, των αμοιβών, των αποζημιώσεων και των παροχών  σε χρήματα ή και σε είδος, προς τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος και προς τρίτους. Υπάρχουν συγγενείς α ΄και β΄ βαθμού της οικογένειας μεταξύ αυτών;

4.      Ποιο το έργο που έχει επιτελέσει έως σήμερα το Ίδρυμα, ποιες εκδόσεις ή δημοσιεύσεις έχουν γίνει; Να κατατεθούν δημοσιεύματα και κάθε σχετικό έγγραφο.

5.      Ποιες οι χορηγίες προς το Ίδρυμα και σε τι ποσό ανέρχονται. (Ζητείται αναλυτική κατάσταση από το 2000 έως σήμερα με όλες τις χορηγίες ιδιωτικές ή/και δημόσιες τις οποίες έχει λάβει σε χρήμα ή /και σε είδος)

6.      Ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του Ιδρύματος (προϋπολογισμοί, ισολογισμοί, οικονομικοί απολογισμοί) της τελευταίας δεκαετίας καθώς και τους ετήσιους απολογισμούς δράσης του

7.      Αντίγραφα των αιτήσεων του Ιδρύματος, καθώς και τα συνημμένα δικαιολογητικά, για την λήψη των κρατικών επιχορηγήσεων την τελευταία δεκαετία. Να κατατεθούν επίσης αντίγραφα των αποφάσεων περί παροχής κρατικής επιχορήγησης προς το Ίδρυμα την τελευταία δεκαετία και οι αποφάσεις του ΔΣ περί της αποδοχής τους..

8.      Η επιχορήγηση για το 2009 ανέρχεται σε 725.000 € όπως αναφέρθηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό. Έχει καταβληθεί και ποιος ο ετήσιος απολογισμός έργου του Ιδρύματος που δικαιολογεί την επιχορήγηση τόσο υψηλού ποσού. Να κατατεθεί.

9.       Η θέση περί απαλλαγής του Δημοσίου «….από το μάλλον επαχθές φορτίο μιας οριακά βιώσιμης, οπωσδήποτε δε ελάχιστα παραγωγικής και απρόσφορης να ιδιωτικοποιηθεί ξενοδοχειακής μονάδας και αφετέρου, υπό την ανάγκη να διατηρηθεί η μονάδα αυτή σε λειτουργία, για λόγους προεχόντως ιστορικούς, συναρτώμενους με την θέση της» που διατυπώνεται στο υπ’ αρ. Πρωτ.1021482/1090/β0011/25-02-2010  του Υπουργείου  Οικονομικών αποτελεί εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών  ή αποτελεί  απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ;   Πως τεκμηριώνεται ;  (Ζητείται η σχετική υπηρεσιακή αλληλογραφία, οι σχετικές εισηγήσεις και οι έγκυρες επίσημες αποτιμήσεις της αξίας του ακινήτου καθώς και γνωματεύσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους]

10.  Εν τέλει η μονάδα υφίσταται εν λειτουργία ως ξενοδοχείο, όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης για τη δωρεάν παραχώρηση; Πόσα άτομα απασχολούνται και ποιος ο κύκλος εργασιών της από το 2004 και εντεύθεν ;  (Ζητούνται οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας οι θεωρημένες καταστάσεις προσωπικού και αντίγραφα του βιβλίου κίνησης πελατών που υποχρεούται να τηρεί επί πενταετία)

11.  Έγιναν δαπάνες συντήρησης από το 2004 και εντεύθεν ; Σε ποιο ύψος ανήλθαν και ποιος τις επιβαρύνθηκε ; (Ζητούνται αντίγραφα σχετικών τιμολογίων, αδειών από την πολεοδομία και εξοφλητικές αποδείξεις)

 

Από την ημερομηνία παραχώρησης και μέχρι σήμερα:

 

 

 1. Πόσες διανυκτερεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί και τι έσοδα έχουν αποφέρει;
 2. Πόσες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Ξενία και τι χαρακτήρα είχαν;
 3. Τι ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί για την διαφήμιση και την προσέλκυση επισκεπτών και με τι αποτελέσματα;
 4. Πόσα έντυπα, φυλλάδια έχουν δημιουργηθεί, που έχουν διανεμηθεί και με τι δαπάνη;
 5. Γιατί δεν έχει κριθεί απαραίτητη η δημιουργία ιστοσελίδας του ξενοδοχείου, σε μια εποχή που το 50% της τουριστικής κίνησης περνά και από το διαδίκτυο;
 6. Με ποια τουριστικά γραφεία και πρακτορεία έχει συμβληθεί και σε ποια τουριστικά πακέτα έχει ενταχθεί το ξενοδοχείο;
 7. Τι ποσά έχουν εισπραχθεί από τα εστιατόρια, την καφετερία, την αίθουσα εκδηλώσεων κλπ;
 8. Πόσα από τα προϊόντα και υλικά αγοράζονται από επαγγελματίες και οικοτεχνίες του χωριού;
 9. Πόσοι νέοι και νέες του χωριού έχουν απασχοληθεί, έστω και εποχικά;
 10. Ποιοι τεχνίτες, εργάτες, τεχνικοί κλπ, του χωριού έχουν απασχοληθεί σε σχετικές με το αντικείμενό τους εργασίες;
 11. Τι φόροι, εισφορές, ΦΠΑ και λοιπές επιβαρύνσεις έχουν καταβληθεί;
 12. Τι ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί για συντήρηση των εγκαταστάσεων, για απολυμάνσεις, για βιολογικό καθαρισμό, για αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας κλπ.;
 13. Από ποιους φορείς και με τι αποτελέσματα έχει ελεγχθεί το ξενοδοχείο;
 14. Πόσες και ποιες εκδηλώσεις έχουν υποστηριχθεί ή φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών στο χωριό και την περιοχή;
 15. Πόσες φορές και έχουν φιλοξενηθεί μέλη της οικογένειας Παπανδρέου, Υπουργοί, Βουλευτές, φίλοι, συγγενείς, κουμπάροι, συνεργάτες, στο ξενοδοχείο και τι δεξιώσεις, τραπέζια, εκδηλώσεις κλπ, έχουν πραγματοποιηθεί για λογαριασμό τους;
 16. Τι σχέδια για επέκταση, ανακαίνιση, επισκευή, προσθήκες κλπ, υπάρχουν για την βελτίωση των εγκαταστάσεων και υποδομών του ξενοδοχείου;

 

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος