Loading...
 Start Page

Προς τον Υπουργό:

• Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 

 

Θέμα: «Λιτότητα στα ΚΑΠΗ»

 

 

Στην ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, ο διοικητής της τραπέζης κ. Γιώργος Προβόπουλος  διατυπώνει λεπτομερείς προτάσεις για τις δαπάνες που πρέπει να περικοπούν, ταράζοντας τα νερά και προκαλώντας συζητήσεις και αντιδράσεις, καθώς αγγίζει ευαίσθητους τομείς. Με κατάπληξή μας είδαμε ότι, μεταξύ άλλων ο κ. Προβόπουλος εισηγείται την κατάργηση των δωρεάν διακοπών από τα ΚΑΠΗ όσο βρισκόμαστε σε καθεστώς λιτότητας. Συγκεκριμένα, τα σχετικά σημεία της έκθεσης αναφέρουν τα εξής: «Δεδομένης της ανεξέλεγκτης διόγκωσης των δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς που χρηματοδοτούνται από τους δήμους, όπως π.χ. τα ΚΑΠΗ, πρέπει να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες, όπως π.χ. εκδρομές στο εξωτερικό ή δωρεάν διακοπές για μία πενταετία, έως ότου αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα στη χώρα».

Χρειάστηκε λοιπόν να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, για να πληροφορηθούν πολλοί τη χρησιμότητα της λειτουργίας των ΚΑΠΗ, τα οποία μπήκαν στο στόχαστρο στην προσπάθεια συρρίκνωσης εξόδων, προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές μας. Όμως οι εκδρομές και διακοπές για τους ηλικιωμένους που προτείνεται να κοπούν, θα προσέφεραν οικονομική ανάσα στην παραπαίουσα χώρα μας.

Τα ΚΑΠΗ, αποτελούν το τελευταίο προπύργιο του κοινωνικού Κράτους που καθημερινά ξεθεμελιώνεται. Ο χώρος συνάθροισης εξασφάλισε από την πρώτη στιγμή τη συμμετοχή των συνταξιούχων που μέχρι πρότινος αισθάνονταν και ήσαν, στις πλείστες των περιπτώσεων, απομονωμένοι.

Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι βιώνουν τη μοναξιά και αυτή την αναγκαιότητα της ένταξης και πάλι στην παρέα, στην κουβέντα. Αυτή την ανάγκη ήλθαν να καλύψουν τα ΚΑΠΗ. Όπως και μια ακόμα, σημαντικότατη: Την κάλυψη δαπανών για δράσεις που εξ αιτίας της συνεχούς αφαίμαξης είναι αδύνατη. Περίπου 2.500.000 πολίτες είναι εξαναγκασμένοι να επιβιώσουν με λιγότερα από 700 ευρώ σύνταξη το μήνα.

Κι όμως, η παρουσία τους στα ΚΑΠΗ, τους δίνει την δυνατότητα να χαρούν τα θαλάσσια μπάνια το καλοκαίρι. Να δουν ομορφιές της Ελλάδος που δεν κατάφεραν ως νέοι να απολαύσουν, καταβάλλοντας ελάχιστο αντίτιμο για την εκδρομή. Ενώ εντάσσουν στις καθημερινές ενασχολήσεις τους και τη δημιουργική απασχόληση, μαθαίνοντας ακόμα και τέχνες. Νοιώθουν και είναι χρήσιμοι. Δεν μένουν κλεισμένοι στο σπίτι, αγναντεύοντας την μουντάδα του τοίχου ή ατενίζοντας από το μπαλκόνι τη ζωή που συνεχίζεται. Κατεβαίνουν στο δρόμο και δηλώνουν παρόντες.

Ορισμένοι όμως μεγαλοσχήμονες βλέπουν τα ΚΑΠΗ ως σπατάλη πολύτιμων κρατικών κονδυλίων, ίσως γιατί οι ίδιοι δεν πρόκειται πότε να φιλοξενηθούν στους χώρους τους…

 

 

 

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

·        Θα εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τις προτάσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου σε ό,τι αφορά στην περικοπή δαπανών για τα ΚΑΠΗ;

·        Ποιες είναι στο σύνολό τους οι προτάσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τα ΚΑΠΗ;

·        Ποιες είναι και σε τι ύψος κυμαίνονται οι δαπάνες για τα ΚΑΠΗ ετησίως; Είναι απόλυτη ανάγκη να περικοπούν δαπάνες που αφορούν σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλη ανάγκη και δικαιούνται οι ηλικιωμένοι;

 

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος