Loading...
 Start Page


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό
• Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Αναμονή θανάτου στα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά»

Σε προθάλαμο θανάτου αντί να είναι καθαρτήριο ζωής, έχουν εξελιχθεί πλέον τα προγράμματα απεξάρτησης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών(Ο.ΚΑ.ΝΑ) με χορήγηση μεθαδόνης και βουπρενορφίνης.
Είναι πραγματικά εξοργιστικό πέρα από λυπηρό, περίπου 5.500(!) χρήστες να περιμένουν περίπου έξι χρόνια να ενταχθούν στα προγράμματα, με αποτέλεσμα οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους να υποφέρουν στο αδιέξοδο του μαρτυρίου.
Ακόμα χειρότερα, σε ειδική λίστα αναμονής, περιμένουν να ενταχθούν περίπου 1.000 χρήστες, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που πάσχουν από AIDS και καρκίνο, ακόμα και έγκυες.
Είναι απίστευτο και απαράδεκτο το γεγονός-σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία-ότι μόνο το 10% των ανθρώπων που επιθυμούν να ενταχθούν στα προγράμματα και έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα, το καταφέρνουν!!
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, η λίστα έχει αυξηθεί περίπου κατά 60% και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το 1% από εκείνους που αγωνιούν να σωθούν, τελικά πεθαίνουν...περιμένοντας την ελπίδα! Επίσης, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα, 300 άνθρωποι «σβήνουν» από τα ναρκωτικά!
Παράλληλα, χρήστες καταφεύγουν σε προμήθεια και χρήση μεθαδόνης από την μαύρη αγορά των υποκατάστατων που θησαυρίζει, ενόσω η Πολιτεία...διαχειρίζεται τους χρήστες με επικίνδυνα αργές διαδικασίες. Επίσης, σε ποσοστό 40%, οι φυλακισμένοι έχουν προφυλακιστεί ή καταδικαστεί για αδικήματα του Νόμου περί ναρκωτικών και όπως υπολογίζεται, 5.000 από αυτούς είναι εξαρτημένοι.
Όλα τα παραπάνω, συνθέτουν ένα τρομακτικά επικίνδυνο σκηνικό για τη ζωή των χρηστών, την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών αλλά και την αύξηση της εγκληματικότητας από τους ανθρώπους αυτούς που παρανομούν καθημερινά για να εξασφαλίσουν την δόση τους.
Εξ άλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, 120 άτομα, κατά μέσο όρο, εξυπηρετούνται, από τη μονάδα χορήγησης υποκατάστατων που λειτουργεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας «Παναγία η Βοήθεια», όμως 400 άτομα βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν τοποθετηθεί ένα λυώμενο κτίσμα ώστε, επιπλέον, να λειτουργήσουν και Υπηρεσίες κοινωνικής-εργασιακής επανένταξης των χρηστών σε συνδυασμό με την πρόσληψη απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού. Καταλαβαίνετε ότι εκτός από τη θεραπεία και την ψυχολογική υποστήριξη, πρέπει να ενισχυθούν και οι δομές της κοινωνικής-εργασιακής επανένταξης των χρηστών ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να στραφούν ξανά στον κόσμο των ναρκωτικών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:

• Τι μέτρα θα λάβετε για να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη και επικίνδυνη κατάσταση στα προγράμματα απεξάρτησης του Ο.ΚΑ.ΝΑ;


• Γιατί επικρατεί αυτή η κατάσταση και είναι τόσο πολύς ο χρόνος αναμονής για τους χρήστες στα προγράμματα απεξάρτησης;


• Τι ενέργειες θα κάνετε για να τοποθετηθεί λυώμενο κτίσμα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας «Παναγία η Βοήθεια», ώστε να στεγαστούν Υπηρεσίες κοινωνικής-εργασιακής επανένταξης των χρηστών και να καταστεί δυνατόν να ενταχθούν και περίπου 400 χρήστες επιπλέον σε κάποιο από τα προγράμματα απεξάρτησης;


• Τι ενέργειες θα κάνετε για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού στη μονάδα χορήγησης υποκατάστατων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας «Παναγία η Βοήθεια;».


Ο ερωτών Βουλευτής

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος