Loading...
 Start Page

ΠΡΟΣ τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

 

Θέμα: «ΣΚΟΣ ΑΣΕ»

 

 

Ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός  ιδρύθηκε το 1925, στηρίζοντας την καλλιέργεια και προώθηση της κορινθιακής σταφίδας. Στο μεγάλο χρονικό διάστημα της λειτουργίας του, μέχρι την διάλυσή του (1997),  απέκτησε μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία, που ανήκε στην ουσία στο Ελληνικό Δημόσιο,  αφού ο ΑΣΟ ήταν κρατικός φορέας, εποπτευόμενος από το Υπουργείο Γεωργίας.

Το 1997, μετά από προτροπή και επιμονή των αγροτοσυνδικαλιστών που προφανώς έβαλαν στο μάτι την περιουσία, έπεισαν το Υπουργείο, για την διάλυση του ΑΣΟ.

Φυσικά λόγος διάλυσης δεν υπήρχε, στα πλαίσια της αποκρατικοποίησης, καθώς όχι μόνο δεν επιβάρυνε το Δημόσιο, αντίθετα είχε μεγάλη περιουσία και πόρους.

Πράγματι με τον νόμο 2538/97 ,άρθρο 20 διαλύθηκε ο ΑΣΟ.

 

Και ενώ στο σχέδιο νόμου στην παράγραφο 4 του άρθρου 20 αναφέρει:

« Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας μπορεί να παραχωρηθούν κατά χρήση η κυριότητα γήπεδα, κτίρια η και εγκαταστάσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία της συνολικής περιουσίας του Α.Σ.Ο. που περιέρχεται στο Υπουργείο Γεωργίας

Α) για τις ανάγκες της υπό σύσταση ανώνυμης συνεταιριστικής εταιρείας μετά τη σύστασή της.

Β) για τις ανάγκες των συνεταιριστικών οργανώσεων των αντιστοίχων περιοχών»

 

ΤΕΛΙΚΑ

Στον νόμο 2538/97 όπως δημοσιεύθηκε  στην παράγραφο 4 του άρθρου 20, ορίζεται ότι «με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας ορίζονται οι διαδικασίες διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Α.Σ.Ο. που περιέρχεται στο Υπουργείο Γεωργίας».  (ΕΓΓΡΑΦΟ 1).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το 1997 το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν περίπου στο 110% του ΑΕΠ.

Στις 9/12/1998, ιδρύθηκε η ΣΚΟΣ ΑΣΕ με μετόχους τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που ασχολούνται με την κορινθιακή σταφίδα, φροντίζουν παράλληλα στο καταστατικό τους στο άρθρο 3 περί σκοπού, να αναφέρει ότι η ΣΚΟΣ ΑΣΕ ιδρύεται με σκοπό να πάρει το 80% της περιουσίας του ΑΣΟ, όπως επίσης να αγοράζει, πωλεί, εκμισθώνει κ.λ.π  τα ακίνητα που θα πάρει.(ΕΓΓΡΑΦΟ 2).

ΔΗΛ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΔΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ Α.Ε. ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ, ΕΝΩ Η ΠΡΟΘΕΣΗ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ) ΗΤΑΝ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ.

 

Έτσι, στις 3/3/2004 (παραμονές εκλογών του 2004) με την 217855/25.2.2004 απόφαση του Υπουργού Γ.Δρυ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 438/3.3.2004, παραδίδεται το 80% της ακίνητης περιουσίας στην ΣΚΟΣ και το Υπουργείο κρατάει το 20%. Τα ακίνητα βρίσκονται στις περιοχές Αιγίου, Πατρών, Κιάτου, Νεμέας, Ξυλοκάστρου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Αμαλιάδας, Πύργου, Πελοπίου, Κρεσταίνων, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Πύλου, Κορώνης, Πεταλιδίου, Καλαμάτας, Μεσσήνης…δηλ. περιοχές-εμπορικά και τουριστικά φιλέτα και σημερινής αξίας ευρω 38.000.000 περίπου, όπως αναφέρεται στον ισολογισμό (η εμπορική τους αξία είναι πολύ μεγαλύτερη).

Επίσης η ΣΚΟΣ λαβαίνει 104.038 μετοχές της τραπέζης Ελλάδος, σημερινής αξίας ευρω 20.000.000 περίπου και 1.759.243 μετρητά (ΕΓΓΡΑΦΟ 3).

.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευσθεί οι αμοιβές του Δ.Σ. αγγίζουν περίπου τις 270.000 ευρω το χρόνο. Ο πρόεδρος Γερ. Καλίμωρος,  αμείβεται με 48.600 ευρω το χρόνο, ενώ είναι και πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας…που φυσικά αμείβεται και από εκεί, με πόσα άγνωστον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Αθ. Σωτηρόπουλος, αμείβεται με 56.700 ευρω το χρόνο, ενώ είναι και πρόεδρος της ΕΑΣ Αγιαλείας…που φυσικά αμείβεται και από εκεί. Επίσης είναι υπεύθυνος της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ  για αγροτικά θέματα του νομού Αχαΐας.

 

Αντιστοίχου ύψους αμοιβές λαβαίνουν οι δύο αντιπρόεδροι και τα υπόλοιπα μέλη του

Δ.Σ.. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται έξοδα εκτός έδρας, βενζίνη, ξενοδοχεία και διατροφή και ενδεχόμενες συμμετοχές σε επιτροπές.

Καταθέτω δημοσίευμα της εφ. ΒΗΜΑ/29.11.2209(ΕΓΓΡΑΦΟ 4).

Παραδόξως δε οι αμοιβές του Δ.Σ. δεν αναφέρονται στον ισολογισμό που δημοσιεύει η ΣΚΟΣ ΑΣΕ, σύμφωνα με την υποχρέωση που έχουν οι Α.Ε.

 

Καταθέτω απόσπασμα από την εφημ. «Σφήκα της Κυριακής» 31/5/2009 με τίτλο «Φαγοπότι και στην ΣΚΟΣ ΑΣΕ»  που αναφέρεται στα GOLDEN BOYS του συνεταιριστικού χώρου……..(ΕΓΓΡΑΦΟ 5)

Καταθέτω δημοσίευμα της εφ. ΚΟΣΜΟΣ της Πάτρας την 14/5/2010  με τίτλο “χρυσή κότα με golden boys”.υπότιτλο «πως το Ελληνικό Δημόσιο έχασε εκατομμύρια ευρω και τώρα ψάχνεται».:

 

Το 2006 η ΣΚΟΣ ΑΣΕ δαπανά 3 εκατ. Ευρώ και αγοράζει την Παπαβασιλείου Α.Ε. και το εργοστάσιο σταφίδας, για να ξελασπώσει την εταιρεία αυτή από πρόστιμο 2 εκατ. Ευρω που της είχε επιβάλει το Υπουργείο Γεωργίας. Ο πωλητής είναι συγγενής πρώτου βαθμού με τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΣΚΟΣ,  που έχει και το ίδιο επώνυμο, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω δημοσιεύματα.

Στον ισολογισμό του 2008 φαίνεται ότι η περιουσία που έλαβε από τον ΑΣΟ είναι αξίας ευρω 56.000.000 σε ακίνητα, μετοχές και μετρητά- η εμπορική αξία των ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερη- υπολογίζεται σήμερα άνω των 100.000.000 ευρω.

Σήμερα η ΣΚΟΣ ΑΣΕ, το μόνο που κάνει είναι να διαχειρίζεται και αξιοποιεί προς όφελός της την περιουσία του ΑΣΟ που της δώρισε το Ελληνικό Δημόσιο και να εμπορεύεται κορινθιακή σταφίδα.

 

 

 

 

Με δεδομένο ότι:

Σύμφωνα με τον νόμο 2810/2000, οι συνεταιριστικές εταιρείες εποπτεύονται από τον Υπουργό Γεωργίας ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

 

  1. Πώς την στιγμή που έχουν εξαθλιώσει τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους με τα περιοριστικά μέτρα, αφήνουν τέτοια φαινόμενα ανέγγιχτα;
  2. Γιατί εφόσον στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι θα λάβει η συνεταιριστική εταιρεία περιουσιακά στοιχεία μόνο για τις ανάγκες της, παρέλαβε εν λευκώ τα περιουσιακά στοιχεία και τα οποία διαχειρίζεται όπως θέλει;
  3. Με τι διαδικασίες πωλεί,  μισθώνει η αγοράζει ακίνητα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  4. Εφόσον μεταβιβάσθηκε περιουσία του Δημοσίου, λήφθηκε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους ή όχι; Αν ναι να κατατεθεί, αν όχι γιατί δεν λήφθηκε.
  5. Από τους 15 σκοπούς που αναφέρονται στο καταστατικό της, ποιους υλοποιεί σήμερα και για ποιο λόγο της έχει δοθεί αυτή η τεράστια περιουσία. Είναι ενήμερος για την μεταβίβαση και την διαχείριση ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης η όχι;
  6. Γιατί συνεχίζουν, ενώ γνωρίζουν, να αφήνουν τους αγροτοσυνδικαλιστές να θησαυρίζουν σε βάρος των αγροτών και του κοινωνικού συνόλου;
  7. Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε, τώρα που γνωρίζετε το θέμα σε όλη του την έκταση;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος