Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Πρωθυπουργό


ΘΕΜΑ: «Επενδυτές «Μεσσίες» ή επενδυτές «μαϊμού»;»


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κυβέρνηση θα συστήσει ειδική επιτελική ομάδα για να ξεμπλοκάρουν οι άμεσες ξένες επενδύσεις και να περιοριστεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Έργο του νέου επιτελικού Οργάνου θα είναι, όπως διαβάζουμε στον Τύπο:
• Η άμεση διερεύνηση των ξένων που ενδιαφέρονται για επενδυτικά ανοίγματα στη χώρα μας, όπου σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την ελληνική αγορά ως «ορμητήριο» για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
• Η κατηγοριοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, ανάλογα με τους τομείς ενδιαφέροντος(τουρισμός ενέργεια, τρόφιμα, ποτά, εμπόριο, real estate κ.ά.) σε συνδυασμό με την εμπορική παρουσία που θέλουν να αναπτύξουν στην ελληνική αγορά.
• Αναλυτική παρουσίαση στους ενδιαφερόμενους του νέου επενδυτικού νόμου.
• Κατάρτιση ειδικού νομοσχεδίου μέσω του οποίου θα αίρονται τυχόν νομικά εμπόδια που μπλοκάρουν τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Κατά τις πληροφορίες του Τύπου, την ιδέα για τα παραπάνω έδωσαν ξένοι επενδυτές που για να βοηθήσουν την Ελλάδα, εμφανίστηκαν πρόθυμοι να μεταφέρουν τα κεφάλαια που διαθέτουν στο εξωτερικό, αλλά απαιτούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κάποιοι εκ των επενδυτών που πριν από μερικούς μήνες εμφανίζονταν βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εμφανίζονται διατεθειμένοι να δανείσουν και να επενδύσουν στη χώρα μας, με ποσό, μεγαλύτερο και από εκείνο που έλαβε η Ελλάδα από την τρόικα των δανειστών της, δηλαδή την Ε.Ε, την Ε.Κ.Τ και το Δ.Ν.Τ!!
Ο Τύπος επικαλείται πληροφορίες ότι 60 επενδυτικοί οίκοι και διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων, έχουν αποστείλει προσωπικά, επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία εκφράζουν την επιθυμία τους να βοηθήσουν οικονομικά τη χώρα και το ενδιαφέρον τους για τις μορφές ενίσχυσης που θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος και την απλοποίηση του συστήματος ίδρυσης μιας εταιρεία στην Ελλάδα.
Όμως, σύμφωνα με τον Τύπο δεν μπορεί να αγνοηθεί ο κίνδυνος, πολλοί από τους επενδυτικούς οίκους ή τους διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων να είναι απατεώνες όπως συνέβη για παράδειγμα με εταιρεία που πριν από ενάμιση μήνα προσέφερε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, ζητώντας, εκείνος που θα εκπροσωπήσει το ελληνικό δημόσιο να απαντήσει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να επισυνάψει αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου για να διαπιστωθεί η ταυτοποίηση!!!
Μια άλλη περίπτωση που επικαλείται ο Τύπος, είναι της εταιρείας Hayman Private Equity LLC, με έδρα τις Η.Π.Α. Η εταιρεία αυτή, ιδιαιτέρως μετά τις υποβαθμίσεις που δέχθηκε η Ελλάδα, εξέφραζε πιεστικά το ενδιαφέρον στο Μαξίμου, να διαθέσει κεφάλαια άνω των 20 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα, επιτόκιο δανεισμού 4,25% με το spread να διαμορφώνεται μόλις πάνω από το 1,25% όταν τα «παπαγαλάκια» είχαν οδηγήσει το spread σε ποσοστό πάνω από 8%!..
Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν τέσσερα εμπόδια στις επενδύσεις:
• Η δυσφήμιση της χώρας και οι ανατροπές στο φορολογικό σύστημα.
• Η υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων που από 25% πήγε στο 45% που καταργεί εκ των προτέρων την προοπτική να επενδύονται τα κέρδη.
• Το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος έχουν «βαλτώσει».
• Η διαφθορά και η γραφειοκρατία σε συνδυασμό με διάφορα συμφέροντα.


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:


• Σχεδιάζει η Κυβέρνηση την σύσταση ειδικής επιτελικής ομάδας που θα αναλάβει να ξεμπλοκάρει τις ξένες επενδύσεις; Αν ναι, πότε θα ενεργοποιηθεί και από ποιους θα αποτελείται;
• Ποιο θα είναι το έργο αυτής της επιτελικής ομάδας;
• Πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια στις επενδύσεις; Θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις; Θα εφαρμοστούν και πότε, το ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος; Πώς θα ξεπεραστεί η δυσφήμιση της χώρας, η διαφθορά και η γραφειοκρατία που π.χ. καθιστά περίπλοκη την ίδρυση μιας εταιρείας στην Ελλάδα; Προτίθεστε να καταρτίσετε ειδικό νομοσχέδιο με το οποίο θα αρθούν τυχόν νομικά εμπόδια που μπλοκάρουν τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες;
• Όντως, οι επενδυτές προσφέρονται να επενδύσουν ποσό μεγαλύτερο και από 110 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την τρόικα των δανειστών της; Σας απέστειλαν σχετικές επιστολές; Σε τι ποσό αντανακλάται το ενδιαφέρον τους μέχρι σήμερα;
• Είναι μεταξύ των επενδυτών που εμφανίζονται διατεθειμένοι να βοηθήσουν οικονομικά τη χώρα και εκείνοι που προ καιρού εμφανίζονταν βέβαιοι για την χρεοκοπία της χώρας; Αν ναι, για ποιους πρόκειται; Έχετε λόγους να τους εμπιστευθείτε;
• Όντως, υπήρξαν απόπειρες εξαπάτησης της Κυβέρνησης από επενδυτές «μαϊμού» όπως αυτοί που επικαλείται ο Τύπος; Αν ναι, πόσες περιπτώσεις υπήρξαν μέχρι σήμερα, τι περιπτώσεις και από ποιους;
• Πώς θα ελέγχεται η εταιρική και οικονομική υπόσταση των επενδυτών και των διαχειριστών ιδιωτικών κεφαλαίων για να προστατευθεί η οικονομία της χώρας από απατεώνες και κερδοσκόπους;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος