Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ & Α.Κ.Ε

Προς τους Υπουργούς
• Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
• Εσωτερικών
• Πολιτισμού
• Δικαιοσύνης
• Οικονομικών


ΘΕΜΑ: «ΧΥΤΑ Ξερόλακκας»

Στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) του Δήμου Πατρέων, τελείται ένα διαρκές ποινικό έγκλημα για το οποίο ήδη έχω επιχειρηματολογήσει και έχω προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία κατά την ένορκη εξέτασή μου από την αρμόδια Πταισματοδίκη Πατρών μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα και έρευνα που διέταξε ο Εισαγγελέας για την λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α τα οποία θέτω υπ' όψιν σας.
Πρώτον: Με αφορμή πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στον Χ.Υ.ΤΑ οδηγηθήκαμε στην αποκάλυψη από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών ότι «δεν θα πρέπει να γίνεται ακόμα απόθεση απορριμμάτων» γιατί στη θέση του ενεργού κυττάρου όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά υπήρχαν μέχρι πρότινος «μεμονωμένα θερμά σημεία» που σημαίνει ότι έπρεπε να γίνουν προληπτικές ενέργειες για ενδεχόμενο έγκλημα ενδεχομένως και κατά της ζωής εργαζομένων και περιοίκων, με την αυτόφωρη σύλληψη παντός αρμοδίου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών αναφέρει ότι τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας είναι ελλιπή και «οι ελλείψεις αυτές έχουν επισημανθεί σε εκθέσεις αυτοψιών οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις δικές τους ενέργειες».
Επίσης ελλείψεις του Χ.Υ.Τ.Α Ξερόλακας καταλογίζονται και με έγγραφο της ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από τις 17 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο η Διεύθυνση του Χ.Υ.Τ.Α θα πρέπει να συντάξει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών το οποίο θα πρέπει να αποστείλει για έγκριση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Δεύτερον: Μετά από αυτοψία αρμοδίων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Νομαρχίας Αχαΐας αναφέρεται ότι «διαπιστώθηκαν εμφανή ίχνη στραγγισμάτων σκουρόχρωμου χρώματος του σε όλο το μήκος της επικλινούς επιφάνειας του Χ.Υ.Τ.Α» και αναφέρουν ότι «σε περίπτωση βροχόπτωσης τα στραγγίσματα θα διαφύγουν ανεξέλεγκτα αφού η εισροή τους στον πρόχειρο χώρο συσσώρευσης είναι συνεχής».
Επ' αυτού οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι επειδή δεν υπάρχουν μεμβράνες όλα αυτά καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα από τον οποίο πίνουμε νερό όλοι με τον κίνδυνο να πάθουμε καρκίνο. Τα ύδατα είναι πολύ επιβαρυμένα και αυτό αποδεικνύεται και από επιστημονικές μετρήσεις.
Ένα άλλο μέρος της βροχής όπως λένε οι ειδικοί πηγαίνει στον παρακείμενο χείμαρρο και φθάνει στην πλαζ Αγυιάς όπου χιλιάδες Πατρινοί κάνουμε μπάνιο.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει επισημάνει με έγγραφο του που υπογράφει ο καθηγητής Μ. Κορνάρος τι προκύπτει στις εργαστηριακές αναλύσεις και ποια είναι η επικινδυνότητα του για την δημόσια υγεία.
Με εντολή του Εισαγγελέα, μου επιτράπηκε να εισέλθω στον Χ.Υ.Τ.Α -μαζί με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου και της Συντονιστικής Επιτροπής των Εκπολιτιστικών Συλλόγων- για να διαπιστώσω τα καταγγελλόμενα και όσα περιγράφουν επισήμως οι Υπηρεσίες.
Είδα και αυτά που γράφει η Επιθεώρηση ότι δηλαδή «διαπιστώθηκε μεγάλη ποσότητα άταφων απορριμμάτων που συντελεί στην έντονη δυσοσμία και στην πιθανή διασπορά και διαφυγή τους. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλου αριθμού γλάρων πάνω από το χώρο του Χ.Υ.Τ.Α με κίνδυνο διασποράς και μεταφοράς μολυσματικών παραγόντων. Άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση να εφαρμόσετε τα προβλεπόμενα που αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία».
Τρίτον: Ο Συνήγορος του Πολίτη βεβαιώνει ότι «έργα συλλογής και διάθεσης στραγγισμάτων έπρεπε να κατασκευαστούν». Τα έργα αυτά δεν κατασκευάστηκαν σύμφωνα με την έρευνα.
Τέταρτον: ο χώρος του Χ.Υ.Τ.Α εμπίπτει στη δικαιοδοσία της ΣΤ΄ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων που δεν έχει δώσει την έγκρισή της και από την οποία δεν ζητήθηκε καν γνωμάτευση. Η αρμόδια ΣΤ' Εφορεία δύο φορές (βλ. επισυναπτόμενα έγγραφα) έχει δηλώσει ότι δεν έχει δώσει καμία έγκριση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και είναι απολύτως αντίθετη στην επέκταση και στη συνέχιση της λειτουργίας του διότι είναι τουλάχιστον επιβαρυντική για τον αρχαιολογικό χώρο. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διαπιστώσει εγγράφως ότι ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά του η άδεια λειτουργίας. Δηλαδή ο Χ.Υ.Τ.Α λειτουργεί, με άδεια που «πάσχει» νομικά και ουσιαστικά τόσα χρόνια χωρίς κανείς να «πληρώνει, χωρίς κανείς να ιδρώνει για την διάπραξη παράβασης καθήκοντος, χωρίς κανείς να παρεμβαίνει για την εξασφάλιση νομιμότητας της άδειας, υπό τις ανωτέρω και χειρότερες συνθήκες δίπλα από μυκηναϊκούς τάφους για την ανασκαφή και ανάδειξη των οποίων ξοδεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Είναι προφανές εν προκειμένω ότι κάποιοι έχουν υποπέσει σε παράβαση καθήκοντος, αφού με δόλο ή όχι παραβιάζουν τον νόμο. Τι ενέργειες θα κάνει το αρμόδιο Υπουργείο για την αποκατάσταση της νομιμότητας; Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.
Πέμτπον: Η υγεία μας κινδυνεύει και από τη δυσλειτουργία του συστήματος συλλογής και καύσης του βιοαερίου. Από τις κατ' επανάληψη αυτοψίες πιστοποιήθηκε σε όλες τις αυτοψίες ότι δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια το σύστημα συγκέντρωσης, διαχείρισης και καύσης του βιοαερίου δημιουργώντας έντονη και συνεχή δυσοσμία από το βιοαέριο που διαφεύγει όπως αναφέρει και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
(συνημμένο έγγραφο αυτοψίας Πανεπιστημίου Πατρών). Επίσης υπάρχει κίνδυνος μεγάλης έκτασης πυρκαγιών αλλά και εκρήξεων σε όμορες περιοχές με ανυπολόγιστες καταστροφές. Σημειώνεται με έμφαση ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος από εκρήξεις ακόμη και για τον όμορο αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης. Υπεύθυνοι για όλα αυτά είναι όσοι έχω ήδη μηνύσει, αλλά και όλοι εκείνοι που ενώ έχουν στη διάθεσή τους τα έγγραφα που αποδεικνύουν την υφιστάμενη κατάσταση δεν προέβησαν στην ανάκληση της αδείας λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α Ξερόλακκα όπως είχαν υποχρέωση εκ των καθηκόντων τους και όπως άλλωστε προβλέπεται από την Κ.Υ.Α και από την άδεια λειτουργίας (έστω και αν είναι παράνομη σύμφωνα με τα παραπάνω).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

• Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών οι εκθέσεις αυτοψιών για τα ελλιπή μέτρα αντιπυρικής προστασίας έχουν κοινοποιηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών για τις δικές του ενέργειες. Τι ενέργειες έκανε ο αρμόδιος Εισαγγελέας; Να κατατεθούν τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα. Αν δεν έκανε ενέργειες, γιατί δεν έκανε; Είναι παράβαση καθήκοντος του Εισαγγελέα Πρωτοδικών; Ποιες είναι ή πρόκειται να είναι οι δικές σας ενέργειες επ' αυτού;
• Στις 13 Μαΐου 2008, η προϊσταμένη της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ζωή Ασλαματζίδου, κοινοποίησε έγγραφο στον Συνήγορο του Πολίτη στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Υπηρεσία δεν συμφωνεί με την ανανέωση - τροποποίηση της λειτουργίας του Χ.Υ.ΤΑ και ότι επρόκειτο να ζητούσε από το ΥΠ.ΠΟ έλεγχο της Μ.Π.Ε και της Κ.Υ.Α. Υπεβλήθη το έγγραφο από την κ. Ασλαματζίδου; Να κατατεθεί. Ελέγχθηκε η Μ.Π.Ε και η Κ.Υ.Α; Από ποιους και με τι αποτέλεσμα; Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα. Αρκούσαν αυτές οι ενέργειες από την κ. Ασλαματζίδου ή επέδειξε πλημμελή άσκηση καθηκόντων; Αν ναι, τι άλλο έπρεπε να γίνει; Επισείει κυρώσεις η υπηρεσιακή συμπεριφορά της κ. Ασλαματζίδου; Αν ναι, τις υπέστη; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.
• Η κ. Ασλαματζίδου έχει απαντήσει στον Συνήγορο του Πολίτη ότι ουδέποτε υπεβλήθη από τους αρμόδιους φορείς αίτημα δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Α στην Ξερόλακα Πατρών πλησίον του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Βούντενης και ποτέ δεν ζητήθηκε γνωμάτευση της Υπηρεσίας! Από ποιους έπρεπε να υποβληθεί το αίτημα και γιατί δεν υπεβλήθη; Συνιστά παράβαση καθήκοντος και παρανομία η εν λόγω ενέργεια; Τι ενέργειες προτίθεσθε να κάνετε για την τιμωρία των υπευθύνων;
• Από τις 20 Δεκεμβρίου 2006, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει διαβιβάσει έκθεση αυτοψίας στη Νομαρχία Αχαΐας και στο γραφείο Νομάρχη, με την οποία επιβεβαιώνει ότι η άδεια λειτουργίας είχε ισχύ μέχρι τις 31-12-2006, περιγράφοντας διάφορες πλημμελείς λειτουργίες του Χ.Υ.Τ.Α κατά την εκφόρτωση των απορριμμάτων και την καύση βιοαερίου καθώς και διαφυγή οσμών. Η Διεύθυνση εισηγήθηκε πρόστιμο και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα. Αντίστοιχες αυτοψίες και εισηγήσεις επιβολής προστίμων έχουν γίνει τουλάχιστον άλλες δύο φορές το 2008 και το 2010. Για όλες τις περιπτώσεις επιβολής προστίμων επιβλήθηκαν από τον Νομάρχη Αχαΐας τα προτεινόμενα πρόστιμα; Αν δεν επιβλήθηκαν, γιατί δεν επιβλήθηκαν; Ποιος ευθύνεται και τι κυρώσεις υπέστη; Να κατατεθούν τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα. Επίσης να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα για όλες τις αυτοψίες και την επιβολή προστίμων. Εκτελέσθηκαν τα μέτρα που προτάθηκαν; Αν όχι, γιατί; Τι ενέργειες έκανε το Α΄ Α.Τ. και η Νομαρχία; Να κατατεθούν όλα τα υπηρεσιακά έγγραφα που τις αποδεικνύουν. Αν δεν έγιναν σχετικές ενέργειες, γιατί δεν έγιναν και ποιος ευθύνεται;.
• Από τις 26 Νοεμβρίου 2007 η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε στον Δήμο Πατρέων και τη Νομαρχία Αχαΐας τον Οδηγό Εσωτερικού Ελέγχου Λειτουργίας και Ασφαλείας Χ.Υ.Τ.Α κατ' απαίτηση της Οδηγίας 99/31 ζητώντας να γίνουν ενέργειες για την άμεση εφαρμογή του από τους Φορείς Λειτουργίας όσο και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες κατά τη διάρκεια ελέγχων. Επίσης επρόκειτο να αποσταλεί έγγραφο το οποίο θα ανέφερε συγκεκριμένα για κάθε Χ.Υ.Τ.Α τα διαπιστωθέντα προβλήματα και ελλείψεις. Εστάλη ο Οδηγός; Να κατατεθεί ο Οδηγός και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις σχετικές υπηρεσιακές ενέργειες. Έγιναν οι ενέργειες για την άμεση εφαρμογή του και από ποιους; Αν δεν έγιναν γιατί δεν έγιναν; Εστάλη το έγγραφο το οποίο αναφερόταν στα προβλήματα και ελλείψεις των Χ.Υ.Τ.Α; Να κατατεθεί το έγγραφο και ο πίνακας αποδεκτών.
• Η ΚΥΑ Ανανέωσης-Τροποποίησης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Χ.Υ.Τ.Α (20 Ιουλίου 2007) αναφέρει ξεκάθαρα ότι αφορά μόνο στους περιβαλλοντικούς όρους της συγκεκριμένης δραστηριότητας και δεν απαλλάσσει τον ενδιαφερόμενο από την υποχρέωση τυχόν άλλων απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τι ενέργειες έκανε ο Δήμος Πατρέων για την τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων; Να κατατεθούν τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα. Αν δεν έκανε, γιατί δεν έκανε, ποιος έχει την ευθύνη και τι ενέργειες έκανε το Υπουργείο επ' αυτού; Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις ενέργειες του Υπουργείου. Τι άλλες τυχόν εγκρίσεις και άδειες απαιτούντο από τον Δήμο Πατρέων; Τις διαθέτει; Να κατατεθούν.
• Από τις 11 Φεβρουαρίου 2008 ο Συνήγορος του Πολίτη ζητούσε από τον Δήμο Πατρέων να απαντήσει γιατί υπήρξε καθυστέρηση σε έργα υποδομής και διαχείρισης βιοαερίου, στραγγισμάτων και οσμών καθώς και να υποβάλλει το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων. Έγιναν αυτά τα έργα και με τι χρονοδιάγραμμα; Να κατατεθεί κάθε στοιχείο που αποδεικνύει ότι έγιναν. Αν δεν έγιναν γιατί δεν έγιναν και ποιος ευθύνεται; Τι ενέργειες κάνατε ή προτίθεσθε να κάνετε επ' αυτού;
• Όλα τα ανωτέρω αδικήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως; Αν ναι, γιατί δεν έγινε αυτεπάγγελτη δίωξη και ποιος ευθύνεται;

Ο Ερωτών Βουλευτής


ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος