Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
• Εργασίας

 

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι και ο νυν υφυπουργός κ. Κουτρουμάνης είχε στο παρελθόν ψηφίσει ως μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΑΠΟΚΑ, την αγορά δομημένου ομολόγου της ιδίας κατηγορίας με αυτά που καλείται να εξετάσει η εξεταστική επιτροπή αλλά και μετά τα ψέματα στα οποία υπέπεσε ο κ. Υφυπουργός στην προσπάθειά του να υπεκφύγει , ο υπουργός κ. Λοβέρδος εξέδωσε μία σύντομη ανακοίνωση επιχειρώντας να κλείσει το θέμα .
Μεταξύ άλλων αφού παραδέχεται στην ίδια ανακοίνωση την αγορά του συγκεκριμένου ομολόγου το 2005, προσθέτει ότι αυτό είναι ομόλογο του Ε.Δ. κυμαινόμενου επιτοκίου με την εγγύηση μιας ελάχιστης απόδοσης χωρίς να την εξειδικεύει ενώ σημειώνει ότι αυτό δεν συγκαταλέγεται στα δομημένα ομόλογα που απασχολούν τη δικαιοσύνη .
Επειδή, είναι ανεπίτρεπτο ο κ. Υπουργός να υποπίπτει στο ίδιο ολίσθημα όπως και ο κ. Υφυπουργός για την κάλυψη του τελευταίου, ερωτάται :

1. Εάν το ομόλογο αυτό του Ε.Δ. είναι απλώς κυμαινόμενου επιτοκίου , όπως ο ίδιος λέει, τότε γιατί δεν διαπραγματεύεται ενώ ΗΔΑΤ και δεν φέρει στον κωδικό του ISIN το χαρακτηριστικό GR, αλλά φέρει XS0223064439.

2. Γιατί δεν αναγνωρίζει, ότι το συγκεκριμένο ομόλογο είναι δομημένο, με μαθηματικό τύπο καθορισμού του επιτοκίου του, που εξαρτάται από τη διαφορά των δύο επιτοκίων ανταλλαγής 10ετούς και 2ετούς όπως ακριβής και 46 δομημένα ομόλογα που καλείται να εξετάσει η εξεταστική επιτροπή;


Ο ερωτών Βουλευτής


Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Ερώτηση και ΑΚΕ
προς τον Υπουργό
• Εργασίας

Ρωτήθηκε ο Υπουργός Εργασίας την 22α Ιουνίου, κατά την συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο την αγορά ομολόγων από τους ΑΦΟ, εάν γνώριζε ή γνωρίζει να μας πει στην αίθουσα της ολομέλειας «το πρώτο ομόλογο που έληξε έφερε κέρδη η ζημίες» (πρακτικά Βουλής)
Ο Υπουργός απάντησε : ««Αγαπητέ κ. συνάδελφε, θέτετε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Υπάρχουν απολογισμοί Υπάρχει απολογισμός Υπάρχει μία πρώτη σαφής απόδειξη του τι ακριβώς έχει γίνει σε ότι αφορά την περιουσία των ταμείων; Χαίρομαι που το θέτετε Σπεύδω να πω το εξής. Έχω ζητήσει εδώ και περίπου δύο μήνες μία αναλυτικότατη καταγραφή της περιουσίας σε κινητές αξίες των ασφαλιστικών ταμείων και πολύ ειδικά το τι έγινε με τα συγκεκριμένα αυτά ομόλογα ειδικότερα, κύριε συνάδελφε, αν έληξε κάποιο και τι απόδοση είχε ώστε να αρχίσουμε να μετράμε κέρδη και ζημίες.
Δεν έχω ακόμη αυτό τον κατάλογο υπηρεσιακά. Έχω μία εκτίμηση που κάνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου, ότι από αυτή την διαδικασία λογιστικά, δηλαδή όχι κάτι που έληξε και αποδίδει, θα υπάρξει και ζημία 250 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά δεν προκύπτει κάτι συγκεκριμένο. Κάτι συγκεκριμένο θα προκύψει μόνο, όπως σωστά λέτε, όταν λήγει μία τέτοιου είδους επένδυση.. Άρα υποχρεούμαι εντός των επομένων ημερών να πιέσω τις υπηρεσίες, να έχω ακριβώς τα στοιχεία που θα δείχνουν αυτό που ζητάτε».

Δηλαδή δεν γνώριζε ή δεν γνωρίζει ο κ. Υπουργός ότι το δομημένο ομόλογο ΧS 02880 59693 είχε αγορασθεί από το ΤΕΑΠΟΚΑ για ποσό 35.000.000 Ευρώ, έληξε στις 26/2/2010 δηλαδή εδώ και 4 μήνες και επεστράφη το αρχικό κεφάλαιο των 35.000.000 ευρώ πλέον τόκων 5.670.000 ευρώ (δηλαδή απόδοση 18%έναντι τριετίας - μη υπολογιζομένου και του ανατοκισμού) που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να επιτύχει .
Στην ίδια συζήτηση στην Βουλή ο κ. Υφυπουργός Εργασίας ερωτώμενος για το κατά πόσο ό ίδιος ως συνδικαλιστής και μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΑΠΟΚΑ.
Έχει δώσει θετική ψήφο ως μέλος του ΔΣ για αγορά δομημένων ομολόγων. Άραγε γιατί την έδωσε τότε την ψήφο; Ήταν εν γνώσει του ότι προκαλούσε ζημιά ή τον είχε βάλει η τότε πολιτική ηγεσία;

Δηλαδή εάν ψήφισε υπέρ της αγοράς δομημένου ομολόγου εκ δύσεως του Ελληνικού Δημοσίου 20 ετών διαρκείας (άρα έχει μέλλον...) . Δήλωσε στην Βουλή : «Ζήτησα το λόγο, κυρία πρόεδρε, για να πω ότι δεν συμμετείχα σε αποφάσεις για αγορές δομημένων ομολόγων, όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος. Τα δομημένα ομόλογα πρέπει να σας θυμίσω ότι στα ταμεία δεν ήρθαν ποτέ ως δομημένα ομόλογα, αλλά ως ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υψηλής απόδοσης. Και αυτό θα φανεί και στην έρευνα. Σε ότι αφορά την συμμετοχή μου αφορά ομόλογο το οποίο ήταν κυμαινομένου επιτοκίου και είχε στην λήξη του στην ασφάλεια της προσαύξησης του κεφαλαίου κατά 50% το 2005. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση.,

Προς τούτο καταθέτω το πρακτικό του ΔΣ του ΤΕΑΠΟΚΑ της 21/06/2005 το οποίο φέρει την υπογραφή του, όπου εκεί περιγράφεται όπως ο χαρακτηριστικός τύπος δομημένου ομολόγου, όπως είναι και αυτά που καλούμαστε να συζητήσουμε στην εξεταστική επιτροπή.


Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο κ.Υπουργός:
1. Θα προχωρήσει ο κ .Υπουργός σε έλεγχο των υπηρεσιών που δεν τον ενημέρωσαν μέχρι σήμερα και θα μας πει εάν το δομημένο αυτό ομόλογο είναι....και συνέβαλε στην «λεηλασία» του ταμείου; Οφείλει μία συγνώμη για το θέμα αυτό.
• Παρακαλώ να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εγκυρότητα των συνημμένων αποδεικτικών εγγράφων που έφθασαν στα χέρια μου.
2. Συντονίσθηκε και αν ναι, από ποιον ο κ. Κουτρουμάνης για να ψηφίσει υπέρ της αγοράς του δομημένου ομολόγου Εάν το πρακτικό που σα καταθέτω είναι ακριβές τότε μετά από αυτό μπορεί να παραμείνει στην θέση του;
• Τέλος, παρακαλώ εάν αναφέρθηκε σε άλλη αγορά και υπάρχει άλλο σχετικό πρακτικό του ΔΣ που ψήφισε για επένδυση σε χαρακτηριστικού τύπου δομημένου ομολόγου να το καταθέσει.

Ο ερωτών Βουλευτής


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος