Loading...
 Start Page


Προς τον Υπουργό:
• Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Διαγραφή του στοιχείου περί της χώρας προέλευσης για τα αλλοδαπά παιδιά, στα πιστοποιητικά του Εθνικού Δημοτολογίου»

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, το Τμήμα Εθνικού Δημοτολογίου του Υπουργείου Εσωτερικών, ζήτησε- κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Παιδιού- από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην αναγράφεται το στοιχείο «χώρα προελεύσεως» στα πιστοποιητικά του Εθνικού Δημοτολογίου!
Ο Συνήγορος του Παιδιού παρενέβη μετά από αναφορά πολίτη, για χορήγηση πιστοποιητικού για σχολική χρήση, ο οποίος δεν επιθυμούσε να περιληφθεί το στοιχείο περί την χώρα προέλευσης του παιδιού του.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή «η χώρα προελεύσεως δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στα εκδιδόμενα πιστοποιητικά εφόσον δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα καταγραφής του προσωπικού αυτού δεδομένου, για την σκοπούμενη χρήση»!
Η πρόταση της Αρχής ήταν «να εξετασθεί κατ' αρχήν η αναγκαιότητα επεξεργασίας του στοιχείου, στο πλαίσιο του Εθνικού Δημοτολογίου και στην συνέχεια, εφόσον τεκμηριωθεί ο σκοπός τηρήσεως του, η δυνατότητα απόκρυψής του κατά την έκδοση, δεδομένου μάλιστα, ότι η αναγραφή του, ευνοεί, ενδεχομένως, τις διακρίσεις, σε βάρος Ελλήνων πολιτών προερχομένων από τρίτες χώρες».
Το Τμήμα του Εθνικού Δημοτολογίου του Υπουργείου Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι η επεξεργασία του στοιχείου επιβάλλεται για την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων, ζήτησε όμως με έγγραφο του, από τους ΟΤΑ, να μην περιλαμβάνεται το στοιχείο «χώρα προελεύσεως», κατά την εκτύπωση όλων των σχετικών πιστοποιητικών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Όντως έχει ζητηθεί από τους Ο.Τ.Α της χώρας να μην αναγράφεται το στοιχείο «χώρα προελεύσεως» κατά την εκτύπωση των πιστοποιητικών του Εθνικού Δημοτολογίου; Αν ναι, γιατί; Γιατί ο Συνήγορος του Παιδιού αναφέρει «ενδεχομένως ευνοεί διακρίσεις»; Πώς ευθυγραμμίζεται η σχετική απόφαση με την πρόταση του Συνηγόρου του Παιδιού;
• Ο Συνήγορος του Παιδιού αναφέρει ότι δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα καταγραφής του προσωπικού αυτού δεδομένου. Πώς όμως τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα μη καταγραφής του; Δεν είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε λεπτομερώς την σύνθεση του πληθυσμού μας; Μπορεί να είναι προσωπικό δεδομένο ένα στοιχείο που αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα ενός πολίτη όπως το διαβατήριο; Ποια η άποψή σας για τα παραπάνω;
• Τι ενέργειες θα κάνετε επ' αυτού ώστε να αναγράφεται το στοιχείο «χώρα προελεύσεως»;

 

Ο ερωτών Βουλευτής


ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος