Loading...
 Start Page

Προς τον Υπουργό:

• Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

 

Θέμα: «Απαράδεκτη απόφαση για Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ στον Καστελόκαμπο Πατρών»

 

Με κατάπληξη και δικαιολογημένο θυμό οι κάτοικοι του Καστελόκαμπου πληροφορήθηκαν ότι στις 8 Νοεμβρίου 2010, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η κατασκευή από τη ΔΕΗ, Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης(Κ.Υ.Τ) στον Καστελόκαμπο!

Στην απόφαση αναφέρεται ότι το ΚΥΤ γίνεται εκτός σχεδίου πόλεως, κάτι που μόνο στα χαρτιά είναι αληθές, καθώς το οικόπεδο της ΔΕΗ βρίσκεται ανάμεσα στα Σχέδια Πόλεως Πατρών και Ρίου, αλλά παρόλα αυτά εξαιρείται και από τα δύο σχέδια! Συγκεκριμένα, όλη η περιοχή Καστελοκάμπου είναι ενταγμένη στο Σχέδιο Πόλεως του Ρίου και εξαιρείται μόνο το οικόπεδο της ΔΕΗ. Όλα τα γειτονικά προς αυτό τετράγωνα βρίσκονται εντός Σχεδίου Πόλεως και άρα είναι παραπλανητικό το εκτός Σχεδίου Πόλεως που αναφέρει η ΚΥΑ.

Αποφεύγεται επίσης, οποιαδήποτε αναφορά στις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων που τον τελευταίο χρόνο εκδηλώθηκαν τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρίου το οποίο ομόφωνα απέρριψε την πρόταση της ΔΕΗ για την κατασκευή του ΚΥΤ στον Καστελόκαμπο και έκανε ένσταση ζητώντας να ληφθούν υπόψη της ΔΕΗ οι προτεινόμενες απ' αυτόν αλλαγές (αρ. ένστασης 3283/18-3-2010), όσο και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαΐας το οποίο, επίσης ομόφωνα 31/8/2010, απέρριψε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα της ΔΕΗ.

Η εν λόγω περιοχή αναπτύσσεται ραγδαία και κατοικείται κυρίως από οικογένειες με μικρά παιδιά οι οποίες αγωνιούν καθώς σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες υπάρχει αντίκτυπος των ηλεκτομαγνητικών πεδίων στην υγεία. Σχετικώς σας επισυνάπτω Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις προτάσεις του προς τα Κράτη-μέλη να μειώσουν τα όρια ασφαλείας, έρευνα Βρετανικού  Πανεπιστημίου που αποδεικνύει τη σύνδεση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την εμφάνιση καρκίνου ειδικά στα παιδιά και αντίστοιχη έκθεση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένη η έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τη ΔΕΗ. Η σημερινή κατάσταση στο οικόπεδό της είναι ενδεικτική της αδιαφορίας της για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Επίσης υπάρχουν συσσωρευτές που εμποτίζουν το έδαφος με χημικά απόβλητα, κολόνες πισσαρισμένες που μολύνουν την ατμόσφαιρα και αποβάλλουν έντονη μυρωδιά, ενώ σας υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί και για αποθήκευση κλοφέν.

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  • Με ποιο σκεπτικό ελάβατε την ανωτέρω Κ.Υ.Α;
  • Γιατί αγνοήσατε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας όπως εκδηλώθηκαν με τις απορριπτικές, ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας και του Δημοτικού Συμβουλίου Ρίου;
  • Γιατί το οικόπεδο της ΔΕΗ εξαιρείται και από τα δύο σχέδια πόλης Πατρών και Ρίου;
  • Έχετε υπ’όψιν σας τις επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν τις επιπτώσεις στην υγεία, ιδίως των παιδιών, της ηλεκτομαγνητικής ακτινοβολίας; Αν ναι, γιατί ελάβατε την Κ.Υ.Α; Αν όχι, προτίθεσθε να ακυρώσετε την ΚΥΑ και πότε;
  • Γιατί η ΔΕΗ δεν κατασκευάζει το Κ.Υ.Τ στον χώρο που της έχει παραχωρηθεί στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών;

 

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος