Loading...
 Start Page
Ολομέλεια Βουλή πρόταση ΝΔ για προανακριτική σκάνδαλο  Novartis

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ανεξάρτητου Βουλευτή

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τοποθετούμενος πριν μερικές μέρες σε αυτή την αίθουσα για τη σύσταση προανακριτικής, για τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis, είπα ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τη χώρα, από το να αποκαλύπτονται σκάνδαλα και οι ένοχοι, αλλά και να απολαμβάνουν το φως της αθωότητάς τους οι αθώοι.

Και φυσικά, επιμένω. Τα ίδια λέω και ξαναλέω χρόνια τώρα σε όλες τις περιπτώσεις. Και κάθε φορά, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε υπόθεση που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος και πιθανής ή και βέβαιης ζημίας του, υπογραμμίζω την ανάγκη εις βάθους εξέτασης και απονομής δικαιοσύνης. Πολύ περισσότερο, όταν οι κατηγορίες αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Πολύ περισσότερο όταν, δίκαια ή άδικα, η σκανδαλολογία περιτριγυρίζει τη Βουλή και τα κυβερνητικά κτίρια. Νομίζω ότι ιδιαίτερα σε αυτές τις περιπτώσεις, εμείς πρώτοι πρέπει να επιζητούμε την έρευνα και την απόλυτη αλήθεια. Και νομίζω ότι εμείς πρώτοι είμαστε αυτοί που δίνουμε την εικόνα στους πολίτες ότι πολλές φορές επιχειρούμε τη συγκάλυψη και όχι την αποκάλυψη.

Και αυτό, κυρίες και κύριοι, το κάνουμε, όχι μόνο με επιτροπές που δεν καταλήγουν πουθενά, με πορίσματα που δεν βγάζουν συμπέρασμα ή με μία σκανδαλολογία που εμείς ανατροφοδοτούμε χωρίς ποτέ να μιλάμε ξεκάθαρα, αλλά και με πρακτικές που επιχειρούν να θολώσουν τις υποθέσεις ή με πρακτικές που δείχνουν ότι η μία πολιτική δύναμη ενδιαφέρεται να… πατσίσει την άλλη και όχι να φτάσει πραγματικά στην αλήθεια της υπόθεσης.

Πραγματικά, λυπάμαι που το λέω, αλλά αισθάνομαι πως σήμερα είμαστε μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση. Νομίζω πως η Νέα Δημοκρατία κατρακυλάει και πάλι σε μία τακτική, που δείχνει μικροκομματικό παιχνίδι και όχι πραγματική συνεισφορά στην αποκάλυψη της αλήθειας. Και εκείνο που τουλάχιστον εγώ καταλαβαίνω είναι πως ο κ. Μητσοτάκης, είτε δεν κατανοεί ούτε καν το συμφέρον του και το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας, είτε εμπιστεύεται πολύ κακούς συμβούλους. Υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πρέπει να διερευνηθούν και πιθανές ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας της σημερινής κυβέρνησης, για ζημία του δημοσίου.

Και λέω εγώ: Όχι μία, αλλά χίλιες φορές να διερευνηθούν! Αλλά, να υπάρχει και λόγος…Να υπάρχουν στοιχεία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που θα μας ωθούν στην ανάγκη να στήσουμε, όχι μία, αλλά δέκα επιτροπές. Να έχουμε στα χέρια μας κάποιες σοβαρές καταγγελίες ή ενδείξεις που θα μας επιτρέπουν να διερευνήσουμε τις ευθύνες, χωρίς να κινδυνεύουμε να γίνουμε περίγελος και χωρίς να εμφανίζεται ότι… στήνουμε εξεταστικές επειδή δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε στη Βουλή.

Υπάρχουν τέτοια στοιχεία για τα πρόσωπα που συζητάμε σήμερα; Έχετε να μας αναφέρετε ότι μπορεί να υπήρξε χρηματισμός κάποιου Υπουργού ή κάποιων άλλων κρατικών ή κυβερνητικών παραγόντων της Υγείας; Μήπως υπάρχουν μαρτυρίες και μάρτυρες, όπως συνέβη με την υπόθεση Novartis που συζητήσαμε προ ημερών; Νομίζω, όχι. Όλοι ακούσαμε από το προεδρείο της Βουλής, η σημερινή συζήτηση γίνεται κατά τον τύπον επερώτησης που σημαίνει ότι θα τεθούν τα ερωτήματα και ελεύθερα και δημοκρατικά θα δοθούν οι απαντήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Κατά αυτό το μέρος συμφωνούμε και πολύ ορθά πράξατε. Όμως εσείς που καταγγείλατε και καταμηνύσατε τον Αλέξη Τσίπρα, τους Υπουργούς του, ακόμα και την Εισαγγελέα Διαφθοράς για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην δικογραφία της Novartis, σήμερα γιατί δεν ασκείτε το άλλο μεγάλο δικαίωμα που έχετε, να τους μηνύσετε για τις πράξεις και τις παραλείψεις που λέτε;

Γιατί δεν απευθύνεστε στις άλλες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, όπως το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ή την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης; Εάν έχετε στοιχεία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, παρακαλώ να τα γνωστοποιήσετε, αφού βεβαίως τα γνωστοποιήσετε προηγουμένως στη Δικαιοσύνη για να πάρει και αυτή η υπόθεση τον δρόμο της, όπως η υπόθεση της Novartis. Προσωπικά δε, σας διαβεβαιώνω πως όχι μόνο δεν θα χαριστώ σε κανέναν, αλλά εάν υπάρχουν στοιχεία, θα είμαι εκείνος που θα φωνάξει πιο δυνατά από όλους.

Όπως πολλές φορές και σε πολλές περιπτώσεις το έχω κάνει, επιζητώντας δικαιοσύνη και την αποκάλυψη της ενοχής προσώπων, κάποια εκ των οποίων μάλιστα ήσαν κάποτε οι «εντιμότατοι και πανίσχυροι φίλοι» αρκετών πολιτικών… Χωρίς στοιχεία όμως, χωρίς εισαγγελική παραγγελία, για ποιο λόγο να επιζητούμε διερεύνηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών;

Για να παριστάνουμε ότι κάτι κάνουμε; Ή μήπως για να καλύπτουμε την πραγματική σήψη πίσω από την εικονική με την μέθοδο του… «πατσίζειν»; Όχι, συνάδελφοι! Τέτοια παιχνίδια δεν πρόκειται να παίξω. Αν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία λέω «ναι». Ψηφίζω και με τα δύο χέρια. Αν δεν υπάρχουν - και δεν υπάρχουν - λέω «όχι». Η άποψή μου είναι πως η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα «βεγγαλικό». Έναν ανούσιο και χαμηλού επιπέδου πολιτικό τακτικισμό, ο οποίος μάλιστα, εάν θέλουμε να τον κρίνουμε πολιτικά, ουσιαστικά προσφέρει καλές υπηρεσίες στην κυβέρνηση σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο.

Και στο κάτω – κάτω, επειδή δεν με ενδιαφέρουν κιόλας τα «αυτογκόλ» που τρώει η Νέα Δημοκρατία, θα σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κάτι ακόμα: Τελικά είναι πιο τίμιο να λες «όχι» σε εξεταστική, παρά να λες «ναι» αλλά τα μέλη σου στην επιτροπή να λειτουργούν ως συνήγοροι υπεράσπισης των εξεταζομένων και όχι ως πραγματικοί ερευνητές της αλήθειας. Αυτό έγινε στην επιτροπή για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης, αυτό γίνεται και τώρα με την υγεία. Αυτό γινόταν και αυτό γίνεται. Και το θεωρώ αντιδεοντολογικό και πολιτικά ανήθικο. Έχουμε, λοιπόν, στοιχεία;

Τα βάζουμε κάτω, τα… ξεψαχνίζουμε και ψάχνουμε τη μία και μόνη αλήθεια, που ποτέ δεν είναι «πράσινη», «μπλε», «κόκκινη» και «ροζ», παρά μόνο λευκή. Δεν έχουμε στοιχεία και πετάμε πυροτεχνήματα; Κακό του κεφαλιού μας… Του δικού σας κεφαλιού, εν προκειμένω, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί στις κρίσιμες στιγμές που διανύει ο τόπος - και πιστεύω ότι παραμένουν κρίσιμες παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται από την κυβερνητική πτέρυγα - δεν χρειάζονται παιχνίδια «ισοφάρισης» των πολιτικών ευθυνών, ούτε τακτικές που να δείχνουν ότι αντί για ξεκαθάρισμα επιχειρείται… μπουρδούκλωμα.

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά σε αυτή την αίθουσα: Ούτε «είμαστε όλοι ίδιοι», ούτε «όλοι μαζί τα φάγαμε»! Έχουμε την ευθύνη να το λέμε, αλλά και να το δείχνουμε. Και ο καθένας μας μετριέται πάντοτε με τις ευθύνες του και τη συνείδησή του. Και κάτι τελευταίο:

Αλήθεια, ανυπομονώ να δω τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίζουν σήμερα στις τρεις κάλπες. Πριν 10 μέρες ήταν αντισυνταγματικός και αντικοινοβουλευτικός ο τρόπος ψηφοφορίας σε 10 κάλπες. Σήμερα τρεις κάλπες είναι εντάξει… Τι άλλο να πω, κυρίες και κύριοι; Μόνο… Θεέ μου τι άλλο θα δουν τα μάτια μας από τη Νέα Δημοκρατία κατά την περίοδο ηγεσίας του Μητσοτάκη του μικρού…

Σας ευχαριστώ…

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος