Loading...
 Start Page
ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ανεξάρτητου Βουλευτή Αχαΐας   Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΕΤΟΥΣ 2018

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Γνωρίζετε ότι εξελέγην Βουλευτής συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση και ίσως να θυμάστε πως βρέθηκα εκτός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τους ίδιους λόγους που παραιτήθηκα από την Κυβέρνηση Σαμαρά και πως εν συνεχεία βρέθηκα έξω από το «μητρικό» μου κόμμα.

Θεωρώ πως έτσι και σήμερα πρέπει να τοποθετηθώ με παρρησία και θάρρος.

Πιστεύω ότι οφείλω να ασκώ κριτική, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις λανθασμένες επιλογές και να στηρίζω κάθε τομή χωρίς υπολογισμούς πρόσκαιρους.

Το οφείλω στη συνείδησή μου αλλά το οφείλω και στους συμπατριώτες μου που με τιμούν με την ψήφο τους, 27 χρόνια τώρα και που ως εντολοδόχος αυτών είμαι εδώ στο Βήμα της Βουλής των Ελλήνων.

 

Προφανώς γνωρίζετε την αντίθεσή μου σε όλους τους μνημονιακούς προϋπολογισμούς μέχρι τώρα, ακριβώς όπως και την πάγια αντίθεσή μου στις μνημονιακές συνταγές που έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται, για τις οποίες εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήσαν και παραμένουν αποτυχημένες, μη βοηθώντας την χώρα να ισορροπήσει και να ορθοποδήσει.

 

Η συνταγή που ακολουθείται, έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι επιτυγχάνει τους στόχους, αλλά δεν είναι ορθή γιατί δεν επιτυγχάνει ανάπτυξη.

Αντίθετα, όπως πολλές φορές έχουμε πει, ως Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, εντείνει το «στέγνωμα» της πραγματικής οικονομίας, δημιουργώντας μάλιστα, έντονα αντικίνητρα.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς το 2018 θα είναι μάλλον, ακριβώς όπως η χρονιά που τελειώνει, δεν αποκλείεται όμως να είναι και μια χρονιά που μπορεί να φέρει το τέλος του μνημονίου με τις Βρυξέλλες να… χειροκροτούν, καθώς είναι έντονη η ανάγκη της γραφειοκρατίας τους να «πουλήσουν» ένα σενάριο επιτυχίας.

Το 2019 όμως θα συνεχίζουν γα την πατρίδα και τον λαό, τα πολύ – πολύ δύσκολα.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μιλώντας πέρσι σε αυτήν την αίθουσα είχα πει ότι ο προϋπολογισμός του 2017 ήταν άδικος, αντιαναπτυξιακός και, προβλέποντας ένα σημαντικό υπερπλεόνασμα, έστελνε λάθος μήνυμα στους δανειστές μας.

Φοβούμαι ότι οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν και φέτος και ταυτόχρονα όμως αναρωτιέμαι από την πλευρά μου τι παραπάνω μπορεί να πει ένας βουλευτής, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό που συζητάμε, από τη στιγμή που ο καθ’ ύλη αρμόδιος υπουργός έχει ήδη παραδεχτεί πως είναι άδικος και μάλιστα όταν τα γεγονότα όπως μας δικαίωσαν πέρσι και το ίδιο θα κάνουν και φέτος.

Παρακαλώ πιστέψτε με, δεν είναι ευχάριστο να αισθάνεσαι δικαιωμένος όταν έχεις κάνει δυσάρεστες προβλέψεις.

Ομολόγησα πως συμφωνώ με τον κ. Τσακαλώτο στον χαρακτηρισμό «άδικος» προϋπολογισμός, διαφωνώ όμως μαζί του στην προσπάθεια ωραιοποίησης που έκανε, αναφέροντας πως η Ελλάδα στην φορολογία είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Και διαφωνώ γιατί ο μέσος όρος που αναφέρει ο κ. υπουργός πρέπει να σχετιστεί και με τον μέσο όρο των απολαβών στην Ευρώπη, τον μέσο όρο του βιοτικού επιπέδου, αλλά και τον μέσο όρο της οργάνωσης του κράτους και των παρεχομένων υπηρεσιών του προς τους πολίτες.

Για να το πω διαφορετικά και να γίνω ξεκάθαρος, δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες πολίτες να φορολογούνται όπως οι Αυστριακοί, αλλά το επίπεδο μισθών και διαβίωσης να συγκρίνεται με την Βουλγαρία!

 

Σταχυολογώ προκειμένου να τεκμηριώσω το προ ολίγου λεχέν. Δηλαδή πως ο φωτεινός προϋπολογισμός μπορεί να υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, δεν υπηρετεί όμως τους Έλληνες πολίτες.

 

• 328 εκατ. από τη μη αναπροσαρμογή των συντάξεων

• 121 εκατ. από την κατάργηση της απαλλαγής των ιατρικών δαπανών

• 68 εκατ. από την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, μέτρο που συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση καταβαλλομένων μισθών και συντάξεων

• 58 εκατ. από τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης

Σύνολο 575 εκατ. που όλα πλήττουν άμεσα τους πιο αδύναμους.

 

Μαζί με όλα αυτά, οφείλω όμως να αναγνωρίσω ότι ο προϋπολογισμός του 2017, όπως και οι δυο προηγούμενοι, εκτελέστηκαν μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και πέτυχαν τους στόχους τους, όχι όμως την ευημερία των πολιτών.

Πρέπει επίσης να αναφερθώ και στην υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιστρέψει στην κοινωνία το περίφημο κοινωνικό μέρισμα και μάλιστα μεγαλύτερο από πέρυσι.

Ταυτόχρονα, όμως, σπεύδω να πω ότι η λογική αυτή της διανομής κοινωνικού μερίσματος η οποία βασίζεται εξ ολοκλήρου στην υπερφορολόγηση με βρίσκει αντίθετο.

Διαφωνώ με τη συνέχιση της βαριάς φορολογικής πολιτικής.

Διαφωνώ με τη συνέχιση μιας πολιτικής που προσφέρει κατήφεια και απογοήτευση στους πολίτες, κάτι που αντανακλάται και στους μικρούς, καχεκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Διαφωνώ με τη συνέχιση μίας στυγνής λογιστικής αποτύπωσης που τελικά θεριεύει τις ελαστικές μορφές εργασίας και δεν ωθεί τις επενδύσεις.

 

Διαφωνώ με την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης που είναι η μόνη που μπορεί να τραβήξει προς τα πάνω την οικονομία, αλλά και τις πιο χαμηλές κοινωνικές τάξεις.

Κύριε υπουργέ, το ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης και των ιατρικών δαπανών, η κατάργηση των επιδομάτων, είναι μέτρα που δεν επηρεάζουν τους… μεγαλοκαρχαρίες του πλούτου.

Τα μεσαία και χαμηλά στρώματα πλήττουν!

 

Παραδεχτείτε το…

Πείτε στον ελληνικό λαό ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι αναγκαστικός.

Ένα ακόμα αποτέλεσμα του οδυνηρού συμβιβασμού με την τρόικα.

Προφανώς, δεν ζούμε σε άλλο πλανητικό σύστημα, ούτε πετάμε στα σύννεφα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ε, Λοιπόν εγώ που προτίμησα να παραιτηθώ και να παρατήσω την υπουργική καρέκλα, να βρεθώ για δεύτερη φορά στην πολιτική απομόνωση και όμως παρόλα αυτά ντρέπομαι ως βουλευτής για τον ΕΝΦΙΑ ή την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και τους αγρότες, για τους έμμεσους φόρους, αλλά και τους άμεσους, κυρίως αυτούς που πλήττουν το μέσο ελληνικό νοικοκυριό και οδηγούν τις πολύτεκνες οικογένειες σε εξαθλίωση ή τους νέους ανθρώπους στο να μην μπορούν να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αντιμετωπίζει και αυτή την μεγάλη βόμβα του δημογραφικού.

 

Γι’ αυτό και το μόνο που μπορώ να εύχομαι και να ελπίζω είναι να αποτελεί αληθινή προσδοκία και όχι φρούδα ελπίδα, η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο τον επόμενο Αύγουστο, ώστε από εκεί και μετά να ξεκινήσει ένας εξορθολογισμός και μία καλύτερη και πιο ισόρροπη κατανομή των βαρών.

 

Δυστυχώς όμως δεν πιστεύω πως το τέλος του τρίτου μνημονίου θα σημάνει την αυτόματη απαλλαγή της χώρας από τον βραχνά των δανειστών.

Άλλωστε, έχουν ήδη υπογραφεί και ψηφιστεί οι υποχρεώσεις της χώρας μας για πλεονάσματα και δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Με τον χαλκά στον λαιμό θα είμαστε και μετά το καλοκαίρι, αλλά έστω και σε ηθικό / ψυχολογικό επίπεδο θα είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια.

 

Η αλήθεια είναι πως θέλω να ζήσω αυτή τη στιγμή και αμέσως μετά, να παλέψω μαζί με τους πολλούς Έλληνες πατριώτες για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Θέλω να αγωνιστώ με τις μικρές μου δυνάμεις, για τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών και να αρχίσω να ξαναβλέπω το χαμόγελο στα χείλη των συμπατριωτών μας και των παιδιών μας.

Αυτός είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο αντιπαλεύω την παλιννόστηση των σκληρών μνημονιακών νεοφιλελεύθερων δυνάμεων.

 

Συνοψίζοντας, πιστεύω πως η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων, ίσως και η ολότητά της, βρίσκεται φέτος απέναντι σε έναν προϋπολογισμό με τον οποίο δεν συμφωνεί και τον οποίο δεν πιστεύει, όχι τόσο ως προς τα οικονομικά στοιχεία και αποτελέσματά του, αλλά κυρίως ως προς την «συνταγή» που ακολουθεί και η οποία είναι ενταγμένη στο ίδιο πλαίσιο της ασφυκτικής λιτότητας και της ύφεσης.

 

Εντούτοις, ειδικά φέτος, υπάρχει μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα.

Να νοηματοδοτήσουμε το τέλος της αυστηρής περιόδου επιτροπείας.

Να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό μία μεγάλη ψυχολογική ανάταση και να μπορέσουμε από νέα βάση, να αρχίζουμε να χτίζουμε πιο σωστά όσα γκρεμίστηκαν από τις αλχημείες και τα πολιτικά σφάλματα των προηγουμένων ετών.

Και για τούτο προβληματίστηκα μήπως έπρεπε να ψηφίσω τον προϋπολογισμό του 2018 ως τον τελευταίο μιας σειράς αναγκαστικών προϋπολογισμών και αν και θα ήθελα με την ψήφο μου να καταδείξω αυτό που λέει ο λαός «φάγαμε το βόδι, ας μην κολλήσουμε στην ουρά», δεν θα το κάνω .. και τούτο γιατί, πριν 5 χρόνια, προτίμησα να φύγω από την παράταξη που ανδρώθηκα και την υπηρέτησα από 16 χρονών, μόνον και μόνον, για να μην ψηφίσω σκληρά μνημονιακά μέτρα.

 

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα πριν κατέβω από το βήμα να παρακαλέσω τον κ. Υπουργό, στα πλαίσια του παρόντος αναγκαστικού και άδικου, κατ’ αυτόν, προϋπολογισμού, να εξετάσει έστω και την ύστατη στιγμή, ορισμένα νούμερα.

Για παράδειγμα να αυξήσει κατακόρυφα τον προϋπολογισμό δαπανών για την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Δεν είναι δυνατόν το Enterprise Greece να πολεμάει με καριοφίλια τους ανταγωνιστές μας που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Όσο καλή θέληση και να έχουν, όσο φιλότιμο και να διαθέτουν.

Επίσης ο Υπουργός πρέπει να εκδώσει άμεσα την επί 7 χρόνια εκκρεμούσα απόφαση ώστε να ενεργοποιηθεί η νομοθεσία περί ανταμοιβής αυτών που καταγγέλλουν τους μεγάλους φοροφυγάδες.

Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν σε αυτή την εκκρεμότητα και οι άξιοι και έντιμοι εισαγγελείς που κυνηγούν την διαφθορά, κατά την πρόσφατη συνάντηση της εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στην υγεια.

Μια απόφαση που με ανησυχούν κ. Υπουργέ αυτά που άκουσα σχετικά με την αιτία για την οποία δεν εκδίδεται εδώ και μια 7ετία.

Γιατί κ. Υπουργέ σιχαθήκαμε τόσα χρόνια τους εκβιασμούς των υπηρεσιακών που είχαν το στυλό και υπέγραφαν, δεν είναι δυνατόν να τους ανεχόμαστε και μέσα στην βαριά Κρίση.

Μπορεί να σας κοστίζει κ. Υπουργέ η ανταμοιβή αυτών που καταγγέλλουν τους μεγάλους φοροφυγάδες, αλλά νομίζω τα έσοδα που θα μαζέψετε από τις καταγγελίες αυτές θα είναι υπερπολλαπλάσια.

Εγώ κ. Υπουργέ, όχι μόνο θα υπέγραφα την απόφαση που ορίζει ο Νόμος, αλλά θα έβαζα και διαφημίσεις στις τηλεοράσεις για να μαζέψω αμέσως τόνους χρημάτων.

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ελπίζω, εύχομαι και απαιτώ από την κυβέρνηση, του χρόνου τέτοια εποχή να έρθει ενώπιόν μας, με ένα προϋπολογισμό που θα προσφέρει ελπίδα, θα στηρίζει τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, θα αποκαθιστά τις αδικίες.

 

Το 2018 να είναι η χρονιά που θα κρίνει αν θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον τόπο στην κανονικότητα, ανακτώντας την εθνική μας αξιοπρέπεια και αφήνοντας πίσω μας τα χρόνια της σκληρής λιτότητας, ή θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μέσα στα στενά πλαίσια που ορίζουν οι δανειστές μας διαχειριζόμενοι και διαιωνίζοντας μια μίζερη πραγματικότητα.

Πολύ φοβούμαι ότι ο συζητούμενος προϋπολογισμός δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ακολουθήσουμε αυτή τη διαφορετική πορεία τη χρονιά που έρχεται.

Πολύ φοβούμαι ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για επάνοδο στις αγορές, για σοβαρή συζήτηση με τους δανειστές για ουσιαστική και δίκαιη ρύθμιση του χρέους και, πολύ περισσότερο, για καθαρή έξοδο από την εποχή των μνημονίων, παρά τις καλές προθέσεις, θα μείνουν στα χαρτιά.

Με αυτά τα δεδομένα, και με πλήρη επίγνωση της σημασίας αυτής της ψήφου, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό του 2018.

 

Σας ευχαριστώ

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος