Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 1341/31-3-2015

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Το θέμα της προβληματικής λειτουργίας των φυλακών της Πάτρας μας έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από το προσωπικό των φυλάκων, ενώ έχει, επίσης επανειλημμένα, αποτελέσει αντικείμενο είτε κοινοβουλευτικής Αναφοράς, είτε Ερώτησής μας, κατά την περασμένη Κοινοβουλευτική περίοδο. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του προσωπικού φύλαξης του εν λόγω σωφρονιστικού ιδρύματος, σε επίσκεψή τους στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Πάτρας, μας ενημέρωσαν, ότι έχει αρμόδια κατατεθεί από τις 20/3/2015 υπόμνημα της «Ένωσης Υπαλλήλων Φυλακής της Πάτρας», υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Ένωσης, κ. Κ. Παπούλια και τον Γ. Γραμματέα, κ. Π. Κωνσταντόπουλο, το οποίο, εν ολίγοις, αναφέρεται στα όσα εκθέτουμε υπόψη σας στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, μας μεταφέρθηκε, ότι λάβατε πληροφόρηση με το ως άνω έγγραφο, περί του ότι:

 

Α. Εδώ και καιρό, έχει σταματήσει η αποπεράτωση ενός υποστηρικτικού υποσταθμού μέσης τάσης, που αναμένεται να ανακουφίσει λειτουργικά το ως άνω σωφρονιστικό κατάστημα, καθώς, με τη λειτουργία του εν λόγω υποσταθμού θα μπορούν πλέον να ανταπεξέρχονται οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικού πίνακα της φυλακής στα μεγάλα ηλεκτρικά φορτία, που χρειάζονται για τη λειτουργία του υπερσύχρονου συστήματος πυρασφάλειας του καταστήματος. Με απουσία της τελευταίας προϋπόθεσης, το εν λόγω σύστημα πυρασφάλειας δεν λειτουργεί, ώστε να πλήττονται, τόσο η εύρυθμη λειτουργία και ασφάλεια της υπηρεσίας των φυλακών, όσο και η αποτροπή κινδύνου πρόκλησης φωτιάς στο χώρο διαμονής των κρατουμένων.

Επιπλέον, λόγω της προαναφερθείσας έλλειψης επαρκούς ηλεκτρικής ισχύος, δεν παρέχεται η αναμενόμενη αυτονομία των συστημάτων λειτουργίας και ασφάλειας του σωφρονιστικού ιδρύματος, όσον αφορά: στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, στις ηλεκτρικές κλειδαριές, στους συναγερμούς, στις εργασίες διοικητηρίου κλπ.

Στη συνέχεια, επίσης λόγω της ως άνω έλλειψης, εκλείπει η δυνατότητα για ενίσχυση του φωτισμού εποπτείας με προβολείς και πυλώνες για την επαρκή καθημερινή παρακολούθηση όλων των χώρων του καταστήματος αλλά και για στιγμιαία ενίσχυση φωτισμού σε έκτακτες περιπτώσεις (προαύλια).

Τέλος, η μη επαρκής ισχύς ηλεκτρικού ρεύματος έχει ως αποτέλεσμα, το να μην μπορούν να τοποθετηθούν ψυγεία και «ηλεκτρικά μάτια» στις πτέρυγες των κρατουμένων, γεγονός που έχει σαν συνέπεια τη μη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των τελευταίων. Ως εκ τούτου, επιβαρύνονται δυσανάλογα, έστω περιστασιακά, τα μαγειρεία, καθώς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η αντίστοιχη ποσότητα υγρών καυσίμων για τη λειτουργία τους (πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης) στη δυνατότητα παροχής μεγαλύτερης ποσότητας ζεστού νερού για την ατομική υγιεινή των κρατουμένων και παροχής θέρμανσης σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος.

 

Β. Η προστασία για από αέρος απειλή πρέπει να αυξηθεί, καθώς, έχουν γίνει μελέτες από την «ΘΕΜΙΣ» για περιπτώσεις ενδεχόμενης καθόδου ελικοπτέρου αλλά και διότι οι τρόποι για να εισαχθούν στο κατάστημα διάφορα μη επιτρεπόμενα είδη ( πχ ναρκωτικά & κινητά ) εκσυγχρονίζονται ( πχ ρίψεις από την εξωτερική πλευρά στα προαύλια των κρατουμένων, μικρομεταφορές με ελικοπτεράκια κλπ ).

 

Γ. Μια υπάρχουσα γεώτρηση εντός των χώρων του καταστήματος πρέπει να γίνει εκμεταλλεύσιμη με την τοποθέτηση φίλτρου, έτσι ώστε το νερό που αντλείται, να μετατραπεί σε πόσιμο, μειώνοντας έτσι, τόσο την δαπάνη υδροδότησης, όσο και τη διαχείριση των βοθρο-λυμάτων του καταστήματος.

 

Δ. Είναι αναγκαία η έγκριση κονδυλίου για την οριστική εγκατάσταση του υπάρχοντος «ΣΚΑΝΕΡ», που έχει αγοραστεί έναντι χιλιάδων ευρώ και σκουριάζει εδώ και δυο χρόνια σε χώρο της φυλακής, ώστε να ελέγχονται όλα τα εμπορεύματα, που εισέρχονται στο κατάστημα για την πιθανότητα να εμπεριέχονται απαγορευμένα είδη.

 

Ε. Μια σειρά θεμάτων, που αφορούν στην Ασφάλεια του καταστήματος, είναι ανάγκη να τύχουν συνολικής αναθεώρησης: Οι κινήσεις μεταγωγής, κατά πρώτον, πρέπει να εκτελούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για τη διατήρηση τις ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος. Σε δεύτερο βαθμό, κρίνεται, ότι πρέπει να αξιολογούνται τάχιστα και να εφαρμόζονται οι όποιες προτάσεις για λόγους τάξης και ασφάλειας αναδεικνύονται από το συμβούλιο του σωφρονιστικού καταστήματος. Σε τρίτη φάση, κρίνεται, ότι πρέπει να τύχουν ειδικής πρόβλεψης αυστηρότερες πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων, όποτε προκύπτουν: βιαιοπραγία, εξύβριση και απειλές κατά του προσωπικού φύλαξης. Σημαντικό πρόβλημα συναφές με τα προαναφερθέντα, κρίνεται, τέλος, ότι είναι και η παραμονή των αλλοδαπών ως φιλοξενούμενων, καθώς, παρατηρούνται κρούσματα απειθαρχίας, μιας και δεν υπάρχει διαμορφωμένο καθεστώς ορθής μεταχείρισής τους από το πειθαρχικό συμβούλιο.

 

Στ. Τα υπηρεσιακά λεωφορεία κρίνεται ότι πρέπει να διατηρηθούν, διότι έκτος από την μεταφορά αλληλογραφίας και φαρμάκων προς εξυπηρέτηση των κρατουμένων καθώς και για μεταφορά πολλές φορές ειδών που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του καταστήματος, χρησιμεύουν και για τη μεταφορά του προσωπικού, αφού η φυλακή βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα εκτός Πατρών, μέσα στη βιομηχανική ζώνη, η οποία δεν εξυπηρετείται από συγκοινωνίες. Αν σταματήσει η σχετική διαμετακομιδή του προσωπικού, στην ουσία, θα αυξηθούν οι μισθολογικές μειώσεις, που έχει υποστεί το προσωπικό της φυλακής όλα αυτά τα χρόνια, αφού η δαπάνη για μετακίνηση στην υπηρεσία υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα(150) ευρώ το μήνα.

 

Ζ. Το Κατάστημα Κράτησης Πάτρας, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού. Συνολικά, τα τέσσερα τελευταία χρόνια αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 52 υπάλληλοι, ενώ στο ίδιο διάστημα οι κρατούμενοι αυξήθηκαν κατά 150. Στο προσωπικό φύλαξης, αυτή τη στιγμή, οφείλονται πάνω από 3.500 ημέρες άδειας καθώς και 4.000 ρεπό, ενώ οι λειτουργίες της φυλακής έχουν αυξηθεί λόγω λειτουργίας τμήματος σχολείου, κλιμακίου του ΚΕΘΕΑ & κλιμακίου του ΟΚΑΝΑ. Επίσης, λόγω έλλειψης διαφόρων ειδικοτήτων, υπάλληλοι φύλαξης είναι αποσπασμένοι σε θέσεις εκτός αμιγούς καθήκοντος φύλαξης, όπως: πέντε(5) άτομα στο ιατρείο, ένας(1) στην μια (εκ των δυο) καντίνα, ένας(1) ταχυδρόμος, τρεις(3) οδηγοί, δυο(2) στο συνεργείο, δυο(2) στη δεύτερη καντίνα, δυο(2) στο οικονομικό τμήμα, τρεις(3) στη γραμματεία, ενώ υπάρχουν: δυο(2) με άδεια άνευ αποδοχών καθώς και τέσσερις(4) με άδεια ανατροφής τέκνων.

Επειδή με όλα τα παραπάνω δεδομένα είναι ανθρωπίνως αδύνατον, χωρίς την έλευση προσωπικού να εκτελούν υπηρεσία οι υφιστάμενοι φύλακες, διατρέχοντας καθημερινά σοβαρότατο κίνδυνο ομηρίας με απρόβλεπτες καταστάσεις.

Επειδή είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη ένταξης του ιατρείου της φυλακής στο Ε.Σ.Υ και η στελέχωση του με νοσηλευτές ( τουλάχιστον έξι{6} ), οι οποίοι θα καλύπτουν σε 24ωρη βάση τις ανάγκες για παροχή πρώτων βοηθειών ή φαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων κλπ, ώστε να απεγκλωβιστούν από τις θέσεις αυτές οι εκτελούντες τα εν λόγω καθήκοντα υπάλληλοι ΔΕ Φύλαξης και να τεθούν στη διάθεση του αρχιφύλακα, προς ενίσχυση του τμήματος φύλαξης. Ομοίως, δε, ισχύει και για τις ειδικότητες ΔΕ Τεχνικού, και ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού, που καλύπτονται από υπαλλήλους ΔΕ Φύλαξης.

Επειδή οι διοικητικοί υπάλληλοι που εκτελούν έργο εντός της φυλακής και συναναστρέφονται με κρατουμένους, επιβάλλεται να ενταχθούν στους δικαιούχους για επίδομα επικινδυνότητας & ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο δεν λαμβάνουν τώρα.

Επειδή, εδώ και καιρό, έχουν σταματήσει στις φυλακές Πάτρας τα έργα κατασκευής του ως άνω υποσταθμού μέσης τάσης, των υπερυψωμένων σκοπιών της εξωτερικής φρουράς, καθώς και του κτιρίου της εξωτερικής φρουράς.

Επειδή, οι υπάρχουσες υπερυψωμένες σκοπιές στις ως άνω φυλακές δεν παρέχουν κανένα standard ασφάλειας, αφού δεν διαθέτουν, ούτε αλεξίσφαιρα τζάμια.

Επειδή, όσον αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εξωτερικής φρουράς, αποτελεί μοναδική πρωτοτυπία, η εξωτερική φρουρά να φιλοξενείται στο εσωτερικό του καταστήματος κράτησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Προτίθεσθε να αναλάβετε κάθε σχετική πολιτική πρωτοβουλία, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα αποπεράτωσης του ως άνω υποσταθμού μέσης τάσης, του κτιρίου αλλά και των υπερυψωμένων σκοπιών, της εξωτερικής φρουράς, στις φυλακές Πάτρας, προς αναβάθμιση της παρεχόμενης ασφάλειας του ίδιου του σωφρονιστικού ιδρύματος;

2. Προτίθεσθε να αναλάβετε κάθε σχετική πολιτική πρωτοβουλία, ώστε να υλοποιηθούν, τόσο τα προτεινόμενα στην παρούσα, όσο και οι εκάστοτε αρμόδια προταγμένες προτάσεις του προσωπικού, όσον αφορά στα της Ασφάλειας του σωφρονιστικού καταστήματος της Πάτρας;

3. Προτίθεσθε να αναλάβετε κάθε σχετική πολιτική πρωτοβουλία, ώστε να επιλυθούν τα πρακτικής ή τεχνικής φύσης ζητήματα, που απαριθμούνται στην παρούσα, τόσο προς βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων, όσο και προς καλυτέρευση της καθημερινής λειτουργίας των φυλακών της Πάτρας;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος