Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος: «Θέλουμε μια Αστυνομία που θα αποτελεί εγγυητή για το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα  του να ζει κανείς στον τόπο του με ασφάλεια»

Συμπεράσματα που προέκυψαν μετά την συνάντηση εργαζομένων στην ελληνική αστυνομία και διακεκριμένων νομικών – εγκληματολόγων με τον Υποψήφιο Βουλευτή Αχαίας Νίκο Νικολόπουλο και την ομάδα πολιτικής ευθύνης του ΧΡΙΚΕ του τομέα Δημόσιας ασφάλειας.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι θέσεις αλλά και διατυπώθηκαν οι απόψεις γύρω από το μείζον πρόβλημα της αύξησης της εγκληματικότητας και της ανομίας καθώς και της αντιμετώπισης αυτού από την οργανωμένη πολιτεία και την αστυνομία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, παρουσίασε στα ΜΜΕ. Τα συμπεράσματα και τις προτάσεις.

 

Η αντιμετώπιση της Έξαρσης της εγκληματικότητας και της ανομίας.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η έξαρση της εγκληματικότητα και της ανομίας αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Ανθρωποκτονίες διαπράττονται για ασήμαντο λόγο, κλοπές υφιστάμεθα όλοι μας, απάτες, βανδαλισμοί δημόσιων χώρων, ληστές και τρομοκράτες ως τάχα κοινωνικοί αγωνιστές, λαθρομετανάστευση, οργανωμένο έγκλημα, οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα, διαφθορά και κάθε είδους «παλιά» και «σύγχρονη» εγκληματικότητα προσβάλουν καθημερινά τα έννομα αγαθά του ατόμου και της κοινωνικής ολότητας, δημιουργώντας προβληματισμό, ανασφάλεια και απόγνωση.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί κινδύνους στην κοινωνική συνοχή και καλλιεργεί την καχυποψία, την επιφυλακτικότητα και το φόβο οδηγώντας την κοινωνία σε λύσεις απομόνωσης και αυτοπροστασίας.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία η δημόσια ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδη στρατηγική πολιτική επιδίωξη. Η αστυνομία αποτελεί τον κύριο φορέα προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και έχει καίριο ρόλο στην εφαρμογή της αντεγκληματικής πολιτικής που αποσκοπεί στην διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας.

Στην Ελληνική Αστυνομία υπηρετούν σήμερα περισσότεροι από 55.000 αστυνομικοί. Η αναλογία με τους πολίτες είναι περίπου στο 1 προς 190. Είναι μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών σε σχέση με τους κατοίκους, στον κόσμο. (στη Μεγάλη Βρετανία 1/540, στην Ιταλία 1/620 και στις Η.Π.Α. 1/550) Ενώ υπάρχει πληθώρα προσωπικού δυστυχώς η πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, διέπεται από ερασιτεχνισμό και τυχοδιωκτισμό, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, την απαξίωση των θεσμών και την γενικότερη υποβάθμιση της λειτουργίας της Αστυνομίας.

 

Τα βασικά προβλήματα στην λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι τα παρακάτω:

 

1) Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός με την εκάστοτε κυβέρνηση.

2) Ο υδροκεφαλισμός, η γραφειοκρατία, o ανορθολογισμός και η πολυπλοκότητα στην οργάνωση της.

3) Η έλλειψη επιστημονικής υποστήριξης στο καθημερινό αστυνομικό έργο και στην αστυνομική εκπαίδευση.

4) Η πολυδιάσπαση των αστυνομικών υπηρεσιών και ο κατακερματισμός του αστυνομικού έργου τα οποία σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία, «εξαφανίζουν» τους αστυνομικούς από το δρόμο.

5) Η διαφθορά και η κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη, η οποία συχνά υπάρχει μεταξύ των αστυνομικών.

6) Η ελλειμματική εκπαίδευση.

 

Τα παραπάνω δεδομένα γίνονται ακόμη πιο έντονα αν λάβουμε υπόψη το πλαίσιο στο οποίο υπάρχουν. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο το έγκλημα μέρα με την ημέρα «προσαρμόζεται και προοδεύει» με ταχύτατους ρυθμούς και οι διωκτικές αρχές πρέπει αναγκαστικά να το ανταγωνιστούν με ανάλογη ταχύτητα και ευελιξία.

 

Τι προτείνουμε:

1. Αντιεγκληματική πολιτική με οράματα και στόχους.

2. Απεμπλοκή της αστυνομίας από τις σκοπιμότητες των Κυβερνητικών μηχανισμών εξουσίας. Η Αστυνομία να λειτουργεί μόνο ως Κρατική Υπηρεσία.

3. Συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.

4. Ενεργοποίηση του θεσμού των τοπικών συμβούλιων πρόληψης της Εγκληματικότητας.

5. Καταπολέμηση της πολυνομίας που συχνά δημιουργεί αντιφάσεις και «ανασφάλεια γνώσης»

6. Δημιουργία δίαυλου συνεργασίας της Αστυνομίας με τις δομές και το προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας.

7. Αμεσότερη Συνεργασία – ίσως και συστέγαση με τις Εισαγγελικές αρχές στα κτήρια των Αστυνομικών διευθύνσεων

8. Πρόσληψη Νομικών Συμβούλων σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση.

9. Αστυνόμευση σε επίπεδο καθημερινότητας που να στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη με ταυτόχρονη καθιέρωση «δεικτών» επιτυχίας που θα σχετίζονται με το βαθμό ικανοποίησης του πολίτη.

10. Εφαρμογή της αρχής της δια βίου εκπαίδευσης και της γενικότερης παιδείας των αστυνομικών, ως βασικού μοχλού βελτίωσης του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα.

11. Δημιουργία Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής, το οποίο θα έχει αρμοδιότητα για εγκληματολογικές και άλλες αναλύσεις και συμβουλές.

 

Με την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε όλες τις μορφές της θα δημιουργηθεί μια ασφαλέστερη Ελλάδα και η ασφάλεια αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Θέλουμε μια Αστυνομία που θα αποτελεί εγγυητή για το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα του να ζει κανείς στον τόπο του με ασφάλεια, χωρίς κινδύνους αλλά και χωρίς αυθαιρεσίες της οποιασδήποτε εξουσίας, όπου ο πολίτης θα είναι και θα νοιώθει πρακτικά ελεύθερος να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα και τις ατομικές του ελευθερίες.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος