Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος: Η κυβέρνηση έχει τις απαντήσεις στα επείγοντα ζητήματα  του Ασφαλιστικού Συστήματος

Την τοποθέτηση των νέων Διοικητών των Ασφαλιστικών Ταμείων ενέκρινε κατά την τελευταία συνεδρίασή της, η Επιτροπή Οργανισμών και ΔΕΚΟ, στην οποία συμμετέχει ο βουλευτής Αχαΐας και Γενικός Γραμματέας των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτριος Στρατούλης απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών- μελών της ειδικής επιτροπής- και του κ. Νίκου Νικολόπουλου, έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις και αποκάλυψε τους σχεδιασμούς και τις λύσεις της κυβέρνησης, που δίνουν λύσεις σε πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο δημοσιογραφικό site Online Press ανάμεσα στις απαντήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκείνες που αναφέρονται στον κοινωνικό πόρο και την ρύθμιση της εξοντωτικής αύξησης των εισφορών στο Ταμείο των Μηχανικών, κ.α.

Μάλιστα ο κ. Νικολόπουλος εξέφρασε και την ικανοποίηση του αφού όπως δήλωσε «Μετά την χθεσινή ενημέρωση μπορώ να πω ότι η κυβέρνηση έχει τις απαντήσεις στα επείγοντα ζητήματα του Ασφαλιστικού Συστήματος, για τα οποία αγωνιά το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας».

Πιο συγκεκριμένα μετέφερε τις δεσμεύσεις του κ. Στρατούλη στις τοποθετήσεις του στη Βουλή λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

- Παραμένει για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας της επικουρικής σύνταξης και η επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να την εγγυάται το κράτος.

- Κανένας όμως δεν πρέπει να ξεχνά πως και πότε καταργήθηκε η εγγύηση του κράτους στις επικουρικές συντάξεις.

- Εάν κριθεί ότι πρέπει να γίνει κάποια ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, αυτή δεν θα έχει ως αποτέλεσμα συμπίεση προς τα κάτω των Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων και των Συντάξεων. Εάν γίνουν ενοποιήσεις θα βοηθούν την Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και όχι γιατί θα μας τις επιβάλλουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών της χώρας.

- Από την κατάργηση των 42 λεγόμενων κοινωνικών πόρων τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ παροχών, έχουν στερηθεί πάνω από 1,1 δισ. ευρώ ετησίως. Άλλωστε πολλοί από αυτούς δεν ήταν καν κοινοτικοί πόροι, ήταν αυξημένες εισφορές που προέρχονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με βάση τις οποίες έδιναν κάτι παραπάνω οι εργαζόμενοι, κάτι παραπάνω οι εργοδότες και στο τέλος έπαιρναν κάτι παραπάνω οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα το Ταμείο Νομικών έχει πολλά οικονομικά προβλήματα και αν καταργήσουμε τον λεγόμενο κοινωνικό πόρο, θα έχει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, το ίδιο ισχύει και για το αγγελιόσημο του Ταμείου των δημοσιογράφων.

- Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα καταργήσει τον πόρο στο Ταμείο των Νομικών και το Αγγελιόσημο, αλλά επανεξετάζει την επαναφορά του 3% επί των Δημοσίων Συμβάσεων, που δεν ήταν κοινωνικός πόρος και παρά το γεγονός ότι καταργήθηκε, δεν μειώθηκε το ποσό που πληρώνει το Δημόσιο σε ιδιώτες επί Δημοσίων Συμβάσεων. Για παράδειγμα στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων καταργώντας το 3% επί των δημοσίων συμβάσεων, δημιουργήθηκε έλλειμμα στο ταμείο μόνο για φέτος 229 εκ. ευρώ, που αν δεν τα καλύψει το δημόσιο πρέπει να οδηγηθούμε σε μειώσεις συντάξεων.

- Ο Υπουργός δεσμεύτηκε εκτός των παραπάνω να ρυθμίσουμε το θέμα της εξοντωτικής και απάνθρωπης αύξησης των εισφορών στο συγκεκριμένο Ταμείο, όπου το πάγωμα των δημοσίων και ιδιωτικών κατασκευαστικών έργων, έχει πλήξει όλους τους μηχανικούς κυρίως όμως τους νέους μηχανικούς. Δυστυχώς αλλά κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και για τους δικηγόρους και για τους γιατρούς. Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι θα φέρει μια νέα νομοθετική ρύθμιση, την οποία ως αρμόδιος Υπουργός πιστεύει ότι θα παρουσιάσει στην Βουλή τις επόμενες 15 έως 20 ημέρες.

- Τέλος εκτός από την γνωστή νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία επεκτείναμε την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2016. Έχουμε όμως μια εκκρεμότητα, όχι μόνο για τους μηχανικούς και τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, αλλά και άλλων Ταμείων που έγιναν ανασφάλιστοι λόγω οικονομικής κρίσης και μνημονιακών πολιτικών. Ο κ. Δ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ότι μετά το Πάσχα θα είναι έτοιμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμοδίων Υπουργών, για να καλύψουμε και τις υπόλοιπες κατηγορίες.

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος