Loading...
 Start Page
ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΤΟΥΣ Ανατροπές στον χώρο των ΜΜΕ από τις παρεμβάσεις Νίκου Νικολόπουλου

Πυροκροτητής ραγδαίων εξελίξεων, οι οποίες αναμένετε να αναδιαμορφώσουν το τοπίο στον χώρο των ΜΜΕ, οδηγούν οι πρόσφατες ερωτήσεις και παρεμβάσεις στην Βουλή, του Βουλευτή και Γεν. Γραμματέα των ΑΝ.ΕΛ. Νίκου Νικολόπουλου.

Συγκεκριμένα, στην απάντηση που έδωσε στο Νίκο Νικολόπουλο γραπτώς μέσω της Βουλής, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τάσσετε υπέρ της ανάγκης ενός νέου νομικού πλαισίου, που θα “εγγυάται την λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με όρους νομιμότητας”.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς αναφέρετε στην πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ, σύμφωνα με την οποία, “οι παρατάσεις στο καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών αντίκεινται στο σύνταγμα”, σημειώνοντας τα εξής: «Η έκδοση δε και της αποφάσεως αυτής καθιστά επιτακτική και αναγκαία της θεσμοθέτηση της διαδικασίας προκήρυξης των σχετικών αδειών.

Ταυτόχρονα κοινοποίησε έγγραφο προς την Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, απαντώντας στον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και Γεν. Γραμματέα των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκο Νικολόπουλο με το οποίο αποκαλύπτει την διεξαγωγή από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, προκαταρκτικής εξέτασης για τα δάνεια των Τραπεζών προς τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός, μετά από σχετική ερώτηση του Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου, ζήτησε με έγγραφό του στις 6 Μαρτίου από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, τη διενέργεια έρευνας προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων οικονομικής φύσεως, σχετικά με την παράνομη τραπεζική χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δράσης ορισμένων ιδιοκτητών ΜΜΕ. Ο Νίκος Νικολόπουλος ρωτούσε “πως είναι δυνατόν να χορηγούνται τραπεζικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις, σε ΜΜΕ ζημιογόνα που έχουν εξαντλήσει από καιρού τα όποια ίδια κεφάλαια. Επίσης, το έγγραφο του αντιεισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Αθανασίου προς τον αναπληρωτή εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γαληνό Μπρή, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την παράνομη τραπεζική χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δράσης ορισμένων ιδιοκτητών ΜΜΕ, διαβίβασε στη βουλή ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Π.Νικολούδης. Είχε προηγηθεί στις 12 Φεβρουαρίου, ερώτηση στη Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ Νίκου Νικολόπουλου, με την οποία ζητούσε στοιχεία από την κυβέρνηση για τα δάνεια που έχουν συνάψει εταιρείες ομίλων ΜΜΕ, δάνεια μη εξυπηρετούμενα που χορηγήθηκαν.

Στην ερώτηση του υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, είχε δεσμευτεί στον Νίκο Νικολόπουλο, μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, πως θα διεξαχθεί έλεγχος στα δάνεια των τραπεζών προς τα “Μίντια”, ειδικά μετά την άρνηση του κ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα να δώσει τα σχετικά στοιχεία που διαθέτει.

«Αποτελεί καθ όλα απαράδεκτο φαινόμενο, επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται αφειδώς με δημόσιο χρήμα – που έχει δοθεί στις τράπεζες μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης – την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας» απάντησε με νόημα και πολλούς αποδέκτες ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Τέλος ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς δεν παρέλειψε να θυμίσει προς όλους ότι: Σε αυτά τα χρόνια μνημονιακής καταστροφής, συγκεκριμένα μέσα που έχουν συνηθίσει στην φορολογική αλλά και χρηματοδοτική ασυλία εκόμισαν στο τραπέζι της συζήτησης κάποια επιχειρήματα τα οποία δεν αντέχουν στην στοιχειώδη κριτική. Δεν υφίσταται θέμα συμψηφισμού. Στο νόμο 3023/2002 προβλέπεται ότι ο τηλεοπτικός χρόνος προς τα κόμματα για την προβολή των διαφημιστικών τους μυνημάτων κατά την προεκλογική περίοδο παρέχεται δωρεάν. Το τέλος για την χρήση της συχνότητας οφειλόμενο στο δημόσιο είναι άλλο πράγμα. Το έτερο πρόσχημα που χρησιμοποιούν προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη είναι αυτό της διακοπής της χρήσης των αναλογικών συχνοτήτων. Είναι γνωστό ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση και επανέλαβε εμφατικά “Προφανώς δεν έχει εισπραχτεί τίποτα από τότε”.

Η τηλεόραση του Αλαφούζου απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί τη νομοθεσία. Σύμφωνα με τον σταθμό του Φαλήρου, «τα τέλη συχνοτήτων συμψηφίζονται με τη δωρεάν διαφήμιση που απολαμβάνουν όλα τα κόμματα», πράγμα που πάντως κατηγορηματικά ήρθε να διαψεύσει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με την ομιλία του στη βουλή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.

Οι κυβερνήσεις της τελευταίας 25ετίας συντήρησαν σε καθεστώς ιδιότυπης νομιμοφάνειας τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών» αναφέρει ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην απάντηση του στη βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Νίκου Νικολόπουλου, σημειώνοντας ότι υπήρξε στερεότυπη απόφαση των κυβερνήσεων της τελευταίας 25ετίας να συντηρείται σε καθεστώς ιδιότυπης νομιμοφάνειας η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και ακόμα αναφέρει ο υπουργός στον Νίκο Νικολόπουλο ότι «σχετικώς επαναλαμβανόμενα το Συμβούλιο της Επικρατείας ρητά και κατηγορηματικά επιβεβαιώνει την ως άνω πραγματικότητα».

Ο Νίκος Νικολόπουλος με δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση της διαδικασίας προκήρυξης των σχετικών αδειών που έχει άλλωστε ήδη ξεκινήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το τελευταίο άρθρο στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δίνεται πλέον η δυνατότητα στον Υπουργό Επικρατείας να παρεμβαίνει στη διαχείριση προβληματικών εταιριών ΜΜΕ.

«Έννομο συμφέρον για την λύση εταιρίας η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει ο αρμόδιος για θέματα για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Υπουργός Επικρατείας» αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο.

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος