Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος: «….κατέληξε να είναι είδηση ότι οι διοικητές των νοσοκομείων παύονται!!»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες με την αξιολόγηση των νέων διοικητών των νοσοκομείων, κατέθεσε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος. Στην παρέμβαση του μεταξύ άλλων αναφέρει :

«Στην Ελλάδα της διοικητικής ασυνέχειας και των κομματικών εμπίστων στις δημόσιες θέσεις ευθύνης συνηθίσαμε να θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να τοποθετεί σε οργανισμούς , σε νοσοκομεία, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ανθρώπους της εμπιστοσύνης και επιρροής της. Έτσι κατέληξε να είναι είδηση ότι οι διοικητές εντέλει παύονται. Ήρθε εκεί που δεν το περιμέναμε και μάλιστα με περίεργες ανακοινώσεις.»

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης είναι το ακόλουθο:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ Αρ.Πρ.:1904/14.12.2015

 

ΠΡΟΣ TΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ και ΥΓΕΙΑΣ

Θέμα: «Οι διοικητές , η αξιολόγηση, η δυσπιστία»

Στην Ελλάδα της διοικητικής ασυνέχειας και των κομματικών εμπίστων στις δημόσιες θέσεις ευθύνης συνηθίσαμε να θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να τοποθετεί σε οργανισμούς , σε νοσοκομεία, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ανθρώπους της εμπιστοσύνης και επιρροής της.

Έτσι κατέληξε να είναι είδηση ότι οι διοικητές εντέλει παύονται. Ήρθε εκεί που δεν το περιμέναμε και μάλιστα με περίεργες ανακοινώσεις.

Υπ’ αυτήν την έννοια, αντί της εύσχημης οδού αποπομπής των διοικητών των νοσοκομείων που ονομάστηκε «αξιολόγηση» , το υπουργείο υγείας θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθήσει πιο μετωπικό τρόπο. Και με μια απόφαση του υπουργού κ. Ξάνθου – γιατρός ο ίδιος, συνδικαλιστής παλαιότερα- να ορίσει τα πρόσωπα που θεωρεί κατάλληλα και έμπιστα να διοικήσουν την δημόσια υγεία στο σκέλος των νοσοκομείων.

Το υπουργείο διατείνεται στην ανακοίνωση του ότι η όλη διαδικασία της αξιολόγησης ήταν ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά έγινε από Επιτροπή μη ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση.

Ωστόσο, στην αμέσως επόμενη παράγραφο αναφέρεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε λόγο και ρόλο στην παύση απ΄ τα καθήκοντα τους κάποιων διοικητών νοσοκομείων παρά την αντίθετη εισήγηση της επιτροπής. Και αυτό γιατί η πολιτική ηγεσία συνεκτίμησε το συνολικό έργο των διοικητών και την ανάγκη να διασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη σε κάποια δημόσια νοσοκομεία , χωρίς να αναφέρεται σε ποια.

Επειδή, δημόσια διατυπώθηκαν βάσιμες ή μη υποψίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας και επειδή θέλουμε να δεχτούμε καλοπροαίρετα τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας καλείται ο Υπουργός Υγείας να απαντήσει:

1. Για ποιους λόγους ακριβώς δεν αξιολογήθηκαν θετικά οι 59 (σε σύνολο 71) διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που απομακρύνονται; Δεν θα έπρεπε το υπουργείο ή οι κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες , στο όνομα της «ανοιχτής και διαφανής διαδικασίας» να στοιχειοθετήσουν δημοσίως τις αποφάσεις τους ενημερώνοντας τους πολίτες σε ποιους ακριβώς τομείς κρίθηκε ότι απέτυχαν όσοι έλαβαν την , κατά τα λοιπά, ευγενική επιστολή της αποπομπής τους.

2. Δεν θα έπρεπε, δηλαδή με έναν τρόπο να δημοσιοποιηθούν - αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα πρακτικά των συνεδριάσεων της «μη κυβερνητικά ελεγχόμενης» επιτροπής ώστε καθένας να έχει πρόσβαση στο σκεπτικό και στην αιτιολογία που οδήγησε στην απομάκρυνση ενός διοικητή νοσοκομείου;

3. Γιατί δηλαδή να παύονται οι διοικητές χωρίς να αντικαθιστώνται ;

4. Γιατί δεν έχει δρομολογηθεί η διαδικασία;

5. Γιατί οι θέσεις να προκηρυχθούν τώρα;

6. Γιατί τα νοσοκομεία δεν παθαίνουν τίποτα εάν διοικούνται από τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας, δηλαδή από υγειονομικό στέλεχος αυξημένων καθηκόντων και ευθυνών που του αναθέτουμε στις ελεύθερες ώρες του, να διοικεί ένα νοσοκομείο;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος