Loading...
 Start Page
Μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση, παρουσιάστηκε και στην Πάτρα, ως τελευταία επιλογή

«Μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση, παρουσιάστηκε και στην Πάτρα, ως τελευταία επιλογή, εν είδη παράστασης, το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, όχι όμως από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη αλλά από τον “διερχόμενο” υφυπουργό κ. Κουτσούκο» σχολίασε ο Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Ι. Νικολόπουλος.

Τοποθετούμενος επί της ουσίας, ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε πως η θέση της Ν.Δ., ειδικά για τα θέματα εργασίας, είναι πως δεν προσφέρονται για μικροπολιτική εκμετάλλευση και στο δίλημμα «ανεργία ή προσωρινή απασχόληση έστω και λίγων μηνών», η απάντηση είναι ένα μεγάλο «ναι στην εργασία»

«Δεν υποτιμούμε καμία δράση, καμία ευκαιρία προς όφελος των ανέργων πολιτών. Αντίθετα, υποστηρίζουμε με επιμονή και θέρμη ότι η χώρα σήμερα πρέπει να εξαντλήσει όλες τιε διαθέσιμες δυνατότητες για να αντιμετωπίσει την ανεργία που επιμένει και διογκώνεται. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση ολιγωρεί συστηματικά. Επί είκοσι μήνες καμία δράση ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος δεν έχει αναληφθεί. Η απορρόφηση των Ευρωπαϊκών Πόρων καθυστερεί εγκληματικά. Τα χρήματα λιμνάζουν στη γραφειοκρατία των Υπουργείων, ο Γραμματέας των Διαχειριστικών Αρχών κωλυσιεργεί συστηματικά, η απελθούσα Υπουργός τον απέπεμψε, ο ίδιος παραιτήθηκε, αλλά όπως ενημερωνόμαστε… παραμένει ακόμα στη θέση του» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος προσθέτοντας πως το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε να την υλοποιήσει και να την αξιοποιήσει υπονομεύει τα κριτήρια της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και μάλλον της ισότητας της πρόσβασης των ανέργων πολιτών.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Τομεάρχης Εργασίας επεσήμανε:

 

«Πρώτη και μάλιστα δομική αδυναμία. Το χρονικό διάστημα της κάλυψης των ανέργων είναι πολύ μικρό. Μόλις 5 μήνες. Χρόνος μέσα στον οποίο δεν προλαβαίνουν οι ωφελούμενοι, να ενημερωθούν, να προσαρμοστούν και εν τέλει να είναι χρήσιμοι και παραγωγικοί. Η αμοιβή τους είναι κουτσουρεμένη στα 625 ευρώ. Δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε εργασίες που αφορούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων. Το σύστημα διαχείρισης του έργου είναι πολύπλοκο, εμπλέκει πολλούς φορείς και  προοιωνίζονται μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του.

Απαιτείται υψηλό οργανωτικό επίπεδο από τους δικαιούχους αφού στο Μνημόνιο – ο όρος αυτός μας ακολουθεί και εδώ – που πρέπει να υπογράψουν, πρέπει να υπάρχει αναλυτικός σχεδιασμός αναγκών, αλλά και σχέδιο αξιοποίησης των ανέργων που θα προσληφθούν. Πόσοι άραγε φορείς μπορούν να το πετύχουν αυτό;

Επίσης προβληματική είναι η προϋπόθεση ότι οι δράσεις στις οποίες θα απασχοληθούν οι άνεργοι, δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από άλλη δράση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Συνεπώς έχουμε για μια ακόμη φορά

Ø  Προχειρότητα στο σχεδιασμό

Ø  Μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή του

Ø  Πολλές υπόνοιες και επιφυλάξεις για την ένταξη από το παράθυρο προσλήψεων.

Αρκετές είναι οι καταγγελίες ότι στα γραφεία των Βουλευτών της συμπολίτευσης έχουν ανοίξει κατάλογοι προσλήψεων.

Εφιστούμε την προσοχή σε αυτούς που θα υλοποιήσουν το έργο, ότι δεν θα ανεχθούμε ρουσφετολογικές και αντικανονικές διαδικασίες στην υλοποίηση του προγράμματος.

Σεβασμός στις ανάγκες των ανέργων, Αξιοπρέπεια στην αγωνία των συμπολιτών μας, Διαφάνεια σε όλα τα στάδια της εφαρμογής του προγράμματος.

Ενός προγράμματος που είναι ίδιο, μα ακριβώς ίδιο με ένα από τα πολλά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας που υλοποιούσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σας θυμίζω το «Μια αρχή μια ευκαιρία» πεντάμηνο stage με ασφάλιση.

Μιλούμε δηλ. για ένα πανομοιότυπο πρόγραμμα.

Μόνο που τότε οι σημερινοί Κυβερνώντες μόνο κατήγγειλαν και λοιδορούσαν.

Σήμερα το εφαρμόζουν.

Αυτή είναι η λεγόμενη εκδίκηση της ιστορίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε, κι εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ, ότι μπροστά μας βρίσκεται μια μεγάλη πρόκληση. Η Ανεργία και οι δραματικές της επιπτώσεις.

Κι εμείς λέμε και θα εξακολουθήσουμε να λέμε.

Ø  Πάρτε μέτρα, πολλά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Ø  Μην αφήνεται τους Ευρωπαϊκούς Πόρους να λιμνάζουν.

Ø  Στραφείτε επιτέλους στην Ανάπτυξη, γιατί μόνο αυτή μπορεί να φέρει νέες θέσεις εργασίας.

Ø  Απεμπλακείτε από το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο.

Ø  Κάντε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η Οικονομία και η Κοινωνία μας.

Αν μπορείτε.

Αν δεν μπορείτε, στραφείτε στο Λαό και ζητήστε την ετυμηγορία του». 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος