Loading...
 Start Page

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΣΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ομιλία στην Αναπλαστική Σχολή

΄'' Χωρισμός κράτους -εκκλησίας΄΄

 

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η είδηση της διάλεξης λόγω του θέματος που θα διαπραγματευθεί από το βήμα της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών, o πρώην Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Το ζήτημα του «χωρισμού ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ» Ο Αχαιός έμπειρος πολιτικός με την ιδιότητα του Θεολόγου και του Συγγραφέα, δίνοντας μια πρόγευση είπε:

«Ιδιαίτερη επιθετικότητα προσλαμβάνει στις μέρες μας το αντιεκκλησιαστικό κίνημα, στο καυτό μέτωπο των κοινωνικών αναμετρήσεων .

Περίοπτη θέση στην «ατζέντα» αυτού του ετερόκλιτου συνονθυλεύματος, κατέχει η διαρκής και με διάφορες αφορμές ή προφάσεις ανακυκλούμενη πολεμική κατά της Εκκλησίας και ευρύτερα εναντίον της θρησκευτικότητας.

Αιχμή του δόρατος χρησιμοποιείται συνήθως το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, με απαίτηση την ανάγκη του μεταξύ τους διαχωρισμού. Το θέμα αυτό, τίθεται δεκαετίες και επαναφέρεται με κάθε πραγματική ή νομιζόμενη ευνοϊκή συγκυρία.

Αυτό δεν συνέβη πρόσφατα;

Η κρίση εξ αιτίας των καταγγελιών και των αποκαλύψεων για κρούσματα διαφθοράς ή απρεπούς συμπεριφοράς ελαχίστων κληρικών, επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί

Το ζήτημα, όμως των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, είναι μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να το προσεγγίζει κανείς είτε με όρους τρέχουσας επικαιρότητας , είτε με όρους εφήμερης σκοπιμότητας.

Ενέχει σύνθετες ιστορικές , πνευματικές , πολιτιστικές , θεσμικές αλλά και πολιτικές παραμέτρους. Προϋποτίθεται προπάντων ότι ο πολίτης έχει εγκύψει στη σύνθετη προβληματική του με νηφαλιότητα και διανοητική εντιμότητα

Δεν κινείται με όρους βολικής αποσπασματικότητας και πολιτικής ιδιοτέλειας, κάτι που δυστυχώς, συμβαίνει με όλους όσοι τον τελευταίο καιρό , όπως οι αυτοαποκαλούμενοι ως «προοδευτικοί» διανοούμενοι ή πολιτικοί που διατύπωσαν προτάσεις αβασάνιστα υπέρ του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας.»

Και με τον δικό του ειλικρινή λόγο συνέχισε: «Την αλήθεια μπορείς να την λες, ακόμη και αν σου κόψουν τη γλώσσα. Πορευόμαστε στη Δύση, αλλά να μην δύσει ο πολιτισμός μας».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών, στην οδό Ιωνίας 47 στα κατηχητικά του αειμνήστου π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου, του οποίου μαθητής υπήρξε και ο επίσημος προσκεκλημένος .

Όπως είναι γνωστόν ο κ. Νίκος Νικολόπουλος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Διεθνούς Κοινοβουλευτικής Οργάνωσης Ορθοδοξίας ,επί πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνέλευσης Ορθοδόξων Βουλευτών (ΔΣΟ) και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Ορθοδοξίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

 

Η διάλεξη αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού τελευταία πάλι άνοιξε η συζήτηση με την πρωτοβουλία πολιτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την σημερινή σχέση των δύο κορυφαίων οργανισμών και επιδιώκουν τον πλήρη χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία, όπως καταγράφουν και τα επίσημα προγραμματικά τους κείμενα.

Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος θα παρουσιάσει τη πορεία των σχέσεων από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους ίσαμε με σήμερα , τις διακυμάνσεις και τις πικρές ή γλυκές καυτές εμπειρίες.

Περισσότερο όμως η επιστημονική έρευνα θέλει να γνωστοποιήσει την αλήθεια για το τι ισχύει σ' όλα τα πολιτισμένα Ευρωπαϊκά και μη κράτη καθώς επίσης και να μεταφέρει την εμπειρία που έχει αποκομίσει ο ομιλητής από τα πάμπολα διπλωματικά ταξίδια που πραγματοποιεί και στις πέντε ηπείρους ο οποίος με την επίσημη διεθνή ιδιότητά του και κατέγραψε την λειτουργία και την συνεργασία που υπάρχει και πως την επιτυγχάνουν.

Ακόμα, θα αποκαλύψει την στάση των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών που κρατούν τα πηδάλια των χωρών και των λαών τους με τους οποίους συναντήθηκε και απεκόμισε μια συμπυκνωμένη γνώση και σχημάτισε μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Ο κ. Νικολόπουλος πιστεύει ότι : «με σεβασμό στην παράδοση οφείλουμε να συνεχίσουμε στις όποιες νέες αναγκαίες διευθετήσεις προς δόξα Θεού και ανθρώπων» και κατέληξε λέγοντας: «Η χώρα μας δεν αποτελεί μία «παραδοξότητα» σε ό,τι αφορά τη φόρμουλα την οποία έχει υιοθετήσει αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, όπως ανιστόρητα και ανεπίγνωστα κάποιοι ισχυρίζονται. Αποδεικνύεται δε αυτό περίτρανα από το εξής γεγονός ότι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποικίλουν ανάλογα με τις μορφές αλληλεπιδράσεων της Πολιτείας και της Εκκλησίας της κάθε χώρας, προσαρμοζόμενες στην ιστορική περιπέτεια και την πολιτιστική ιδιοτυπία της κάθε μια από αυτές» .

Αυτή ακριβώς η ποικιλία των σχέσεων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία στις διάφορες χώρες του κόσμου, καταγράφεται και παρουσιάζεται με επιστημονική πληρότητα στην ομιλία της Κυριακής .

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος