Loading...
 Start Page
Το «ΞΕΝΙΑ» ΚΑΛΕΝΤΖΙΟΥ  παραχωρήθηκε σε ίδρυμα πρώην πρωθυπουργού

Πάτρα 20.01.2010

Το «ΞΕΝΙΑ» ΚΑΛΕΝΤΖΙΟΥ παραχωρήθηκε σε ίδρυμα πρώην πρωθυπουργού


Η πρόσφατη απόφαση επιχορήγησης των ιδρυμάτων των πρώην Πρωθυπουργών από το κράτος, επαναφέρει στο προσκήνιο μία πρωτοφανή και προκλητική διάταξη που ψηφίστηκε στις αρχές του 2004 από την τότε πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ (κυβέρνηση Κ. Σημίτη), βάσει της οποίας παραχωρήθηκε το «Ξενία» Καλεντζίου στο Ίδρυμα Γεωργίου Ανδρ. Παπανδρέου.


Το ζήτημα επαναφέρει - και μάλιστα με ερώτησή του και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στην Βουλή - ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος. Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση σχολιάζει, πως με την συγκεκριμένη διάταξη ίσως να ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος, που ένα ίδρυμα όχι μόνο δεν παραχωρεί στην χώρα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά παίρνει κρατικό ξενοδοχείο!!.


Με ημερομηνία 16 Ιανουαρίου 2004, (λίγο πριν τις εκλογές του Μαρτίου 2004 τις οποίες και κέρδισε η Ν.Δ.) εντάχθηκε διάταξη σε σχέδιο νόμου με τίτλο... «Μέτρα Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής»! ....
Σύμφωνα με αυτή, «το Ξενία Καλεντζίου Αχαΐας (ξενώνας «Ερύμανθος») (22 δωματίων - 43 κλινών) και ο περιβάλλων αυτού χώρος συνολικής έκτασης 8.666 τ.μ., όπως αυτή εμφαίνεται υπό στοιχεία ΕΑΒΗΖΛΚΙΕΑ στο υπ' αριθμ. 162/28.5.2003 τοπογραφικό διάγραμμα της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία», που δημοσιεύεται σε φωτοσμίκρυνση με το νόμο αυτό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παραχωρείται με την επωνυμία «Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου».


Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που προχωρά, ο Νίκος Νικολόπουλος μεταξύ άλλων τονίζει «Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον κ. Κ. Σημίτη και Υπουργό Εξωτερικών τον σημερινό Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, δώρισε ένα περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου στο Ίδρυμα Γεωργίου Ανδρ. Παπανδρέου.


Στην συζήτηση του παραπάνω νόμου στη Βουλή στις 7 Ιανουαρίου του 2004 είχα αναφερθεί στο θέμα λέγοντας όπως φαίνεται στα πρακτικά της Βουλής : «Κύριε Υπουργέ σας ρωτήσαμε να μας πείτε γιατί το παραχωρείτε Να μας κοινοποιήσετε την σχετική επιστολή. Το θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου; Σας το ζήτησε; Γιατί; Θα το κάνει μουσείο; Τότε να ψηφίσουμε και εμείς. Θα το αφήσουν ως ξενοδοχείο; Μα, καλά δεν πρέπει να μας απαντήσετε; Πού ακούστηκε; Μέχρι σήμερα, έκαναν ιδρύματα οι μεγάλοι Έλληνες για να χαρίζουν την περιουσία τους στο δημόσιο. Πείτε μας μια άλλη περίπτωση, όπου το δημόσιο χαρίζει την περιουσία του έτσι και χωρίς εξήγηση. Δώστε μας μια εξήγηση για να το ψηφίσουμε και εμείς. Γιατί παραχωρείται, για να φιλοξενούμε τους φίλους μας;»
Τώρα λοιπόν, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας αλλά και Οικονομικών, ο κ. Νικολόπουλος επαναφέρει το ζήτημα, με κεντρικό ερώτημα, ποιος ζήτησε να γίνει αυτή παραχώρηση, στο Ίδρυμα του αειμνήστου Πρωθυπουργού, η οικογένεια Παπανδρέου που απαρτίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Εάν ναι να κατατεθεί η σχετική επιστολή προκειμένου να πληροφορηθούμε και τους σκοπούς και την χρήση του «Ξενία».


Και καταλήγει : «Επειδή μέχρι σήμερα τα τότε ερωτήματα μου δεν έχουν βρει την απάντησή τους επανέρχομαι, και ερωτώ τους κ.κ. Υπουργούς:


 Με ποιο ανταποδοτικό όφελος δωρίσθηκε το Ξενία και μια ολόκληρη έκταση με το κτίσμα μαζί. Πως και πόσο ωφελήθηκαν οι Έλληνες από αυτήν την προσφορά; (να μας κατατεθεί το συμβόλαιο παραχώρησης).
 Ποια είναι η χρήση του σήμερα; Λειτουργεί σαν ξενοδοχείο; (αν ναι να μας κατατεθεί η άδεια λειτουργίας) Έχει παραχωρηθεί σε τρίτους; (αν ναι να μας κατατεθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο).
 Ποια ήταν αξία του «Ξενία» στο Καλέντζι Αχαΐας το 2004 και ποια είναι σήμερα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα που να προκύπτει ποια ήταν η αντικειμενική και εμπορική αξία του «Ξενία» το 2004 και ποια είναι σήμερα.
 Έχουν γίνει παρεμβάσεις για συντήρηση του «Ξενία» από τότε που παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στο ίδρυμα Εάν ναι ποιες παρεμβάσεις έγιναν; Να κατατεθεί η σχετική άδεια.
 Πόσο κόστισαν οι συγκεκριμένες εργασίες; Να κατατεθούν τα σχετικά τιμολόγια.
 Σε τι ύψος ανέρχονται οι επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί από το Δημόσιο στο Ίδρυμα Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου τα τελευταία 10 χρόνια; Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία για κάθε έτος.
 Έχουν παραχωρηθεί και αλλά ακίνητα του Δημοσίου στο συγκεκριμένο ίδρυμα; Εάν ναι ποια είναι αυτά και πότε παραχωρήθηκαν;

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος