Loading...
 Start Page
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ Α. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες και αστοχίες»

Πάτρα 19.01.2010


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ Α. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες και αστοχίες»


Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι ευκαιρίες που υπάρχουν δεν είναι πολλές και αυτές που προκύψουν για την περιοχή μας θα πρέπει να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους για την τοπική κοινωνία. Και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, το σύνολο των τοπικών παραγόντων θα πρέπει να μεγιστοποιήσουν το αίσθημα ευθύνης τους και την διάθεσή τους για στοχευμένη και σοβαρή εργασία.
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της συζήτησης που είχε το πρωί της Δευτέρας ο Bουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος με το νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Αναστάσιο Αποστολόπουλο, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την περιοχή, με πρώτο αυτό της αξιοποίησης των Κοινοτικών κονδυλίων αλλά και τις οφειλές του Αναπτυξιακού νόμου έναντι των επιχειρηματιών και των επενδυτών της περιοχής.
Ο κ. Νικολόπουλος μετέφερε στον Περιφερειάρχη την αγωνία των επενδυτών της περιοχής μας που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο αλλά ακόμα δεν έχουν λάβει την κρατική επιδότηση, επισημαίνοντας πως σε μία περίοδο κατά την οποία η επιχειρηματικότητα πλήττεται και υπάρχει έκρηξη ακάλυπτων επιταγών, το κράτος πρέπει να ενεργοποιηθεί. Από την πλευρά του, ο κ. Αποστολόπουλος γνωστοποίησε πως εντός Ιανουαρίου αναμένεται να διατεθεί ένα μέρος του ποσού και αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί επίσης, του μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Ας σημειωθεί ότι στην αίθουσα της ολομέλειας, «προκαλούμενη» η Υπουργός κ. Λ. Κατσέλη από τον Βουλευτή Αχαίας κ. Νίκο Νικολόπουλο είπε ότι θα δοθεί το ποσό των 300 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το «ψαλιδισμένο» πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στην Δυτική Ελλάδα, η μόνη θετική εξέλιξη είναι πως αυτό μπορεί ενδεχομένως να αντισταθμιστεί από τα οφέλη που θα φέρουν τα Τομεακά Προγράμματα των υπουργείων που θα τα διαχειριστεί η Περιφέρεια, κάτι που για να συμβεί ωστόσο, απαιτεί εξαιρετικό συντονισμό και προγραμματισμό.
Σε ό,τι αφορά κάποια μεγάλα έργα υποδομών της περιοχής, ο κ. Νικολόπουλος αντελήφθη πως εξαιρετικά επίφοβη είναι η περίπτωση του λιμανιού του Αιγίου, ενώ σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν σε σχέση και με το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, για το οποίο οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς πρέπει να «τρέξουν» και να διευρύνουν γεωγραφικά την κάλυψη αναγκών, προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα. Σημαντική είναι η εκκρεμότητα σε σχέση με την προκήρυξη της Γ' φάσης του νέου λιμανιού της Πάτρας, ενώ όπως πληροφορήθηκε ο Αχαιός βουλευτής, ουδεμία μελέτη και κανένας φάκελος δεν έχει κατατεθεί σχετικά με την αναβάθμιση του αεροδρομίου του Αράξου. Πρόβλημα, δείχνει να υπάρχει τέλος και σε σχέση με την χρηματοδότηση τμημάτων του οδικού άξονα Πατρών - Καλαβρύτων, αφού είναι απαραίτητη η υποβολή και έγκριση μιας ενιαίας μελέτης Περιβαντολογικών επιπτώσεων, ενώ στα θετικά είναι το γεγονός πως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 10 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Επίσης ο Αχαιός Βουλευτής «έβαλε στο τραπέζι» την σύνδεση της νέας εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών με τον επαρχιακό άξονα Πατρών - Καλαβρύτων. Γνωστοποίησε στο Γενικό Γραμματέα ότι η μελέτη ωρίμανσης που χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Γ΄ ΚΠΣ για να επιταχυνθεί η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και αυτές τις μέρες παίρνει και την τελευταία έγκριση περιβαντολογικών επιπτώσεων. Πρόκειται για τον άξονα που συνδέει το Αίγιο με τα Καλάβρυτα (Κουνινά - Φλάμπουρα) και μπορεί να δημοπρατηθεί

Ο κ. Νικολόπουλος έκανε λόγο για σημαντική καθυστέρηση προκηρύξεων έργων στην Περιφέρεια σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας, ενώ διατύπωσε στον κ. Αποστολόπουλο πως η Δυτική Ελλάδα. Πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει την χρηματοδότησή της από το Αποθεματικό, ύψους 2,5 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Θησέας», ο κ. Αποστολόπουλος διαβεβαίωσε τον Αχαιό πολιτικό πως θα χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει το ίδιο και για τα έργα που δεν έχουν λάβει οριστική απόφαση ένταξης, όπως και κάποια έργα, για τα οποία ούτε που έχουν μπει ακόμα σε φάση... προένταξης!

Ο κ. Νικολόπουλος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη, τη συνολική ενημέρωση όλων των Βουλευτών της περιοχής, ενώ επίσης διερεύνησε το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Αποστολόπουλου στη Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Αχαΐας, για ενημέρωση των τοπικών πολιτικών στελεχών σε σχέση με τα ζητήματα της περιοχής. Ας σημειωθεί ότι αυτό συνέβη με την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Αποστολόπουλος τον διαβεβαίωσε πως εφόσον του απευθυνθεί σχετική πρόσκληση θα ανταποκριθεί ευχαρίστως και ο Αχαιός βουλευτής θα αναλάβει να μεταφέρει την σχετική απάντηση στη ΝΟΔΕ Αχαΐας.


«Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ολιγωρίες και αστοχίες από πλευράς των κρατικών υπηρεσιών αλλά και των τοπικών αυτοδιοικητικών ηγεσιών δεν συγχωρούνται και θα στοιχίζουν ακριβά σε μία Περιφέρεια για την οποία ενώ όλοι λένε πως είναι από τις πιο φτωχές και στερημένες της Ευρώπης, εντούτοις δεν κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση» σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος μετά το τέλος της ενημερωτικής συνάντησης, εκφράζοντας την ελπίδα, το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στα τέλη Ιανουαρίου να αποτελέσει την αφετηρία θετικών εξελίξεων και όχι την αφετηρία της... παρέλασης των χαμένων ευκαιριών.

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος