Loading...
 Start Page
Δικαίωση Ν. Ι. Νικολόπουλου για την παραχώρηση του «Ξενία» στο Καλέντζι και τις κρατικές επιχορηγήσεις προς το Ίδρυμα «Γ.Α.Παπανδρέου»

Ο Γ. Παπανδρέου να κόψει τις επιχορηγήσεις στα Πρωθυπουργικά Ιδρύματα


Η Άννα Διαμαντοπούλου "άκουσε" και έκοψε επιχορηγήσεις

Δικαιωμένος για την προσωπική του δράση και ικανοποιημένος για τα "ανοικτά" ώτα που βρήκε στην Υπουργό Παιδείας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, είναι ο βουλευτής Αχαίας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ι. Νικολόπουλος, σχετικά με την κρατική επιχορήγηση των Ιδρυμάτων των πρώην Πρωθυπουργών, η οποία όπως ανακοίνωσε η Υπουργός, «παγώνει» για το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης.


Η απόφαση του υπουργείου, συμβατή άλλωστε και με τους σκοπούς των Ιδρυμάτων για προσφορά στην κοινωνία που ήδη υποβάλλεται σε σκληρές οικονομικές θυσίες, ξεκίνησε από την έρευνα που ξεκίνησε ο Αχαιός Βουλευτής γύρω από τις επιχορηγήσεις του Ιδρύματος «Γεωργίου Α. Παπανδρέου» και την παραχώρηση στο Ίδρυμα του ξενοδοχείου «Ξενία» στο Καλέντζι.
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου. Είναι αλήθεια πως είναι από τις λίγες φορές που ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει πρακτικά και άμεσα αποτελέσματα, αν και χρειάστηκε να επανέλθω πιεστικά στο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων των Ιδρυμάτων όλων των πρώην Πρωθυπουργών και στη σκανδαλώδη περίπτωση παραχώρησης του «Ξενία» στο Καλέντζι, στο Ίδρυμα «Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου», αλλά αυτός είναι ο ρόλος των Βουλευτών. Ευτυχώς, η κ. Υπουργός Παιδείας έλαβε το μήνυμα και πήρε μια σωστή απόφαση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθώ το ζήτημα, ελπίζοντας να μην στοχεύει η κυβέρνηση να «ρεφάρει» το 2011...» δήλωσε με νόημα ο κ. Νικολόπουλος.


Να σημειωθεί, πως ο Αχαιός βουλευτής έχει καταθέσει ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων και προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, καλώντας την Κυβέρνηση να απαντήσει, μεταξύ άλλων, αν σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία σκέπτεται να διακόψει σε όλα τα ιδρύματα πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων Δημοκρατίας κ.ά. κάθε μορφής χρηματοδότηση.


Μετά τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών, τα τελευταία δέκα χρόνια το Ίδρυμα «Γ. Α. Παπανδρέου» έλαβε περίπου 1,2 εκ. ευρώ από χρήματα φορέων, Υπουργείων, κ.λ.π., τα οποία κατά κύριο λόγο διοχετεύθηκαν σε... μισθοδοσίες προσωπικού αφήνοντας εύλογα ερωτήματα για το ποιοι και πόσοι υπάλληλοι πληρώνονται από το Ίδρυμα που θεωρητικά τουλάχιστον, δημιουργήθηκε ως Οργανισμός προσφοράς προς την πατρίδα και για την διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτικής μνήμης ενός κορυφαίου Έλληνα πολιτικού ηγέτη όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αρκεσθεί στο έγγραφο του Δ.Σ. Που αυτολεξεί μεταφέρω ότι «...η εκ του νόμου παραχώρηση του «Ξενία Καλεντζίου» στο Ίδρυμά μας ουδόλως απετέλεσε μορφή αθέμιτης εύνοιας προς αυτό. Απεναντίας, υπαγορεύθηκε, αφενός από την βούληση του νομοθέτη να απαλλάξει την τότε «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» και ήδη «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε.» (στην οποία μετέφερε την τέως ξενοδοχειακή περιουσία του ΕΟΤ, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση αυτής), από το μάλλον επαχθές φορτίο μιας οριακής βιώσιμης, οπωσδήποτε δε ελάχιστα παραγωγικής και απρόσφορης να ιδιωτικοποιηθεί ξενοδοχειακής μονάδας και αφετέρου, από την ανάγκη να διατηρηθεί η μονάδα αυτή σε λειτουργία, για λόγους προεχόντως ιστορικούς, συναρτώμενους με τη θέση της».


«Άρα, σύμφωνα με την απάντηση, ο νομοθέτης...ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε να απαλλάξει το κράτος από το...«επαχθές φορτίο» μιας ξενοδοχειακής μονάδας που εντελώς τυχαία βρίσκεται στο Καλέντζι Αχαΐας και εντελώς τυχαία παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα «Γ. Α. Παπανδρέου», ένα ακίνητο που η αξία του σύμφωνα με το ίδιο το Ίδρυμα ανέρχεται σε 1.069.118 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όλα αυτά μόνο ως «γλαφυρά» μπορούν να εκληφθούν και στην πραγματικότητα δημιουργούν νέα και μεγάλα ερωτήματα, που ξεροκέφαλα ζητούν απαντήσεις, αφού είναι καθ' ολοκληρίαν κρατικοδίαιτο το εν λόγω ίδρυμα και αντί να προσφέρει εξ ιδίων πόρων απομυζά και εισπράττει από όποιο -βρει πρόθυμο - κρατικό φορέα ή Υπουργείο», είχε δηλώσει ο κ. Νικολόπουλος επανερχόμενος με νέα ερώτηση για το ζήτημα, η οποία είχε αποτέλεσμα την απόφαση της Υπουργού Παιδείας να «παγώσουν» οι κρατικές επιχροηγήσεις προς τα Ιδρύματα των πρώην Πρωθυπουργών.


"Όμως επειδή και το εν λόγω Ίδρυμα καθώς επίσης και άλλα, εξασφάλιζαν γενναίες χρηματοδοτήσεις και από άλλα Υπουργεία (Πολιτισμού, Οικονομίας κ.α.) όπως επίσης και από κρατικούς οργανισμούς όπως ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΤΕ, Τουριστικά Ακίνητα κ.α., περιμένω να λάβω την ίδια απάντηση από όλους, γιατί αλλιώς είναι σταγόνα στον ωκεανό η σωστή απόφαση της κας Άννας Διαμαντοπούλου . Είναι μία απόφαση που πρέπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής να ανακοινώσουν ΄΄ότι οριζοντίως και καθέτως βάζουν τέλος στις κρατικές χρηματοδοτήσεις σε κάθε πολιτικού σκοπού και ιδεολογίας Ίδρυμα."


(Επισυνάπτονται οι δύο κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Βουλευτή για το συγκεκριμένο θέμα)

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος