Loading...
 Start Page
«Σε οικονομική….καχεξία τα μη κερδοσκοπικά θέατρα»-«Το μεγάλο φαγοπότι σε νέα έκδοση με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις»


Ν. Νικολόπουλος: «Σε οικονομική....καχεξία τα μη κερδοσκοπικά θέατρα»


Από καχεξία εξ αιτίας της ανυπαρξίας χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση πάσχουν τα μη κερδοσκοπικά θέατρα της χώρας, τα οποία προσφέρουν σημαντικού επιπέδου καλλιτεχνικό και πνευματικό έργο.Ο προηγούμενος Υπουργός είχε υπογράψει την σχετική απόφαση για την επιχορήγηση της περιόδου 2008-2009, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν διατεθεί τα κονδύλια. Το πρόβλημα, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, ο οποίος προσκαλεί τον κ. Γερουλάνο στην Βουλή για να απαντήσει τι πολιτική σκοπεύει να εφαρμόσει αφού αν παραμένει αδιάφορος παρατηρητής, ο «αργός θάνατος», που καταδικάζερι τις ερασιτεχνικές θεατρικές πρωτοβουλίες¨τονίζει ο Νίκος Νικολόπουλος, «θα είναι συνοδός και της δικής του πολιτικής διαδρομής στο Υπουργείο Πολιτισμού.
«Μέχρι σήμερα αγνοούμε ακόμα και τις προθέσεις του εκλεκτού φίλου του Πρωθυπουργού του και Υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου. Μάθετε και βγάλτε συμπέρασματα. Το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ) που είναι αρμόδιο για τις επιχορηγήσεις, είναι χωρίς κωδικό στον προϋπολογισμό και άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος ο οποίος καλεί τον Υπουργό και να απαντήσει: Γιατί δεν έχουν πιστωθεί κονδύλια στον προϋπολογισμό για το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ και πότε θα πιστωθούν αλλά και πότε επιτέλους θα δοθούν οι επιχορηγήσεις της περιόδου 2008-2009 στα μη κερδοσκοπικά θέατρα της χώρας.


«Το μεγάλο φαγοπότι σε νέα έκδοση με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις»


Τις καταγγελτικές φωνές διαμαρτυρίας μετά από δημοσιεύματα για «χορό» παράνομων χρηματοδοτήσεων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μεταφέρει στη Βουλή, ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Νικολόπουλος, με ερώτησή του αλλά και με αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Νικολόπουλος, καταθέτει στοιχεία για παράνομες χρηματοδοτήσεις Μ.Κ.Ο με κονδύλια ύψους εκατομμυρίων ευρώ από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ) του Υπουργείου Εξωτερικών.
Αναφέρει συγκεκριμένες Μ.Κ.Ο και το ύψος των χρηματοδοτήσεων που έλαβαν. Μάλιστα χωρίς να έχουν διαψευσθεί μέχρι σήμερα ιοι καταγγελίες. Οι εν λόγω Μ.Κ.Ο έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν με «θολά» και αδιαφανή κριτήρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις και με το «σπρώξιμο» κομμάτων, χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο, τόσο για το αν όντως παράγουν έργο όσο και για το αν, τα τεράστια ποσά με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν, δαπανήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο υποτίθεται ότι ιδρύθηκαν και λειτουργούν.
«Οι ψίθυροι έγιναν πια καταγγελτικές φωνές» τονίζει οκ.Νικολόπουλος «αλλά και φωνές διαμαρτυρίας, για παράνομες χρηματοδοτήσεις Μ.Κ.Ο. Η κοινωνία απαιτεί να διαλευκανθεί η υπόθεση για τη νομιμότητα των χρηματοδοτήσεων και το έργο των Μ.Κ.Ο, με δεδομένο ότι μέρος των εσόδων των Μ.Κ.Ο προέρχονται και από το υστέρημα των πολιτών. Είναι αναγκαίο και δίκαιο να ριχθεί φως στην υπόθεση, αφού μεταξύ των Μ.Κ.Ο είναι και εκείνες, που αποδεδειγμένα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία και αξίζουν της οικονομικής στήριξης του Κράτους και των πολιτών», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.
Ο Αχαιός Βουλευτής ζητά από τον κ.Γιώργο Παπανδρέου να απαντήσει αν υπάρχει όντως ζήτημα παράνομων χρηματοδοτήσεων ή τουλάχιστον ελέγξιμης νομιμότητας στη χρηματοδότηση Μ.Κ.Ο και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης
«Αν εντοπιστούν Μ.Κ.Ο που χρηματοδοτούνται παράνομα, ο κ. Παπανδρέου πρέπει να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο ώστε να καταλογιστούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, τόσο στις Μ.Κ.Ο όσο και σε κρατικούς φορείς, υπαλλήλους καιπολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στις παράνομες χρηματοδοτήσεις. Είναι υποχρεωμένος ο Πρωθυπουργός να δώσει μια απάντηση στο λογικό ερώτημα: Γίνεται έλεγχος των χρηματοδοτήσεων και επιβεβαίωση του έργου των Μ.Κ.Ο.; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης; Γιατί δεν έχει ακόμη ασχοληθεί; Γιατί δεν παρεμβαίνει; Γιατί δεν δίνει μία δημόσια καθαρή απάντηση», λέει ο κ. Νικολόπουλος.
Ο Βουλευτής, ρωτά επίσης πώς λειτουργεί η Υ.Δ.Α.Σ και ζητά από τον Υπουργό Εξωτερικών να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα με τα οποία έχει θεσπιστεί η λειτουργία της και τα κριτήρια με τα οποία αξιολογεί και χρηματοδοτεί Μ.Κ.Ο. και τις υπογεγραμμένες αποφάσεις, καθώς και τους ελέγχους που διενήργησε;
Τέλος ζητά να κατατεθεί η λίστα με τις Μ.Κ.Ο που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και με τα ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί, τουλάχιστον για τα δέκα τελευταία χρόνια.


«Του τυφλού, του βγάζουμε και το μάτι»


Για εχθρική πολτική προς την κοινωνία, επιδεικνύοντας την αδιαφορία και την αναλγησία της προς τους πολίτες με αναπηρία, κατηγορεί την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή την απόφαση για περικοπή των επιδομάτων πρόνοιας για το 2010, κατά 11,3 εκατομμύρια ευρώ!
Ο Βουλευτής, ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αν υπάρχει πρόθεση να επανέλθουν οι προβλεπόμενες δαπάνες για προνοιακά επιδόματα ή εάν η Κυβέρνηση Παπανδρέου «πετά στον καιάδα τους έχοντες ανάγκη στήριξης και βοηθείας εφαρμόζοντας νέου τύπου μία κοινωνική πολιτική». Επίσης ρωτά και τι οφέλη έχει το Κράτος από την περικοπή των κονδυλίων.


«Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε οικονομικά, η σπουδή της Κυβέρνησης να «νοικοκυρέψει» τα ταμεία του Κράτους, πηγάζει από νοοτροπία μάλλον εχθρική προς την κοινωνία, αν κρίνει κανείς ότι άνθρωποι που ασθενούν σοβαρά και είναι αδύνατον να εργαστούν, υφίστανται άδικα, προφανείς συνέπειες τις οποίες τους επιβάλλει η...οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης Παπανδρέου.
Οι άνθρωποι αυτοί, είναι τυφλοί, νεφροπαθείς, παραπληγικοί και εμείς αντί να τους βοηθήσουμε, τους πονάμε περισσότερο», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος ο οποίος μαζί με την ερώτησή κατέθεσε και αίτηση για να του παραδοθούν τα στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών με αναπηρία που λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας.

 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος