Loading...
 Start Page
Μήνυση κατοίκων και του Βουλευτή κατά Δημάρχου και παντός υπευθύνου Ο Δήμαρχος να πάψει να εκφράζεται ως μονάρχης άβουλων υπηκόων Ζητείται λύση για την Ξερόλακα από την Δημοτική Αρχή . Τελευταίο καταφύγιο των πολιτών είναι  η Δικαιοσύνη

Ν. Νικολόπουλος: «Απευθύνω έκκληση στον Δήμαρχο Πατρέων να αφιππεύσει από το άτι της αλαζονείας. Να πάψει να εκφράζεται ως μονάρχης άβουλων υπηκόων και να καταλάβει πως η θέση του παραχωρήθηκε από τους πολίτες της Πάτρας για να τους υπηρετεί και όχι για να τους διαφεντεύει. Ας σταματήσει να αναζητά λύσεις στο αδιέξοδο - για το οποίο και ο ίδιος ως επί 4 χρόνια Δήμαρχος είναι απολύτως υπεύθυνος - σε μέτρα επιβολής και ας εγκαταλείψει άμεσα τον απόλυτο λόγο του που δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της κατάστασης. Οι κάτοικοι της Ξερόλακκας είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν για ακόμα μία φορά μπροστά στο ύψιστο αγαθό της υγείας του συνόλου των συμπολιτών τους, αρκεί να δουν διάθεση ειλικρίνειας και συνεργασίας από την Δημοτική Αρχή. Η λύση είναι στο χέρι του κ. Φούρα. Δεν φταίνε οι πολίτες, ούτε για την εξάντληση του ΧΥΤΑ, ούτε για την ανεπαρκή και ατελή λειτουργία του».


Την πιθανή ποινική δίωξη του Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα, του αντιδημάρχου Καθαριότητας Σπύρου Δεμαρτίνου και κάθε υπεύθυνου για τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α Ξερόλακας, εφόσον αποδειχθούν τα αδικήματα, με μηνυτήρια αναφορά, ζητούν κάτοικοι της περιοχής και ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος. Η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθη χτες από τον δικηγόρο Τρύφωνα Φραγκογιαννόπουλο, ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.


Ο Αχαιός Βουλευτής, τεκμηρίωσε με έγγραφα και υπουργικές αποφάσεις την λήξη της άδειας του Χ.Υ.Τ.Α από τις 31 Δεκεμβρίου 2006 και επικαλείται, μεταξύ άλλων, την Έκθεση του Τ.Ε.Ε περί του τρόπου λειτουργίας του Χ.Υ.ΤΑ. και την σχετική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη λειτουργία και τη νομιμότητά του.
«Η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ είναι 400 στρέμματα , στα οποία συμπεριλαμβάνονται 70 στρέμματα ενεργού ΧΥΤΑ με σύνθετο φραγμό δηλαδή αργιλική μόνωση και γεωμεμβράνη και 12 στρέμματα χώρου εδαφικής διάθεσης (Χ.Ε.Δ) αδρανών και ογκωδών αποβλήτων με απλό εδαφικό φραγμό ( αργιλική μόνωση). Η προστασία του πυθμένα του ΧΥΤΑ με τα άνω υλικά έχει γίνει για να προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας από τα στραγγίσματα των σκουπιδιών.
Όμως ο ενεργός ΧΥΤΑ ( χώρος που διατίθενται απόβλητα) έχει επεκταθεί εκτός των 70 στρεμμάτων που διαθέτουν μονωμένο πυθμένα με άμεσο κίνδυνο μόλυνσης των υπογείων υδάτων της περιοχής. Να σημειωθεί ότι στη μείζονα περιοχή της Ξερόλακας Πατρών υπάρχουν γεωτρήσεις από τις οποίες αντλείται το πόσιμο νερό της Πάτρας», αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά στην οποία παρατίθενται αναλυτικά όλες οι παράνομες ή ελλιπείς λειτουργίες των εγκαταστάσεων του Χ.Υ.ΤΑ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Μεταξύ των άλλων, αναφέρεται το γεγονός ότι κατά παράβαση των προβλεπομένων μεταφέρονται και εναποτίθενται αδρανή υλικά μέσα στο χώρο του ΧΥΤΑ και εκλύονται επιβλαβή αέρια από την μη καύση του βιοαερίου.
«Το βιοαέριο ευθύνεται για τα προβλήματα δυσοσμιών. Συνήθως παρουσιάζει έντονη και ανεπιθύμητη οσμή λόγω συγκεντρώσεων υδρόθειου , μερκαπανών και λοιπών ενώσεων που περιέχουν θείο. Επίσης περιέχονται και άλλα αέρια σε μικρές ποσότητες μερικά από τα οποία είναι τοξικά ( διοξίνες, φουνάρια κ.λ.π) τα οποία επιδρούν καθοριστικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα με πολλαπλές συνέπειες αλλά και με κεφαλαλγίες, ερεθιστικότητα, υπνηλία και κόπωση, όπως έχει βεβαιωθεί και από την διεύθυνση υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης . Γίνεται επομένως αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η περισυλλογή και καύση του βιοαερίου. Να σημειωθεί ότι οι ποσότητες εκλυόμενου βιοαερίου είναι τεράστιες. Το 2013 θα είναι 955 m3/h.», αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά στην οποία τονίζεται ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την επίλυση του προβλήματος.
Επίσης, αναφέρεται ότι τμήμα του Χ.Υ.Τ.Α Ξερόλακας, λειτουργεί παρανόμως μέσα στη Β΄ Ζώνη του Αρχαιολογικού χώρου της Βούντενης όπου υπάρχουν λείψανα πόλης μυκηναϊκών χρόνων και τάφων 35 αιώνων.


«Επιθεωρητές περιβάλλοντος πρέπει να ελέγξουν τα όσα καταγγέλονται και να αναλάβουν δράση. Αυτό ζητώ και με Ερώτησή μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς αφότου έγινε γνωστό ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εξέδωσαν νέο επιβαρυντικό πόρισμα για την λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α Αν εν τω μεταξύ δεν έχουν λάβει μέτρα αυτοί οι φορείς, να μας πει ο Υπουργός αν θα ελεγχθούν οι ελεγκτές. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν μπορούν πια να κλείνουν τα μάτια», δήλωσε ο Νίκος Νικολόπουλος.
Έκκληση Νίκου Νικολόπουλου για άμεση λύση
Ο Βουλευτής Αχαΐας χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε τον Χ.Υ.Τ.Α της Ξερόλακας που παρέμενε αποκλεισμένος από τους κατοίκους και παρενέβη και προς τις δύο πλευρές, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί συνεργασία πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση.
«Οι κάτοικοι αγωνίζονται όχι μόνο για την γειτονιά τους αλλά για όλη την πόλη. Πιστεύω ότι υπάρχει λύση και είναι στο χέρι του Δημάρχου. Μπορεί από σήμερα κιόλας να αρχίσει η περισυλλογή των σκουπιδιών και να φαίνεται κάπου ότι είμαστε και με την πόλη. Είναι επικίνδυνη αυτή η κατάσταση που επικρατεί. Απευθύνω έκκληση στον Δήμαρχο να αφφιπεύσει από το άτι της αλαζονείας και να πάψει να ζητά λύση στο αδιέξοδο με τη βία και την επίδειξη δύναμης και εξουσίας που δεν πρέπει να ξεχνά ότι του την έδωσε ο λαός. Οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν και να υποχωρήσουν για άλλη μια φορά μπροστά στο αγαθό της υγείας, αρκεί ο Δήμαρχος να καταλάβει ότι δεν είναι ο αφέντης αλλά ο υπηρέτης αυτής της πόλης», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος.
Παρών, τόσο στον χώρο της Ξερόλακκας όσο και στο γραφείο του Εισαγγελέα Πατρών, ήταν για άλλη μια φορά την Δευτέρα ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, μαζί με τον Βουλευτή Νίκο Τσούκαλη, προσπαθώντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της «πολιορκίας των σκουπιδιών» που τις τελευταίες μέρες ζει η Πάτρα.


Ο Αχαιός βουλευτής, αφού περπάτησε τον χώρο της ταφής των απορριμμάτων μαζί με τον καθηγητή Μ. Κορνάρο, την Ήρα Κουρή εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής και τον Γ. Βασιλόπουλο πρόεδρο του Συλλόγου μέχρι την κορυφή όπου η φωτιά ακόμα σιγοκαίει και απειλεί σταθερά τον ΧΥΤΑ και όλη την πόλη, με παρεμβάσεις του προς τους κατοίκους της περιοχής της Ξερόλακκας αλλά και προς την δημοτική Αρχή, υπογράμμισε πως η Πάτρα έχει ανάγκη από συνεργασίες και ειλικρινείς κουβέντες και όχι από δογματικές στάσεις


Να σημειωθεί επίσης πως ο κ. Νικολόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενεργοποίηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ενώ με ερώτηση στο υπουργείο και μηνυτήρια αναφορά στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στον Συνήγορο του Πολίτη και στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας, ζητάει να πληροφορηθεί τι μέτρα έχουν ληφθεί για την δημόσια υγεία, αλλά και για τους όρους λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Τέλος, μαζί με τον Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλο επισκέφτηκαν τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΣ υποστράτηγο κ. Μπονάτσο και εγγράφως του κατέθεσαν αίτημα για το εάν, όσο διαρκεί ο κίνδυνος της ανάφλεξης ή αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς η Πυροσβεστική θα επιτρέψει να επανατεθούν οι νέοι τόνοι σκουπιδιών όταν αυτοί περισυλλεγούν από τους δρόμους της Πάτρας.
Έξω από το Μέγαρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προχώρησε σε δηλώσεις προς α τοπικά ΜΜΕ και απάντησε σε όσα εναντίον του με δημόσιες δηλώσεις είπε ο κ. Φούρας: «Πιστεύω πως η λύση μπορεί να είναι πολύ κοντά και τα απορρίμματα να αρχίσουν από σήμερα να μαζεύονται. Η Πάτρα βρωμάει και πρέπει να καθαριστεί! Αλλά, επαναλαμβάνω, ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια της δημοτικής Αρχής, η οποία πρέπει να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και όχι να κλείνει τα μάτια της μπροστά στα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε ή και δεν δημιούργησε, αλλά ούτε και που προσπάθησε να επιλυθούν...».

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος