Loading...
 Start Page
«Τα αστεία του Δήμου με τον Χ.Υ.Τ.Α της Ξερόλακας και την δημόσια υγεία,  πρέπει να σταματήσουν»

Απαντήσεις στα ερωτηματικά που συνθέτουν το σκηνικό της κοινωνικής αναστάτωσης αλλά και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία με φόντο τον Χ.Υ.Τ.Α της Ξερόλακας, ζητά ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στην Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.


Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που έχουν αποκλείσει τον Χ.Υ.Τ.Α και την κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα τις τελευταίες ημέρες από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων, ο κ. Νικολόπουλος καλεί την Υπουργό να ξεδιαλύνει το «μυστήριο» της αδειοδότησης του Χ.Υ.Τ.Α που λειτουργεί χωρίς άδεια από το 2007 όπως διαμαρτύρονται οι κάτοικοι οι οποίοι ζητούν να κλείσει οριστικά και να εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός.


Ο Βουλευτής ρωτά την Υπουργό Περιβάλλοντος αν όντως η άδεια λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2006 και της ζητά να καταθέσει τη σχετική απόφαση, την Περιβαλλοντική Μελέτη καθώς και κάθε έγγραφο που πιστοποιεί το καθεστώς αδειοδότησης του Χ.Υ.Τ.Α.


Επίσης, ρωτά την κ. Μπιρμπίλη τι ενέργειες έχει κάνει το Υπουργείο για τη νόμιμη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α σε σχέση με τις ενέργειες του Δήμου Πατρέων να επεκτείνει το χώρο κατά τέσσερα στρέμματα και ζητά να κατατεθεί, αν υπάρχει, η σχετική υπηρεσιακή αλληλογραφία.
Στην Ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος, επικαλείται τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό Τύπο ότι έχει εκδοθεί το πόρισμα της αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Περιβάλλοντος για την Ξερόλακα το οποίο είναι και πάλι επιβαρυντικό και ζητά από την Υπουργό Περιβάλλοντος να το καταθέσει.


Όπως τονίζουν, τόσο οι κάτοικοι όσο και δημοτικοί σύμβουλοι που επικαλούνται και επιστημονικές έρευνες, ο Χ.Υ.Τ.Α λειτουργεί χωρίς άδεια, η οποία έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2006, ο πυρσός καύσης του βιοαερίου υπολειτουργεί με αποτέλεσμα τη ρύπανση του αέρα και μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας όπως έχει αποδειχθεί από μετρήσεις που έγιναν στα νερά του Μείλιχου ποταμού. Επίσης, οι κάτοικοι καταγγέλλουν την μη έγκαιρη ταφή απορριμμάτων και την παράνομη επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α σε γειτονικές, ακατάλληλες, εκτάσεις. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, ο Δήμαρχος Πατρέων ισχυρίζεται ότι αν δεν επεκταθεί ο Χ.Υ.Τ.Α κατά τέσσερα στρέμματα, θα κορεστούν τα 187 στρέμματα του Φλόκα και ότι δεν θα είναι δυνατόν να λειτουργήσει αποτελεσματικά το εργοστάσιο επεξεργασίας.


Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος Πατρέων δεσμεύεται δημοσίως ότι ο Χ.Υ.Τ.Α της Ξερόλακας θα παύσει να λειτουργεί στις 31 Δεκεμβρίου 2012 όμως κανείς από τους κατοίκους δεν πείθεται. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων συνεχίζονται δυναμικά με προφανείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον-ιδιαιτέρως αυτή την εποχή που η θερμοκρασία είναι υψηλή- καθώς τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στους κάδους αφού δεν γίνεται αποκομιδή λόγω του αποκλεισμού του Χ.Υ.Τ.Α.


Ο κ. Νικολόπουλος ρωτά επίσης την Υπουργό αν έχει στη διάθεσή τα στοιχεία περί τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και άρα στη δημόσια υγεία η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α, όπως π.χ. τις μετρήσεις που έχει κάνει το πανεπιστήμιο Πατρών και τι λένε αυτά τα στοιχεία.
«Τελικά λειτουργούν αποτελεσματικά και κανονικά οι εγκαταστάσεις του Χ.Υ.Τ.Α Ξερόλακας; Δεν ξέρουμε. Όπως δεν ξέρουμε και αν η Υπουργός έχει στη διάθεσή της σχετικές εκθέσεις ή άλλα έγγραφα που πιστοποιούν την καλή λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Ζητώ από την Υπουργό να τα καταθέσει αν υπάρχουν και σε κάθε περίπτωση, να απαντήσει αν είναι δυνατόν να ισχύει αυτό που ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Πατρέων, ότι δηλαδή θα κορεστεί ο Χ.Υ.Τ.Α Φλόκα αν δεν επεκταθεί κατά στρέμματα ο Χ.Υ.Τ.Α Ξερόλακας! Τέτοιο πράγμα δεν έχω ακούσει ποτέ μου!

Τεκμηριώνεται επιστημονικά; Περιμένω από την Υπουργό να μου απαντήσει εφόσον ο Δήμαρχος Πατρέων αρκείται μόνο σε λόγια χωρίς αποδείξεις και υποσχέσεις άνευ αντικρύσματος τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος