Loading...
 Start Page
Σχέδιο...υποθαλασσίων υποθέσεων... «Ναυάγιο, για άλλη μια φορά;»

Να θέσει άμεσα στο τραπέζι το ζήτημα της απελευθέρωσης του παραλιακού μετώπου της Πάτρας και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε αντιστοιχία με τις διεκδικήσεις του Δήμου, καλεί την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Θαλασσίων Υποθέσων Γιάννη Διαμαντίδη και Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ο Βουλευτής θέτει θέμα καθυστέρησης και αιφνιδιαστικών...αλλαγών στα υπεσχημένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του τέως Υπουργείου Οικονομίας, που «ναρκοθετούν» το εγχείρημα, όπως η «οδηγία» Κατσέλη περί εκπόνησης μάστερ πλαν, αφήνοντας στο σκοτάδι πολλά ζητούμενα...
Η δημοτική Αρχή της Πάτρας, διακατέχεται από ανησυχία μήπως χάσει το διεκδικούμενο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ο Δήμαρχος Πατρέων, φέρεται ότι προετοιμάζει εν όψει σύσκεψης με τα κυβερνητικά στελέχη... όποτε γίνει, να προτείνει χρήσεις στους χερσαίους χώρους, ακόμα και να προσκομίσει...νομικό κείμενο που θα προτείνει τον τρόπο επιστροφής στο Δημόσιο, τμημάτων της λιμενικής ζώνης.
Είναι προφανές ότι σκοπεύει να ακολουθεί σει την τυχαία και πρόχειρη πολιτική της φανφάρας και των εντυπώσεων, που έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο, στο σημερινό ναυγάγιο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε αυτό το νομικό κείμενο που θα καταθέσει ο Δήμαρχος Πατρέων, το ζήτημα της επιστροφής του παραλιακού μετώπου στο ελληνικό δημόσιο, αντιμετωπίζεται με υπογραφή Υπουργού και Οργανισμού Λιμένος Πατρών χωρίς να απαιτείται νομική πράξη. Επίσης, ο Δήμαρχος πρόκειται να ζητήσει στο παράρτημα της αναθεωρημένης σύμβασης, η οποία γίνεται αναγκαστικά λόγω του νέου λιμανιού, μεταξύ Υπουργείων και Ο.Λ.ΠΑ να περιγράφονται ως περιουσιακά στοιχεία προς χρήση στον Ο.Λ.ΠΑ, τα τμήματα που είχαν συμφωνηθεί τον προηγούμενο Μάρτιο κατά τη συνάντηση με την τέως Υπουργό Οικονομίας ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.


«Υποτίθεται ότι μέχρι πρότινος, τα πράγματα ήταν ενθαρρυντικά. Υποσχέσεις, από τον Πρωθυπουργό, δεσμεύσεις από την τέως Υπουργό Οικονομίας και άλλα τέτοια. Αλλά η πολυαναμενόμενη σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί για... κάποια Πέμπτη του Αυγούστου, υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο και την τέως Υπουργό Οικονομίας, αναβλήθηκε λόγω φόρτου εργασίας», παρατηρεί ο Βουλευτής και προθέτει: «Εν τω μεταξύ χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την ημέρα που η κ. Κατσέλη, δεσμευόταν για απόδοση της παραλιακής στην Πάτρα μέχρι την αποστολή επιστολής της με την οποία ζητούσε...αιφνιδιαστικά, μάστερ πλαν! Άλλα υποσχέθηκαν και άλλα ζητούν. Τι είναι αυτό το μάστερ πλαν; Γιατί το ζήτησαν σε δεύτερο χρόνο; Και πόσο θα μας καθυστερήσει; Μήπως λοιπόν άλλαξαν γνώμη και πατάνε φρένο;», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.
Όπως λέει ο Βουλευτής, οι καθυστερήσεις είναι μεθοδευμένες και αναπόφευκτες μετά τον ανασχηματισμό και την αλλαγή δεδομένων με την σύσταση του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, διότι ενδέχεται να χαθεί περαιτέρω πολύτιμος χρόνος μέχρι να καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αρμοδιότητες του νέου Υπουργείου.
«Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ποιες είναι οι προθέσεις της για το λιμάνι της Πάτρας και στη συνέχεια να προσδιοριστούν και οι διεκδικήσεις της πόλης. Εξ άλλου, σε επιστολή προς τον Γιώργο Παπανδρέου η Διοικητική Επιτροπή ανησυχεί για το γεγονός ότι καθυστερεί να υλοποιηθεί η προεκλογική του δέσμευση και ζητά να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την απόδοση των χερσαίων τμημάτων στον πατραϊκό λαό», δήλωσε ο Βουλευτής.
Τα ερωτήματα προς τους Υπουργούς
Ο Αχαιός Βουλευτής, παρατηρεί στο κείμενο της Ερώτησής του ρωτά αν γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι υπάρχουν ήδη μελέτες, από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πάτρας, το Αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό, η μελέτη Αθανασοπούλου για την ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου αλλά και στοιχεία της μελέτης που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Πατρών. Όπως επίσης και αν γνωρίζει τις θέσεις του Τ.Ε.Ε Δυτικής Ελλάδος που τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης του θαλασσίου μετώπου αλλά και τις διαχρονικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας που καλύπτουν την τελευταία 15ετία.
Ο Νίκος Νικολόπουλος ρωτά επίσης αν ισχύει ακόμα η πολιτική της τέως Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και εάν είναι θέση και της Κυβέρνησης, και ζητά να τοποθετηθούν επί του νομικού κειμένου του Δήμου Πατρέων, το οποίο έχει το χαρακτήρα πρότασης για τον αποχαρακτηρισμό της λιμενικής ζώνης.
«Πρέπει να μας απαντήσουν και πώς εξηγείται το γεγονός της αναβολής της σύσκεψης των παραγόντων της πόλης με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και την τέως Υπουργό Οικονομίας, λίγες ώρες αφότου τα Μ.Μ.Ε δημοσιεύσουν την επιστολή της κυρίας Κατσέλη με αντικείμενο το πλάνο πολιτικής της ως προς την παραλιακή ζώνη της Πάτρας και τα νέα δεδομένα περί εκπόνησης μάστερ πλαν. Θα διεκπεραιωθούν άμεσα τα ζητήματα και πότε; Ή η υπόθεση θα καταλήξει και πάλι σε κάποιο κυβερνητικό χρονοντούλαπο»;
Η σημερινή δημοτική αρχή, διαγωνίστηκε επάξια σε αναποτελεσματικότητα, απραξία και ατολμία και για το νέο λιμάνι.
Είναι μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε ρότα, να δώσουμε την ευκαιρία σε νέες δυνάμεις, για μια νέα πόλη.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος