Loading...
 Start Page
Επερώτηση για την καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα «Τα δικαιώματα απορρέουν από τις υποχρεώσεις» «Ανάγκη να χορηγείται οικογενειακό επίδομα σε άγαμες μητέρες»

«Τα δικαιώματα απορρέουν από τις υποχρεώσεις»

Την ανάγκη καλλιέργειας φορολογικής συνείδησης μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, τεκμηριώνει ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, ο οποίος συνυπέγραψε την σχετική Επερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, μαζί με 18 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

 Οι Βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς αν προτίθενται να εξετάσουν και να προωθήσουν ένα ευρύτερο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του αισθήματος της φορολογικής συνείδησης των αυριανών πολιτών και για ποιο λόγο δεν έχει διευρυνθεί μέχρι σήμερα η διδασκαλία μαθημάτων πολιτικής αγωγής και καλλιέργειας ισόρροπων αισθημάτων υποχρεώσεων και δικαιωμάτων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

«Ως πολίτες έχουμε λησμονήσει πως κάθε δικαίωμα απορρέει από μία υποχρέωση. Ενώ για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Και η πρόληψη σε αυτήν την περίπτωση αφορά στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης των Ελλήνων πολιτών και την αλλαγή της νοοτροπίας μας απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις μας με το ελληνικό κράτος», αναφέρουν στο κείμενο της Επερώτησής τους οι Βουλευτές, παρατηρώντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος για να είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμη, πρέπει να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα.

«Τα παιδιά ουσιαστικά κοινωνικοποιούνται, πολιτικοποιούνται, διαμορφώνουν χαρακτήρα, αντιλήψεις, μέσα από την καθημερινή συναναστροφή τους στο σχολικό περιβάλλον και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, όπως αυτό διαμορφώνεται και ασκείται σήμερα, χωλαίνει σε ό,τι αφορά στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, των αυριανών πολιτών, των μελλοντικών φορολογουμένων σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους σε ένα ευνομούμενο κράτος και πιο συγκεκριμένα τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών».

Οι επερωτώντες Βουλευτές τονίζουν ότι αν ανατρέξει κανείς στα μαθήματα διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, πουθενά δεν καλλιεργείται η ιδέα των υποχρεώσεων, δεν γίνεται αναφορά στις υποχρεώσεις των πολιτών, τις υποχρεώσεις που στη συνέχεια διασφαλίζουν τα δικαιώματα τους.

«Όσον αφορά ειδικότερα στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί μία αναφορά για τις υποχρεώσεις των πολιτών εν γένει, στο βιβλίο του μαθήματος της Πολιτικής Αγωγής για τις δύο τάξεις της Ε' και ΣΤ' του Δημοτικού Σχολείου. Πώς μπορούμε συνεπώς να έχουμε την απαίτηση από τους πολίτες της χώρας μας να έχουν φορολογική συνείδηση, όταν αυτή καλλιεργείται μόνο μέσα από το αίσθημα του φόβου του οικονομικού ελέγχου από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, όπως η εφορία, η αστυνομία και η Δικαιοσύνη;», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε:

«Σε μια εποχή που σημειώνονται αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα με βάση τα νέα δεδομένα, όπως η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο εκπαιδευτικό σύστημα ως επακόλουθο της τεχνολογικής ανάπτυξης, η καλλιέργεια διατροφικής συνείδησης και η προώθηση της άθλησης,  οφείλουμε να καλλιεργήσουμε τη φορολογική συνείδηση των παιδιών μέσα από τη σχολική τάξη, μέσα από την ευρύτερη εκπαιδευτική διαδικασία».

«Ανάγκη να χορηγείται οικογενειακό επίδομα σε άγαμες μητέρες»

Να λάβει μέτρα για την προστασία και την οικονομική ενίσχυση με οικογενειακό επίδομα και στις μονογονεϊκές οικογένειες, ώστε επιδόματα που χαρακτηρίζονται «επιδόματα» συζύγου να χαρακτηριστούν οικογενειακά προκειμένου να τα δικαιούνται και οι άγαμες μητέρες, καλεί την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος.

Ο κ. Νικολόπουλος, μέσω ου κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, τόνισε ότι: «Σήμερα, ο συνταξιούχος δικαιούται οικογενειακό επίδομα το οποίο δεν κρίνεται οικογενειακό, αλλά επίδομα συζύγου. Επίσης, ο έγγαμος δημόσιος υπάλληλος δικαιούται οικογενειακό επίδομα ακόμα και αν δεν έχει παιδιά.

Και ακριβώς εδώ συνίσταται η κοινωνική αδικία εις βάρος των άγαμων μητέρων, που φυσικά αποτελούν οικογένεια με το παιδί τους ή τα παιδιά τους ακόμα και αν δεν έχει συνάψει γάμο. Εν προκειμένω, είναι κοινώς παραδεκτό, ότι τέτοιες, μονογονεϊκές οικογένειες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα και άλλωστε, το άρθρο 21 του Συντάγματος επιτάσσει την προστασία της οικογένειας από το Κράτος, χωρίς διάκριση σε μονογονεϊκή», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος καλεί τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας να αποκαταστήσουν άμεσα την αδικία…

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος