Λίστα αντικειμένων
«Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων, συνοδεύεται από την απαξίωση της επιστημονικής κοινότητας, τη διάλυση του πυλώνα της δημόσιας παιδείας και φυσικά, την παραγωγή μιας στρατιάς άνεργων πτυχιούχων που για πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία, εκφράζουν πλήρη απαισιοδοξία για το μέλλον τους. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι τραγικά. Πολύτιμα ελληνικά μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό και τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα συρρικνώνονται και απαξιώνονται».
Αυτά τόνισε ο Αχαιός βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, μετά τη σύσκεψη με τους βουλευτές του νομού, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από πρόσκληση του Πρύτανη, κ. Γ. Παναγιωτάκη.
Ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε πως σε τοπικό επίπεδο - και ειδικά στα θέματα παιδείας - δεν χωρούν μικροπολιτικές αντιλήψεις και πως όλοι μαζί, οφείλουν να συμμετάσχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που μπορεί να έχει μεν διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά κοινή συνιστώσα, την ανάπτυξη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Πάτρας και την δυναμική σύνδεσή τους με την ευρύτερη περιοχή, τους φορείς της και την τοπική κοινωνία.
Ωστόσο, εξέφρασε και την απογοήτευσή του για το γεγονός πως σήμερα ασκείται μια πολιτική που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς η Παιδεία βάλλεται πανταχόθεν, μαζί με κάθε άλλη κατάκτηση του ελληνικού λαού: «Η τακτική του υπουργείου Παιδείας να διαμορφώνει αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί διεξοδικός διάλογος και μελέτη, δικαίως προβληματίζει. Το υπουργείο οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και προπάντων, να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε να υπάρξουν εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να τη καταστήσουν "είδος πολυτελείας" ή θα απαξιώσουν κάθε παραγωγή ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου».
Επίσης, τοποθετούμενος στη σύσκεψη, ο Αχαιός πολιτικός υπογράμμισε πως η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή δεν μπορεί να παραμένει ένα θεωρητικό σχήμα ή να συνδέεται μόνο με μελέτες τοπικών φορέων που ανατίθενται στο Πανεπιστημίο. Πρότεινε μάλιστα, τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου σε εκδηλώσεις και δράσεις της περιοχής, καθώς και την δημοσιοποίηση / ανάδειξη κάθε ερευνητικού επιτεύγματος, ώστε αυτό να τυγχάνει εκμετάλλευσης πρωτίστως από την τοπική κοινωνία και μετά, από ολόκληρη την χώρα.
Ακόμα, υπογράμμισε πως και το Πανεπιστήμιο οφείλει να αναλάβει εξωστρεφείς πρωτοβουλίες, να θέσει «κόκκινες γραμμές» ως προς την διαφύλαξη της περιουσίας του, αλλά και να δώσει ξεκάθαρη αναφορά στην τοπική κοινωνία για τις ανάγκες, τα οικονομικά στοιχεία, τους εργαζόμενους, κλπ.
Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης που συνάντησε από τη νέα Πρυτανική Αρχή, υπογραμμίζοντας πως είναι δυνατή η διαμόρφωση νέων και πολύ πιο ισχυρών σχέσεων μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας. «Ο χώρος της εκπαίδευσης και ειδικά της Τριτοβάθμιας δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο καμίας πολιτικής και ιδεολογικής έκφρασης, κανενός συμφέροντος και κανενός προσώπου. Αποτελεί προνομιακό πεδίο μόνο για τη νέα γενιά και τις ελπίδες της. Αυτό οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» κατέληξε.
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |