Loading...
 Start Page
«Και τώρα τι κάνουμε με τα σκουπίδια;»  ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  Η Κυβέρνηση και οι Περιφερειάρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Πάτρα με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος.

Με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ζητάει να πληροφορηθεί το «τοπίο» αρμοδιοτήτων και ευθυνών με βάση τον «Καλλικράτη». Ακόμα ερωτά ποιος ελέγχει και ποιος πληρώνει τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ποιος διαχειρίζεται αυτούς τους κοινοτικούς και τους εθνικούς πόρους για τα σκουπίδια και το περιβάλλον, εν γένει; Αν είναι η ελληνική Κυβέρνηση και ο κρατικός προϋπολογισμός τότε για την πρωτεύουσα της δυτικής Ελλάδος ποια φροντίδα δείχνει; Ο Δήμαρχος Πατρέων ζητά χρήματα από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για τους δεματοποιητές, τους σταθμούς μεταφόρτωσης, τις εργολαβίες διαχείρισης της Ξερόλακας κ.ά..» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος που ζητά επίσης να πληροφορηθεί εάν «ισχύουν, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και οι ΦΟΣΔΑ που είχαν δημιουργηθεί, αφού λόγω της αλλαγής των ορίων των δήμων, ουσιαστικά έχουν μείνει στον «αέρα» με τα μέλη τους να έχουν παραιτηθεί.

Ο Αχαιός Βουλευτής που εδώ και πολύ καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ξερόλακκα θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει, τονίζει:

«Έχουμε ανεπαρκή σχεδιασμό και λειτουργία. Τώρα όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε. Χρειάζονται αποφάσεις, δράσεις, έργα και όχι άλλα λόγια. Τώρα που άλλαξε ο αυτοδιοικητικός χάρτης και καταργήθηκαν όλα τα συμβούλια τα οποία συγκροτούντο από Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους ή άλλα στελέχη της προηγούμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τώρα πρέπει να υπάρξει μια νέα πολιτική βούληση», συνεχίζει ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος με τη νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση ζητά επίσης τους Υπουργούς, τον τρόπο που θα εκφρασθεί η παρέμβαση και η αρωγή της κυβέρνησης, ώστε η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος- η Δυτική Συμπρωτεύοσα- να μην μετατραπεί σε τεράστια χωματερή, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών ή ακόμα και την κοινωνική συνοχή.

«Αν η νέα αιρετή Περιφέρεια υπό τον κ. Απ. Κατσιφάρα έχει την ευθύνη του συνολικού σχεδιασμού, αναρωτιέμαι» επισημαίνει ο Αχαιός Βουλευτής «γιατί παραμένει σε ρόλο θεατή και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους δημάρχους της περιοχής, ώστε να εξευρεθεί προσωρινή αρχικά και στη συνέχεια, μόνιμη λύση», σημειώνοντας δε, πως «η λειτουργία της Ξερόλακκας που επί σειρά ετών λειτουργεί ως χωματερή (ΧΑΔΑ)-ήδη έχει επιβληθεί πρόστιμο- και όχι κατ' ουσίαν ως ΧΥΤΑ, είναι βέβαιο πως μπορεί να επιφέρει βαρύτατα πρόστιμα, τόσο για τον ίδιο τον Δήμο της Πάτρας, όσο και για το ελληνικό κράτος, από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη δεύτερη καταδίκη της στο ευρωδικαστήριο που αυτομάτως θα σημάνει και πρόστιμα ύψους 34.000 ευρώ ημερησίως για κάθε χωματερή! Ένα εξοντωτικό πρόστιμο που φυσικά θα το πληρώσουν οι πολίτες...».

Ο κ. Νικολόπουλος με την Ερώτησή του στον υπουργό Εσωτερικών, υπογραμμίζει ότι μετά την παραίτηση του απελθόντος Δημάρχου Πατρέων κ. Α. Φούρα, στην ουσία δεν υπάρχει όργανο διοίκησης στο ΦΟΣΔΑ Αχαΐας, ενώ ζητάει να πληροφορηθεί, τι είδους και ποια κονδύλια έχουν διατεθεί στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Τέλος, ο Βουλευτής δηλώνει ότι θα παραστεί στην αυριανή συνάντηση του Δημάρχου με τους Αχαιούς Βουλευτές και τονίζει: «Μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει απόψεις σε όλες τις αποχρώσεις του... πράσινου.
Επιτέλους, ας ακούσουμε μία ενιαία πρόταση από το όλον ΠΑΣΟΚ, του Δημαρά, του Κατσικόπουλου, του Παναγιωτόπουλου, των πράσινων Βουλευτών, του Φούρα, του Αλεξόπουλου, του Αποστολόπουλου του Κατσιφάρα, του Ραγκούση, της Μπιρμπίλη και του Παπανδρέου. Πρέπει να αποφασίσουν και να πουν τι επιτέλους θέλουν και τι θα πράξουν...».

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος