Loading...
 Start Page
Για χατίρι ποιών "εθνικών προμηθευτών" αυτοακυρώνεται το κράτος;

Με αφορμή την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και ειδικά το άρθρο 73 που καταργεί στην πράξη και παρακάμπτει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, αλλά και την απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, ότι γίνεται για λόγους Δημοσίου συμφέροντος.


Με πραγματική έκπληξη και μεγάλη ανησυχία διαπιστώσαμε χθες δια στόματος του αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, ότι η κυβέρνηση με τη δικαιολογία της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και της μελλοντικής οικονομίας καταργεί στην πράξη τη συνταγματική αρχή της νομιμότητας και της κανονικότητας των δημοσίων δαπανών, Φορέας ελέγχου των οποίων τυγχάνει το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Νομοθετεί υπέρ της πληρωμής δαπανών σε προμηθευτές και μεγαλοεργολάβους , ακόμα και όταν έχουν κριθεί παράτυπες, παράνομες ή και τα δυο.

Η απίστευτη αυτοακύρωση του Δημοσίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση, είναι προφανές ότι αφ ενός δημιουργεί προηγούμενο και αφ ετέρου πρόκειται να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για γενίκευσή της σε κάθε Υπουργείο και τομέα προμηθειών.

Ήδη η ρύθμιση αυτή επεκτείνεται και «σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές ή προσφυγές».
Με μια και μόνη απόφαση, η κυβέρνηση ακυρώνει κάθε έννοια έλεγχου νομιμότητας, στο όνομα εξυπηρέτησης εθνικών προμηθευτών, εργολάβων κλπ. και σπεύδει να πληρώσει ποσά που κατ΄ομολογία της είναι περίπου 80.000.000 ευρώ μόνο στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
Είναι η ίδια Κυβέρνηση που έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών όταν πρόκειται για μικρούς ή μεγαλύτερους οφειλέτες, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τα κοινωνικά επιδόματα των αδυνάτων κλπ.

Η τακτική αυτή της κυβέρνησης, να πληρώνει δια νομοθετικής ρύθμισης δαπάνες που έχουν απορρίψει τα ελεγκτικά όργανα του κράτους, είναι αμφίβολο αν είναι σε γνώση του Υπουργού Οικονομικών, με πιθανή ανατροπή του σχεδίου πληρωμών.


Γεννά δε και την απορία για το αν πρόκειται για μια μεμονωμένη και αυθαίρετη ενέργεια του συγκεκριμένου Υπουργείου, ή αν πρόκειται για μια de facto αλλαγή του συστήματος ελέγχου δαπανών στην χώρα μας.

Για το σκοπό αυτό κατέθεσα ερωτήσεις στο σύνολο των υπουργείων, ζητώντας να ενημερωθώ για το πόσες ανάλογες προμήθειες και δαπάνες, που έχουν απορριφθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πάρεδρους, επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου κλπ, υπάρχουν σε κάθε Υπουργείο ξεχωριστά και ζητώ να κατατεθούν οι σχετικές καταστάσεις, με την καταγραφή των ποσών τόσο συνολικά, όσο και ανά περίπτωση, ποσόν και αιτιολογία.

Ταυτόχρονα ζήτησα να ενημερωθούμε, για το εαν προτίθεται κάθε Υπουργείο ξεχωριστά να προχωρήσει σε ανάλογη ρύθμιση αν πρόκειται δηλαδή σε ρύθμιση για την εξόφληση των δαπανών που έχουν απορριφθεί, αλλά και να κατατεθούν τυχόν γνωμοδοτικές εκθέσεις και υπηρεσιακές εισηγήσεις.

Τέλος για μια ακόμη φορά, ζήτησα την αναλυτική ενημέρωση με τα ονόματα των προμηθευτών, ώστε να μάθουν οι πολίτες για το χατίρι ποιών εθνικών προμηθευτών, αναγκάζεται το κράτος να αυτοακυρωθεί και τη Βουλή των Ελλήνων να γίνει πλυντήριο ανομίας...

Η Κυβέρνηση της «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ» οφείλει να καταδείξει, ποιοι ήταν οι παρανομήσαντες υπάλληλοι και δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι παρέβησαν τις διαταγές περί δημοσίων προμηθειών, συνεπεία των οποίων το Ελεγκτικό Συνέδριο, αρνείται να εγκρίνει τις οικείες δαπάνες και ταυτοχρόνως αντί να καταλογίσει τις δαπάνες αυτές νομοθετεί την παράνομη και αντισυνταγματική εξόφλησή τους για άλλη μια φορά στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου.

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος