Loading...
 Start Page
  Ο Υπεύθυνος Τομέα  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαος Νικολόπουλος βουλευτής Αχαΐας, με αφορμή τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη τόνισε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του τα ακόλουθα:

«Να κατατεθεί η λίστα των εταιρειών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή αλλιώς να αποσυρθεί το άρθρο 73»

 

«Για ποιους Εθνικούς προμηθευτές καλείται η Βουλή να παρακάμψει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους που δεν ενέκριναν δαπάνες προμηθειών δεκάδων εκατομμυρίων»;

Πολλά ερωτηματικά γεννά το άρθρο 73 του Νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που αφορά στην «εξόφληση υποχρεώσεων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ προς του προμηθευτές – αναδόχους υπηρεσιών».

Και πρώτα από όλα για ποιο λόγο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για εξόφληση υποχρεώσεων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προς προμηθευτές για υπηρεσίες που του έχουν παρασχεθεί.

Προφανώς οι συγκεκριμένες προμήθειες δεν έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και με την διάταξη αυτή επιχειρείται η παράκαμψη, η κατάργηση ουσιαστικά των οργάνων αυτών.

Για ποιες άραγε προμήθειες πρόκειται;

Ποιοι είναι οι προμηθευτές που αφορά η ρύθμιση αυτή;

Σε τι ύψος δαπανών ανέρχονται οι υπηρεσίες που πρόκειται να πληρωθούν με τη διαδικασία του άρθρου 73;

Για όλα αυτά απαιτείται, επιβάλλεται άμεσα να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός.

Σήμερα στην απογευματινή μας συνεδρίαση.

Να εξηγήσει τους λόγους και τη σκοπιμότητα του άρθρου 73.

Να καταθέσει τα στοιχεία των προμηθευτών και των προμηθειών.

Να δώσει ακριβή οικονομικά στοιχεία από το ΙΚΑ που αφορούν στις συγκεκριμένες προμήθειες.

Να ενημερώσει το Σώμα για ποιους λόγους δεν είναι δυνατή η εξόφληση των προμηθευτών αυτών με τη συνήθη διαδικασία εξόφλησης.

Πρέπει να χυθεί άπλετο φώς σε όσα κρύβονται πίσω από το άρθρο 73.

Σε αντίθετη περίπτωση είστε υποχρεωμένος να το αποσύρεται.

Η διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων δεν διαπραγματεύεται.

         Συνολικά η Μεταρρύθμιση της Ασφάλισης Υγείας που επιχειρείται από την κυβέρνηση, μόνο χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης δεν έχει. Είναι ένα νομοθέτημα με τίτλους και επικεφαλίδες που το χαρακτηρίζει η προχειρότητα, η έλλειψη επεξεργασίας και τεκμηρίωσης. Παραπέμπει για το μέλλον μέσα από δεκάδες Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα κρίσιμα ζητήματα για την περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Η Κυβέρνηση πρώτα νομοθετεί και μετά μελετά και επεξεργάζεται το μεγάλο ζήτημα της υγείας. Πρόσφατα συγκρότησε επιτροπή σοφών για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην υγεία.

Η νομοθετική αυτή σπουδή ικανοποιεί μόνο τις ορέξεις  του υπουργού «ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε» κου Λοβέρδου και την τυπική υποχρέωση – ανάγκη για διαθρωτικές αλλαγές που έχει θέσει η Επιτήρηση.

Στο κέντρο της κρίσης που έχει δημιουργηθεί, βρίσκονται οι ασφαλισμένοι που ταλαιπωρούνται επί πολλούς μήνες για το αυτονόητο κοινωνικό τους δικαίωμα. Την πρόσβαση σε γιατρό, περίθαλψη, φάρμακο.

Οι ασφαλισμένοι, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απουσιάζουν από τις διαδικασίες της κατ΄ ευφημισμόν μεταρρύθμισης.

Ο έτσι κι αλλιώς ελλιπής διάλογος δεν περιλαμβάνει εκπροσώπους των εργαζομένων – ασφαλισμένων. Η ΓΣΕΕ θα έπρεπε να έχει κεντρικό ρόλο στην αναγκαία θεσμική διαβούλευση.

Σε όλο τον κόσμο, στα ζητήματα της ασφάλισης υγείας αυτοί που πληρώνουν θέτουν και τους κανόνες.

Στη χώρα μας, οι ασφαλισμένοι που η μισθωτή τους εργασία φέρνει τα έσοδα στο ΙΚΑ, όχι μόνο δεν βάζουν τους κανόνες αλλά αντίθετα αγνοούνται και ταλαιπωρούνται.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το Νομοσχέδιο της ασάφειας και της προχειρότητας από τη Βουλή.

Επιβάλλεται άμεσα να εξασφαλίσει τη στελέχωση του ΙΚΑ με γιατρούς, έτσι ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στις λίστες αναμονής και στις ουρές των ιατρείων.

Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος με συγκεκριμένη ατζέντα και χρονοδιάγραμμα για την μείζονα μεταρρύθμιση της ασφάλισης της υγείας.

Πειραματισμοί, ερασιτεχνισμοί και προχειρότητες στις πλάτες των ασφαλισμένων δεν χωρούν.

 

 

                                                             

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος