Loading...
 Start Page
Η αποφασιστική υπεράσπιση των επικουρικών συντάξεων, από μια ακόμη δραστική μείωση αποτελεί αυτονόητη και συνεπή στάση

Είναι άλλο πράγμα η συμμετοχή και η στήριξη της Κυβέρνησης Παπαδήμου για την εξασφάλιση της 6ης Δόσης, το κούρεμα του χρέους (PSI), τον προϋπολογισμό και τη νέα δανειακή σύμβαση και εντελώς άλλο πράγμα οι αναγκαίες πολιτικές για τη χώρα.

Οι θέσεις μας παραμένουν σταθερές και δεν έχουν σχέση, με τις προτεινόμενες νέες βαρύτατες θυσίες, από τους παραμένοντες Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η Νέα Δημοκρατία στο θέμα  της μείωσης των επικουρικών συντάξεων έδωσε ηχηρή απάντηση σε όσους την κατηγορούν για υπαναχώρηση των θέσεών της.

Η δέσμευση του Αντ. Σαμαρά για τους χαμηλοσυνταξιούχους ισχύει.».

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα 22 Δεκεμβρίου 2001

 

Η αποφασιστική υπεράσπιση των επικουρικών, αποτελεί αυτονόητη και συνεπή στάση.

 

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ – ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

Θα παραιτούμην εάν ζητούσα για 3η φορά σε 2 χρόνια να μπει μαχαίρι στις συντάξεις.

Άραγε συμφωνούν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις νέες «άγριες» περικοπές;

 

Μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, για το θέμα των επικουρικών συντάξεων ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μεταξύ άλλων είπε:

 

«Όσον αφορά την μεταβατική Κυβέρνηση Παπαδήμου, εμείς ναι την στηρίζουμε για να υλοποιήσει την συγκεκριμένη αποστολή της. Φυσικό και επόμενο ήταν όμως τα στελέχη της ΝΔ που συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, να αντιταχθούν στο θέμα της μείωσης των επικουρικών, αφού δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των κομμάτων, ειδικά της ΝΔ, που έχει εκφράσει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των συντάξεων, και ακόμα γιατί απουσιάζει η δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα Επικουρικά Ταμεία Ασφάλισης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τασσόμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων.

Το μέτρο -επιμένουμε- θα κάνει κακό στα έσοδα, στην πραγματική οικονομία και στην αγοραστική δύναμη των πολιτών» τόνισε απαντώντας σε πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές ο αρμόδιος Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο οποίος επέμεινε ότι «το κούρεμα των επικουρικών συντάξεων είναι εκτός του πλαισίου στο οποίο φτιάχτηκε αυτή η Κυβέρνηση».

Ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ υπενθύμισε ότι «για δύο πράγματα έχει δεσμευθεί ρητά και κατηγορηματικά ο Αντ. Σαμαράς «την αποκατάσταση των αδικιών των χαμηλοσυνταξιούχων, από 700 ευρώ και κάτω και των μέτρων για τους πολύτεκνους».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει πει ότι οι αδικίες αυτές θα αποκατασταθούν.

Το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, δεν υπήρχε στις προγραμματικές δηλώσεις της μεταβατικής Κυβέρνησης Παπαδήμου.

Η δε λειτουργία τους δεν πρέπει να επηρεάζει τα δημοσιονομικά μεγέθη, γιατί αυτές είναι ανταποδοτικές, αφούπροέρχονται από τον «κουμπαρά» των εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών. Στο ερώτημα για το ποια νύξη κάνει η Τρόικα ο Νίκος Νικολόπουλος είπε: 

«Το πρόβλημα αναγράφεται στην επικαιροποιημένη έκθεση του Μνημονίου, όπου όμως γίνεται μία απλή αναφορά πάντως ας σημειώσετε ότι στην ίδια αναγράφονται  μειώσεις φόρων, παρόλα αυτά δεν είδα να έρχονται αυτές;

Εμείς πάντως αυτά τα αναδείξαμε δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί και μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, βγάλαμε ανακοίνωση που ζητούσαμε μεταξύ άλλων και την μείωση, των εργοδοτικών εισφορών καθώς και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων.

 

Επίσης στο ίδιο υπόμνημα της τρόικας, αναφέρεται χαρακτηριστικά  η «απάλειψη ανισορροπιών», η «σταθεροποίηση τρεχουσών δαπανών σε βιώσιμα επίπεδα» και η «σύνδεση εισφορών και παροχών».

Ακόμη για το «καυτό» ζήτημα θέλω να τονίσω είπε ο Νίκος Νικολόπουλος ότι «ο Προϋπολογισμός του 2012, περιλαμβάνει μόνον στην εισηγητική του έκθεση τις μειώσεις διαφόρων συντάξεων, που έχουν ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Σήμερα μετά από δυο χρόνια Κυβέρνησης Παπανδρέου οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το φάσμα μιας σύνταξης πείνας,αν και συγκεντρώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τεράστια κεφάλαια από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις -εισφορές- των εργαζομένων και των εργοδοτών στον κουμπαρά των επικουρικών ταμείων και όχι πάντως από το έλεος του κράτους ή της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανής λοιπόν η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπου έρχεται τώρα με τα στελέχη της, όπως τον κ. Κουτρουμάνη, τον Υπ. Εργασίας, να προσφέρει ψίχουλα στα ‘’περήφανα γηρατειά’’ σε ανταπόδοση των εισφορών τους και των κόπων μιας ζωής.

Αλήθεια γι΄ αυτό το έγκλημα κανείς δεν θα απολογηθεί;

Εγώ πάντως, εάν ήμουν στη θέση του Υπουργού και για τρίτη φορά, έκοβα με μαχαίρι τις συντάξεις του φτωχού και αδύνατου κοσμάκη, ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΗΝ.

Εκτός και αν στο όνομα του Σοσιαλισμού μπορεί να υπάρξει παραγραφή, επειδή κάποτε οι εργατοπατέρες Υπουργοί και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δήλωναν φραστικά ότι ήσαν αλληλέγγυοι στα “περήφανα γηρατειά” και τους ζητούσαν μαζί να κλείνουν τους δρόμους, σε κάθε ορθολογική και κοινωνικά ισορροπημένη μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας»..

Ο Νίκος Νικολόπουλος εμφαντικά μάλιστα τόνισε : «Θέλω να ρωτήσω δημόσια, αποτελεί θέση μόνον του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ η περικοπή των επικουρικών συντάξεων;

Ποια είναι τελικά,η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ;

Συμφωνούν άραγε οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τις νέες περικοπές;

Θα ήθελα αυτές τις γιορτινές μέρες που η αγορά λογικά περιμένει να ‘’ζεσταθεί’’, επίσης να τονίσω, ότι το θέμα της περικοπής των συντάξεων είναι ένα θέμα που πλήττει και την πραγματική οικονομία».

«Τελικά ευτυχώς» είπε ο Νίκος Νικολόπουλος : «Η εμμονή του κ. Κουτρουμάνη σε δραστικές νέες και άμεσες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων δεν πέρασε.

Η υπαναχώρηση του αποδεικνύει, ότι η ρύθμιση για τις επικουρικές, κάθε άλλο παρά επείγουσα ήταν, όπως προσπάθησε ο ίδιος ο Υπουργός να την παρουσιάσει.

Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε, ότι εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε, όμως διάλογο για συνολικές πολιτικές βιωσιμότητας των Ασφαλιστικών Ταμείων και της διασφάλισης των συντάξεων όλων των Ελλήνων, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε το ταχύτερο δυνατό και αυτό θα το κάνουμε και σήμερα, με την επίσκεψη μας στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας.

Με μια προϋπόθεση: ότι θα έχουμε πλήρεις και έγκυρες Αναλογιστικές Μελέτες για κάθε Ταμείο.

Τον εξορθολογισμό του Επικουρικών Ταμείων θα τον συζητήσουμε συνολικά με το όλο ζήτημα «Ασφαλιστικό σύστημα», αφού  πρώτα έχουμε στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και όλες τις παραμέτρους.

Εδώ και πολύ χρόνο τα ζήτησα μαζί με άλλους συναδέλφους μου μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Σήμερα επισκέπτομαι στις 12 το μεσημέρι τον κ. Κουτρουμάνη, και πιστεύω ότι δεν θα αρνηθεί πια, ενόψει μάλιστα του αυριανού ραντεβού του κ. Παπαδήμου με τον κ. Σαμαρά, να μου προσφέρει όλες τις κρίσιμες και χρήσιμες πληροφορίες

Απαιτείται άμεσα και αυτό ζητώ εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας:

Ενημέρωση για την βιωσιμότητα των Επικουρικών Ταμείων, την καταγραφή και την παρουσίαση των Κοινωνικών Πόρων.

Τον αντικειμενικό έλεγχο της αξιοπιστίας των Αναλογιστικών Μελετών και φυσικά το σχέδιο για τις συνενώσεις σε ένα ενιαίο επικουρικό ταμείο και το σχετικό νομοσχέδιο.

Τέλος ο Νίκος Νικολόπουλος τόνισε: «εμείς λέμε ναι στον εξορθολογισμό της Επικουρικής Ασφάλισης και στην ουδετεροποίηση των Οικονομικών τους από τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί όμως, άκριτα άδικες και αναποτελεσματικές λύσεις».

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος