Λίστα αντικειμένων
Στο Σχέδιο Νόμου που είχε συζητηθεί το φθινόπωρο του 2010 για την αναμόρφωση του Σ.Ε.Π.Ε, η τότε κυβέρνηση του τέως Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, είχε δείξει την πρόθεσή της να συμπεριληφθούν οι ανάλογες διατάξεις για την αποκατάσταση των σοβαρών αδικιών που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. από τα επώδυνα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ με τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010.
Με σχετική του ερώτηση στην Βουλή προς τον κ. Κουτρουμάνη, ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, επανέφερε το σοβαρότατο, αλλά «ξεχασμένο» αυτό θέμα που «καίει» στην ουσία χιλιάδες εργαζόμενους υπενθυμίζοντας αρχικά στον υπουργό Εργασίας ότι, «Στην πρόθεσή σας αυτή είχατε εντάξει και τη διατύπωση ειδικής διάταξης για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, που προσδοκούσαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας μετά από 37 έτη πραγματικής τους εργασίας, αλλά παγιδεύτηκαν στην ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας από 1/1/2011 και την έλλειψη των κοινωνικά απαιτούμενων μεταβατικών διατάξεων. Το γεγονός ότι στο τελικό Σχέδιο Νόμου δεν περιέχονταν οι διατάξεις ασφαλιστικού περιεχομένου αιτιολογήθηκε από το Υπουργείο στη βάση της ανάγκης τελικής διατύπωσης των συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες όμως, από όσο γίνεται γνωστό ΄΄έπεσαν θύμα΄΄ των μηνυμάτων δημοσιονομικής πειθαρχίας, ως παρεκκλίσεις στα συμφωνημένα με τους διεθνείς δανειστές μας.»
Συνεχίζοντας μάλιστα στην ερώτηση του ο κ. Νικολόπουλος επισήμανε στον κ. Κουτρουμάνη, πως «Ο ν. 3863/2010 χρήζει τροποποιήσεων, στη βάση των εναλλακτικών τρόπων και μεθόδων αποτελεσματικής αντιμετώπισης της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
Πιστεύουμε όμως ότι η υπαναχώρηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση της Πολιτείας για την έμπρακτη αποκατάσταση αδικιών που έχουν επέλθει από το ν. 3863/2010 και θίγουν ανεπανόρθωτα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ώριμες προσδοκίες των εργαζομένων». Ακολούθως, ο Αχαιός Βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον σημερινό υπουργό Εργασίας να επαναπροωθήσει τη συγκεκριμένη μεταβατική διάταξη για τη συνταξιοδότηση με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, καθώς και όσες άλλες είναι απαραίτητες για την άρση των αδικιών του ν. 3863/2010.
Παράλληλα, ο Υπεύθυνος Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ σημείωσε ότι «Στο νομοσχέδιο ΄΄Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις΄΄ ουδεμία αναφορά έγινε σε διάταξη για τη σύνταξη με 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας», γεγονός που όπως τόνισε είχε ως αποτέλεσμα, «Οι ασφαλισμένοι αυτοί, οι οποίοι εργάζονται από νεαρή ηλικία, με διαφορά ακόμη και 1 μήνα, να χάσουν από την 1/1/2011 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας», όταν μάλιστα σύμφωνα με τον Αχαιό πολιτικό γνώριζε η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ότι, «ο Συνήγορος του Πολίτη με γνωμάτευσή του (14 Ιουλίου 2011), πρότεινε όσοι έχουν 35 έτη ασφάλισης (10.500 ένσημα) μέχρι τις 31/12/2010 να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας (με τη συμπλήρωση 37 ετών πραγματικής ασφάλισης ή 11.100 ενσήμων).»
Ταυτόχρονα, ο κ. Νικολόπουλος αφού ζήτησε περισσότερη ευαισθησία και μεγαλύτερη υπευθυνότητα από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι, «Θα πρέπει να επιβραβευθεί από την πλευρά της Πολιτείας η επιμονή των εργαζομένων αυτών στην ασφάλιση και τη συνεισφορά τους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα για την έξοδο στην σύνταξη, αφού χωρίς να αποκρύψουν ούτε μία μέρα εργασίας έφτασαν σε τόσο μεγάλους χρόνους ασφάλισης και όχι να εγκλωβίζονται στην αναμονή κινδυνεύοντας από την κρίση και τις συνέπειές της. Είναι απαραίτητη η ρύθμιση ίσως και με παροχή κινήτρων και εξαγορές, ίσως και με μια μεταβατική περίοδο για διαφορετικές ηλικίες. Σε κάθε περίπτωση οφείλεται η ευαισθησία και επιβράβευση στους συνεπείς που θα καταδείξει και τον προσανατολισμό του συστήματος στην πλέον μη επιβράβευση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.»
Ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, δεν στάθηκε όμως μόνο στην άσκηση αυστηρής κριτικής ή επισήμανσης των λαθών σε ότι αφόρα τις ρυθμίσεις ή τροποποιήσεις για το θεμελιώδες συνταξιοδοτικό δικαίωμα των εργαζομένων με 37 έτη προϋπηρεσία, καθώς προχώρησε και στην εξής πρόταση που αφορά στην δημιουργία νομοθετικής ρύθμισης που να δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους, εφόσον είχαν 35 έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2010 να επιτρέπεται να συνταξιοδοτηθούν με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Επιπροσθέτως, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στους σημαντικότατους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω στα προβλήματα τους δίνοντας πραγματικές λύσεις και αποδεικνύοντας εμπράκτως πως υπάρχει,
- Επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι απολυμένοι και μεγάλοι στην ηλικία και κανείς δεν τους προσφέρει πια εργασία,
- Επειδή έχουν πολλοί εξ αυτών προβλήματα υγείας χωρίς να έχουν όμως κοινωνική ασφάλιση,
- Επειδή οι συνάνθρωποί μας αυτοί έχουν παιδιά που σπουδάζουν ή υπηρετούν την Πατρίδα στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού,
- Επειδή έχουν στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετούν,
- Επειδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει την κοινωνικότητα τους, καθώς αδυνατούν χωρίς να φταίνε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους,
- Επειδή οι οικογένειες τους καταστρέφονται και διαλύονται λόγω της εξαθλίωσης που υφίστανται από την Πολιτεία,
- Επειδή επιτέλους ΠΡΕΠΕΙ σε αυτή τη χώρα να ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΟΥΝ οι Αρχές του Δικαίου και της Διαδικαιολογημένης Εμπιστοσύνης του Διοικούμενου,
Τέλος, ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, απαίτησε από τον κ. Κουτρουμάνη, εντός των επόμενων ημερών, να εκφράσει δημόσια την κυβερνητική θέση για την τεράστια αδικία που υφίστανται χιλιάδες συνάνθρωποι μας, οι οποίοι δούλευαν νομίμως επί 37 έτη και αδυνατούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν, ζητώντας συγχρόνως από τον ίδιο να δηλώσει υπεύθυνα αυτή τη φορά το τι προτίθεται να κανει η Κυβέρνηση σχετικά με το εν λόγω θέμα, αλλά και αν θα προβεί στην άμεση ψήφιση μεταβατικής διάταξης για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με 37ετία, χωρίς όριο ηλικίας.
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |