Loading...
 Start Page

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΛΑ: ΝΕΑ ΔHMOKPATIA
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΑΧΑΪΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κ.κ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών.


ΘΕΜΑ : Παραβιάσεις κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές των Σκοπίων.


Την 9-12-2009 στην εφημερίδα «Ελευθέρα Ώρα» σε άρθρο του δημοσιογράφου Νίκου Χιδίρογλου με τίτλο «Εξπρές του μεσονυχτίου σε σκοπιανή φυλακή!» περιγράφεται η αναίτια σύλληψη και κράτηση από τις σκοπιανές αρχές με θύμα τον συμπολίτη μας Ιωάννη Ζευγά.


Όπως αναφέρεται στο άρθρο: «Ο Γιάννης Ζευγάς συνελήφθη από Σκοπιανούς στη μεθόριο ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, στις 23 Ιουνίου 2001, ... Αιτία του ταξιδιού του κ. Ζευγά, η τακτοποίηση των απαιτούμενων εγγράφων για το ταξίδι παιδιών της ελληνικής ομογένειας στα Σκόπια. Τα παιδιά, θα φιλοξενούνταν για 20 ημέρες σε κατασκήνωση στα Άβδηρα της Ξάνθης, όπου στη διάρκεια της παραμονής τους, θα διδάσκονταν την ελληνική γλώσσα. ...Το πρόσχημα για τη σύλληψη του κ. Ζευγά, ήταν ένα ένταλμα που είχε αρχικά εκδώσει η Ιντερπόλ, μετά την κλοπή του διαβατηρίου στη Βουλγαρία του Έλληνα υπηκόου και τη χρήση του από έναν Βούλγαρο κακοποιό ... Όμως, ο κ. Ζευγάς είχε δηλώσει έγκαιρα την κλοπή του ταξιδιωτικού του εγγράφου στο ελληνικό προξενείο στη Φιλιππούπολη και είχε εκδώσει νέο διαβατήριο στην αρμόδια Νομαρχία Καβάλας. Αυτό επιβεβαιώθηκε άμεσα από τις αρμόδιες αρχές και προς την αστυνομία των Σκοπίων και προς την Ιντερπόλ, ενώ και ο Βούλγαρος κακοποιός είχε στο μεταξύ συλληφθεί. Οπότε, οι Σκοπιανοί όφειλαν να απελευθερώσουν αμέσως τον Έλληνα πολίτη. Κάτι που φυσικά δεν έκαναν...»


Μετά τον επαναπατρισμό του ο Ζευγάς περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συνθήκες κράτησης του από τις αρχές των Σκοπίων. Και η μαρτυρία του σήμερα, μετά των σχετικών εγγράφων, που μαρτυρούν του λόγου του το αληθές, είναι πολύτιμη.
«Οδηγήθηκε αρχικά στις φυλακές της Κρίβα Παλάνκα...όπου, τον κρέμασαν με χειροπέδες από το κάγκελο σε ανακριτικό κελί, όπου κακοποίησαν μπροστά του πολλούς Αλβανόφωνους, χτυπώντας τους στα νεφρά, στη σπονδυλική στήλη και στο κεφάλι με κλομπ. Όταν λιποθυμούσαν, τους έβρεχαν με λάστιχο με παγωμένο νερό για να επανακτήσουν τις αισθήσεις τους. Έβρεξαν και τον κ. Ζευγά πολλάκις, χωρίς όμως σε εκείνη τη φάση να τον κτυπήσουν.


Φυλακές Κουμάνοβο Δύο ημέρες αργότερα, τον μετέφεραν στη φυλακή του Κουμάνοβο. Το μεταγωγικό σταμάτησε 200 μέτρα από την πύλη της φυλακής και τον έσυραν δέσμιο, φωνάζοντας στον κόσμο που παρακολουθούσε στο δρόμο «αυτός είναι βρομιάρης Έλληνας». Στη διάρκεια της διαδρομής, τον χτυπούσαν συνεχώς με κλομπ στα νεφρά, προκαλώντας του αφόρητο πόνο, με αποτέλεσμα να πέφτει κάτω συνεχώς. Στην είσοδο της φυλακής, ένας βαθμοφόρος σωφρονιστικός υπάλληλος του είπε: «Εσύ είσαι ο Έλληνας, δεν θα βγεις ζωντανός από εδώ». ...Βάλτε τον Έλληνα στο χοιροστάσιο». Όπου χοιροστάσιο, ένα κελί απομόνωσης, γεμάτο κόπρανα...


Στο δικαστήριο σε αίτημα του Ζευγά για επικοινωνία με τις Ελληνικές αρχές η Εισαγγελέας απάντησε οργισμένα: «Εδώ είναι Μακεδονία και στη Μακεδονία δεν έχουμε Ελληνικό προξενείο». ...Μόλις γύρισε στη φυλακή ο κ. Ζευγάς, ... τοποθέτησαν τα χέρια του πάνω σε μπαρούτι, και κατόπιν, πήραν τα αποτυπώματά του. Έτσι, φαινόταν καθαρά ότι στα χέρια του υπήρχε μπαρούτι, που σήμαινε ότι «χρησιμοποίησε» όπλο. Άμεσα, έγινε η μεταγωγή του κ. Ζευγά στις φυλακές Σούτκα των Σκοπίων, Εκεί, αφού τον υπέβαλαν σε νέους εξευτελισμούς, του αφαίρεσαν με βίαιο τρόπο το σταυρό που φορούσε: «Έλληνα, εδώ μέσα δεν υπάρχει Θεός για να σε βοηθήσει», του είπαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. ...Οι πόνοι στη σπονδυλική στήλη και στα νεφρά από την κακοποίηση που είχε υποστεί, τον θέριζαν, ενώ ουρούσε συνεχώς αίμα.
Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις της προφυλάκισής του, του δόθηκαν επίσημα έγγραφα, όπου αποδεικνυόταν ότι όλοι οι αρμόδιοι στα Σκόπια γνώριζαν από την πρώτη στιγμή την αθωότητά του.


Η μαρτυρία του Ζευγά είναι μακροσκελής, δημοσιεύεται σε πολλά blog και περιγράφει πέραν των ως άνω, πολλές ακόμα παραβιάσεις κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του, αλλά και των άλλων (κυρίως Αλβανών) κρατουμένων στις φυλακές των Σκοπίων.


Η κατάσταση στις φυλακές των Σκοπίων σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και Μ.Μ.Ε. χαρακτηρίζεται Φριχτή,


Κατόπιν τούτων ερωτάστε κ. Πρωθυπουργέ και Υπουργέ Εξωτερικών.


Α. Γνωρίζετε για την αναίτια σύλληψη και κράτηση από τις σκοπιανές αρχές, με συνθήκες παντελούς ελλείψεως σεβασμού στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, του συμπολίτη μας Ιωάννη Ζευγά ;


Β. Τι μέτρα έχει πάρει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών ;


Γ. Θα καλέσετε τον Ιωάννη Ζευγά να καταθέσει την μαρτυρία του ενώπιων των Ελληνικών Αρχών ώστε να εφαρμοστούν τα δέοντα ;


Δ. Ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, έχουν ληφθεί υπ΄ όψιν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος των σκοπιών και η συγκεκριμένη υπόθεση ;


E. Προτίθεστε να προσφύγετε στα αρμόδια Ευρωπαικά Δικαστήρια για την αποζημίωση του παθόντα;


ΣΤ. Τι συγκεκριμένες ενέργειες κάνατε προς την Κυβέρνηση των Σκοπίων για την τιμωρία των υπευθύνων

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος