Loading...
 Start Page

Α ΑΡ.ΠΡΩΤ.3776/17-10-2014

ρ. πρωτ.: 660/1-7-2014

 

EΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

 

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που εξεδόθη στις 14 Ιουνίου και, έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που είχαν επιβληθεί δυνάμει του Ν.4093/2012, πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή από την πολιτεία.

Η επιλογή της κυβέρνησης, να συμμορφώνεται επιλεκτικά με εκείνες τις δικαστικές αποφάσεις, που κρίνουν αντισυνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών διαφόρων επαγγελματικών τάξεων, καθ’ υπαγόρευση των καλουμένων ως δανειστών μας, δεικνύει την εκχώρηση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας στους τελευταίους, γιατί αυτοί επέλεξαν -όπως οι ίδιοι μαρτυρούν και δημοσίως- να αποκατασταθούν οι αποδοχές των δικαστικών μόνον και όχι των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Καψώνι φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση στους ήρωες των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικούς, πυροσβέστες, αστυνομικούς, λιμενικούς), αφού ένα πρωί στην Εθνική Αντιπροσωπεία ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριζε ότι: ‘’αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα’’ (που θα αφορούσαν τον προϋπολογισμό του 2015) ώστε η κυβέρνηση να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που απαιτείται για την καταβολή εν ευθέτω χρόνο των αναδρομικών, αλλά το απόγευμα της ίδιας μέρας, «πηγή» του ίδιου Υπουργείου ισχυριζόταν, ότι: ’’θα επανεξεταστεί όλο το μισθολόγιο των στρατιωτικών με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ. Και σαν να μην έφτανε αυτή η παλινωδία, οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν, ότι «θα υπάρξουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα και αφού -πρώτα και πάνω από όλα- υπάρξει συζήτηση και με το ΠΑΣΟΚ!» (Δηλαδή ο Βενιζέλος θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει το πότε θα πάρουν αυτά που δικαιούνται οι στρατιωτικοί!).

Το ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Κόμμα Ανατροπής ταυτίζεται απόλυτα με θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών και για το λόγο αυτό προχωρά στην παρούσα Κοινοβουλευτική παρέμβαση. Ζητά την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόσθηκε η απόφαση του Μισθοδικείου για τους δικαστές και τα μέλη του ΝΣΚ, όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση στο Ν.4270/2014.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση τροπολογία καλύπτει όλες τις παραμέτρους, και κατ’ αντίστοιχο τρόπο, πρέπει να γίνει η ρύθμιση και για του στρατιωτικούς: Άμεση επαναφορά μισθών (επομένως και συντάξεων) και επιδομάτων στο ακέραιο. Αναδρομικά από 1.8.2012 έως την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

 

Επειδή δικαιολογίες περί προϋπολογισμού, διαφορετικότητας των αποφάσεων ή άλλης επιχειρηματολογίας απλά δεν υπάρχουν.

Επειδή η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει πλέον τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας και των αποστράτων μελών τους και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που τους απασχολούν, τα οποία η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε, με σοβαρότητα και όπως αρμόζει στην αποστολή και στον εθνικό τους ρόλο.

Επειδή, επιπλέον, πολύ συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, ότι: ‘’δεν υπάρχουν πιστώσεις στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η απόφαση για τους ενστόλους εκδόθηκε εντός του 2014 και κυρίως λόγω της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-18, που θέτει ανώτατα δεσμευτικά όρια δαπανών, κάτι που αντίθετα είχε προβλεφθεί για την αποκατάσταση του μισθολογίου των δικαστικών’’.

Επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι η εν λόγω Απόφαση, κάνοντας χρήση διατάξεων του Συντάγματος, αναδεικνύει ως υποχρέωση της Πολιτείας την «αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των στρατιωτικών», ενώ δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των πάσης φύσεως μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχουν περιγραφεί απίστευτα σενάρια ερμηνείας και υλοποίησης των αποφάσεων του ΣτΕ, προκειμένου ο καθένας να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του (αναγνωσιμότητα, κοινωνικό αυτοματισμό, πρόβλεψη, αυτοπροβολή, πανικό κλπ) και ως εκ τούτου, γίνεται λόγος για: Μειώσεις έως και 20%, ομόλογα, αναδρομικά 3 μηνών, πάγωμα και ξεπάγωμα μισθολογικών προαγωγών, δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας, που είναι μερικά μόνο από αυτά που έχουν διακινηθεί όλο αυτό το διάστημα, δημιουργώντας σύγχυση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Επειδή η πολιτική της λιτότητας πρέπει επιτέλους να ανατραπεί συνολικά και για όλους όσους, έχουν πληγεί από αυτήν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση σας καταρτίζει νέο ειδικό μισθολόγιο για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες με σχετικό σχέδιο νόμου, προκειμένου να αποφύγει την πλήρη αποκατάσταση των μισθών για αυτές τις ομάδες και έτσι να πληρώσει μόνο τα αναδρομικά των περικοπών;

2. Θα γίνει ή όχι επαναφορά των ειδικών αυτών αμοιβών στα προ μνημονίου επίπεδα;

3. Ποιο είναι το τελικό ποσό που θα επιστρέψει σε δικαστές και στρατιωτικούς, οι οποίοι δικαιώθηκαν μετά τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν παράνομες τις περικοπές μισθών και συντάξεων από τον Αύγουστο του 2012;

4. Ποιος θα είναι ο τρόπος επιστροφής των αναδρομικών και της επαναφοράς των μισθών και των συντάξεων στα προ του κοψίματος επίπεδα;

5. Τι θα γίνει με την πιθανή θετική έκβαση και άλλων εκκρεμών προσφυγών (πανεπιστημιακών, διευθυντών ΕΣΥ και διπλωματών);

6. Το εφάπαξ βοήθημα, που έλαβαν οι στρατιωτικοί, θα αφαιρεθεί από την απαίτησή τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος