Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 3592/13-10-2014

Αρ. πρωτ.: 604/30-6-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Σε δυσθεώρητα ύψη φτάνουν οι φόροι για τα ακίνητα το 2014, καθώς οι 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν κατά μέσο όρο 715 ευρώ, ποσό επταπλάσιο από τα επίπεδα του 2009.

Συγκριτικά, το 2009 οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν κατά μέσο όρο μόλις 105 ευρώ. Η Κυβέρνηση πληροφορούμαστε ότι έχει εκτιμήσεις πως το 2014 τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία θα ανέλθουν σε 3,93 δις. ευρώ (526 εκατ. το 2009).

Γεγονός είναι, πως οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας φορολογούνται, όχι βάσει των πραγματικών τιμών, αλλά επί των πλασματικών και «φουσκωμένων» αξιών, καθώς, όπως είχε οριστεί με υπουργική απόφαση το 2007, οι αντικειμενικές αξίες του ακίνητου που αποτελούν τη βάση της φορολόγησης έχουν «παγώσει».

Η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές αναβλήθηκε για το 2016 από τον Ολι Ρεν και την Ευρωπαϊκή Eπιτροπή, καθαρά για εξυπηρέτηση των εισπρακτικών επιδιώξεων των δανειστών.

Σημειώνεται επίσης, ότι από το 2013 οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να καταβάλλουν πέντε «χαράτσια»: Το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ(ΕΕΤΑ), τον ΦΑΠ του 2010, 2011, 2012 και 2013.

 

 

Επειδή με την κορύφωση της ανεργίας και τις τεράστιες μειώσεις στα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την προδιαγραφόμενη αποτυχία του συστήματος ρύθμισης χρεών, είναι μαθηματικά σίγουρο, ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών δεν πρόκειται να εξοφληθούν.

Επειδή, με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή την οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει, η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ζητά και φέτος να εισπράξει απίστευτους φόρους από τις κατοικίες, μπλοκάροντας, δεσμεύοντας και υποθηκεύοντας ουσιαστικά, την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.

Επειδή η ληστρική υπερφορολόγηση έχει ως αποτέλεσμα να μην αγοράζει κανείς πλέον σπίτι, ενώ επιπλέον, επανέρχεται από φέτος ο έλεγχος «πόθεν έσχες» για την αγορά 1ης κατοικίας.

Επειδή όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για να αγοράσουν ακίνητα (σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια ή ανέγερση οικοδομής) θα θεωρούνται «τεκμήρια εισοδήματος» και θα λαμβάνονται υπόψη από τη Φορολογική Αρχή για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων τους.

Επειδή ο νέος φόρος ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% για την αγορά νεόδμητων οικοδομών βάζουν την οριστική ταφόπλακα στην ήδη ετοιμοθάνατη αγορά.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, καλείται να απαντήσει στα κάτωθι ο υπουργός Οικονομικών:

1. Θεωρείτε ότι με τα παραπάνω, υποβοηθείται η κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία;

2. Γνωρίζετε, ότι με την συντελούμενη, μέσω των μη εξυπηρετούμενων δανείων (για τα οποία σοβαρή ευθύνη φέρουν οι μνημονιακές πολιτικές, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες με προεξέχουσα ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος), μεταβίβαση ακινήτων στις υπό το Τ.Χ.Σ. τράπεζες, «επιτυγχάνεται» η συγκέντρωση και κεφαλαιοποίηση ελληνικής γης για την εν συνεχεία ευτελή της παραχώρηση σε ξένα συμφέροντα;

3. Άραγε, πώς αποκλείετε, ότι ο διαφαινόμενος έλεγχος της «Ε.Τ.Ε.» από κάθε λογής κερδοσκοπικά κ.α. funds -όπως φάνηκε και από το «ναυάγιο» της αποπειραθείσης συγχώνευσής της με τη EUROBANK- θα έχει ως συνέπεια να μεταβιβαστεί τελικά σε ξένους ως προίκα και μεγάλο μέρος της ελληνικής γης, δημιουργώντας έτσι ιδιωτική χώρα εντός της ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας μας;

4. Γνωρίζετε, ότι πάρα πολλά από τα ακίνητα σε νησιώτικες συνοριακές περιοχές έχουν περάσει σε ιδιοκτησία αλλοδαπών μη φιλικής χώρας;

5. Πως σκοπεύετε να αναστήσετε την αγορά των ακινήτων άμεσα και με αποφασιστικότητα, μη λαμβάνοντας πρόνοια να αποφευχθούν οι απευκταίοι χειρισμοί της κατάστασης που θίγει η παρούσα;

6. Αληθεύει η δήλωση του Επιτρόπου Ολι Ρεν σε τηλεοπτική του συνέντευξη προ ολίγων μηνών στο φινλανδικό κανάλι «YLE», πως: «Πρώτα θα εφαρμόζονται τα μνημόνια και όταν αυτά αποτυχαίνουν, τότε θα «κουρεύουμε» τις καταθέσεις;»

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος