Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 4050/29-10-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Πληροφορηθήκαμε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής, ότι με μια αδιανόητη εγκύκλιο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλει, ότι δεν θα εφαρμόζει, καθολικά (σε όλους τους θιγομένους), τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε επιδόματα, μισθούς και συντάξεις ή την επιβολή χαρατσιών, αλλά θα «αποζημιώνει» μόνο όσους προσφεύγουν και δικαιώνονται από το ΣτΕ.

 

Η εγκύκλιος αυτή αφορά συγκεκριμένα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη φορολόγηση των επιδομάτων βιβλιοθήκης, που παίρνουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και των επιδομάτων αλλοδαπής (οδοιπορικά), που παίρνουν πολιτικοί υπάλληλοι. Αν και αναγνωρίζεται, ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν πρέπει να φορολογούνται, επειδή δεν αποτελούν προσαύξηση εισοδήματος, διευκρινίζεται, ότι οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν γενική εφαρμογή, αλλά αφορούν μόνο σε αυτούς που είχαν προσφύγει!

 

Δηλαδή, με τη λογική του νέου Υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και του «παλιού» αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο πανεπιστημιακός που δικαιώθηκε από το ΣτΕ δεν θα επιβαρυνθεί, αλλά ο συνάδελφός του θα κληθεί να πληρώσει φόρο παρότι πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επίδομα!

 

Με αυτή τη λογική του ...παραλόγου, κάθε απόφαση του ΣτΕ που δεν βολεύει τους κ. Χαρδούβελη και Σταϊκούρα, θα ανατρέπεται με μια νέα εγκύκλιο! Το προηγούμενο σημαίνει, ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι αναμενόμενο να τηρήσει παρόμοια στάση και σε άλλες περιπτώσεις αποφάσεων ανώτατων δικαστηρίων, όπως αυτές με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και για τη φορολόγηση της πάγιας αποζημίωσης των δικαστικών λειτουργών.

 

Θυμίζουμε, ότι και στην περίπτωση των καθαριστριών το Υπουργείο δεν εφάρμοσε τον νόμο, αλλά προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο.

 

Νομικοί κύκλοι τονίζουν, ότι αυτή η στάση του Υπουργείου Οικονομικών, αν παγιωθεί, θα επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς, το Δημόσιο θα επιφορτίσει, αφενός, με χιλιάδες προσφυγές τα δικαστήρια και αφετέρου, με τεράστια έξοδα τους πολίτες. Μόνον έτσι, φαίνεται ότι προτίθεται να αντιμετωπίσει ο Υπουργός όλες τις θιγόμενες κοινωνικές ομάδες, που πλέον θα εξαναγκάζονται να κινηθούν ξεχωριστά στα δικαστήρια για να αποζημιωθούν για τις άδικες περικοπές και τα χαράτσια που τους επιβλήθηκαν.

 

Στο επίμαχο έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται, ότι «η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας». Καταλήγει, δε, στο συμπέρασμα, ότι οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ (σ.σ. με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η φορολόγηση της πάγιας αποζημίωσης βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και το επίδομα αλλοδαπής των δημόσιων υπαλλήλων), ως αναιρετικές, «αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογουμένους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους»!

 

 

 

Επειδή γνωρίζουμε από το Σύνταγμα, ότι τα όργανα της Πολιτείας & η Δημόσια Διοίκηση οφείλουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με τον μέτρο της Χρηστής Διοίκησης, χωρίς να διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της “άσκησης καταπίεσης”.

 

Επειδή, πάλι βάσει του Συντάγματος, τα όργανα της Πολιτείας & η Δημόσια Διοίκηση οφείλουν να μεταχειρίζονται δίκαια τους πολίτες κατά την άσκηση εξουσίας ή διοίκησης αντίστοιχα, τόσο από τυπικής, όσο και από ουσιαστικής άποψης.

 

Επειδή οι Αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων έχουν ισχύ Νόμου, ο οποίος υποτίθεται ότι οφείλει να εφαρμόζεται, όσον αφορά στις συναλλαγές του Δημοσίου προς τους πολίτες αδιακρίτως.

 

Επειδή κάθε αναξιοπρεπής μεταχείριση των πολιτών, τουλάχιστον στο μέτρο που δηλώνει το άνω δημοσίευμα, προκαλεί πάγια, σε επόμενο χρόνο, τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις στη χώρα, λόγω της καταβολής έντοκων αποζημιώσεων στους θιγόμενους μέσω έκδοσης υπέρ τους δικαστικών Αποφάσεων, χωρίς να υπολογίζουμε και το διασυρμό με τη σωρεία καταδικών στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου η χώρα μας κατέχει πρωτεία.

Με βάση τα όσα αναφέρονται παραπάνω, ερωτάται ο κος Υπουργός:

1. Έχετε λάβει από τον Πρωθυπουργό της χώρας οδηγία να παραπέμπονται σε Δικαστική διεκδίκηση οι πολίτες που έχουν αιτήματα βασισμένα σε προηγούμενες Αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων επί ομοίων υποθέσεων προς τη θεματολογία των Αποφάσεων αυτών;

2. Κρίνετε, ότι συμβαδίζει με τη Συνταγματική νομοθεσία ο τρόπος χειρισμού των αιτημάτων των πολιτών από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών με τη μέθοδο της παραπομπής σε δικαστικές διεκδικήσεις, όπως πληροφορηθήκαμε;

3. Αποτελεί επίσημη γραμμή του Υπουργείου Οικονομικών ο ως άνω χειρισμός σχετικών αιτημάτων των πολιτών, όπως πληροφορηθήκαμε;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος