Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 4295/5-11-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

 

«Ένα από τα πρόσωπα που μετά από καιρό στην αφάνεια βγήκαν στο προσκήνιο, και μάλιστα με μια ιδιότητα η οποία προφανώς δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο, είναι η Άννα Παναγιωταρέα. «Εκπρόσωπος… Τάφου» δεν υπήρξε ποτέ στη σύγχρονη Ιστορία, κι όμως, η γνωστή δημοσιογράφος, παρουσιάστρια, καθηγήτρια, σύμβουλος επικοινωνίας -και με πολλές άλλες ιδιότητες- ανέλαβε αυτόν τον ρόλο στην Αμφίπολη, με τις ευλογίες της πολύ στενή της φίλης, Λίνας Μενδώνη, που είναι Γενική Γραμματέας, του Υπουργείου Πολιτισμού. Η δημοσιογράφος εμφανίζεται ως οπαδός της εξυγίανσης του «μεγάλου και σπάταλου κράτους», αλλά η ίδια έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για τις «ουκ ολίγες» θέσεις που κατείχε στο δημόσιο τομέα, καλά αμειβόμενες οι περισσότερες από αυτές.

Η πολυμελής -πλέον- ομάδα της κυρίας Κατερίνας Περιστέρη, που αποτελείται από ένα σύνολο επιστημόνων, απαιτεί και τα ανάλογα χρήματα, καθώς, εκτός των άλλων, οι εργασίες είναι ιδιαίτερα βαριές και υπάρχει άμεση ανάγκη για τεχνικές εργασίες, που είναι ιδιαίτερα δαπανηρές. Αυτός, μάλιστα, είναι και ο λόγος, που η κυρία Περιστέρη, σε μία περίοδο που κανείς δεν ασχολούνταν με την προσπάθειά της στον τύμβο, αναζητούσε απεγνωσμένα οικονομική στήριξη.

Από τότε μέχρι σήμερα -ευτυχώς- το ελληνικό κράτος έχει σταθεί αρωγός στη συγκεκριμένη ανασκαφή, που οι υπεύθυνοι θεωρούν, ότι θα φέρει στο φως κάτι ιδιαίτερο και μεγάλο. Αυτό που τονίζουν, άλλωστε, θέλοντας ταυτόχρονα να ρίξουν τους τόνους, είναι, πως το μνημείο στην Αμφίπολη αποτελεί ήδη μια τεράστια ανακάλυψη, που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και αξίζει κάθε θυσία από την πλευρά του κράτους.

Μετά την επίσκεψη στην περιοχή, κατά το 2012, του τότε υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα και την ενεργοποίηση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο μνημείο, φαίνεται, πως παρά τα δύσκολα δημοσιονομικά και την περιορισμένη χρηματοδότηση για θέματα πολιτισμού, η «κάνουλα» άνοιξε. Το κράτος στάθηκε αρωγός στη συγκεκριμένη προσπάθεια, εκταμιεύοντας από τα περιορισμένα χρηματικά ποσά των ταμειακών αποθεμάτων του, όλα όσα δηλώθηκαν ως απαραίτητα για τη συνέχιση των εργασιών.

 

 

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, πως ακόμα και η απλή μεταφορά χωμάτων, μπορεί να κοστίσει πάνω από 20.000 ευρώ, κάτι που καταδεικνύει και το μέγεθος του μνημείου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Ποια ποσά έχουν δοθεί από το 2012 για τη συγκεκριμένη ως άνω ανασκαφή;

2. Ποιες ανάγκες πρέπει να εξυπηρετηθούν, προκειμένου το ως άνω μνημείο να αποκαλύψει τα μυστικά του;

3. Υπάρχει η ανάγκη να ληφθούν φωτογραφίες του ως άνω μνημείου;

4. Υπάρχει η ανάγκη να ληφθούν αεροφωτογραφίες του ως άνω μνημείου;

5. Υπάρχει η ανάγκη για την ανάθεση σε εργολάβο μεταφοράς χρημάτων;

6. Υπάρχει η ανάγκη για την ανάθεση σε εργολάβο εκσκαφικών εργασιών;

7. Υπάρχει η ανάγκη για την απευθείας ανάθεση προμήθειας διαφόρων υλικών;

8. Υπάρχει η ανάγκη για την απ’ ευθείας ανάθεση μεταφοράς χωμάτων και εκσκαφικών εργασιών;

9. Υπάρχει η ανάγκη για την απ’ ευθείας ανάθεση της φωτογραφικής τεκμηρίωσης της ανασκαφής;

10. Υπάρχει η ανάγκη διενέργειας πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για «Αποχωματώσεις και μεταφορά προϊόντων εκσκαφής»;

11. Για τις γεωλογικές και άλλες μελέτες, ποιο είναι το σύνολο της χρηματοδότησης της ανασκαφής, από το 2012 μέχρι σήμερα;

12. Το άθροισμα των ως άνω ποσών, χωρίς τις ενισχύσεις από φορείς, την Περιφέρεια και τον Δήμο, φτάνει, όντως, τα 878.142 ευρώ;

13. Ποια η αμοιβή -εάν υπάρχει- της «εκπροσώπου» του τάφου, κ. Παναγιωταρέα;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος