Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 4826/20-11-2014

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Αντιπροσωπευτική ομάδα των αδελφών Νοσοκόμων ήρθε σε επαφή με τον τομέα Υγείας, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και μας μετέφερε τις εύλογες, δίκαιες θέσεις και υποδείξεις τους, τις οποίες και σας γνωστοποιούμε. Μεταξύ άλλων, μας τόνισαν:

 

‘’Θεωρούμε, ότι ο κλάδος «ΔΕ αδελφών Νοσοκόμων», που το Προεδρικό διάταγμα του 2001 τους ονομάζει «βοηθούς νοσηλευτές», έχει καταφανέστατα αδικηθεί και επειδή δεν έχει ποτέ εκπροσωπηθεί από κανέναν συνδικαλιστικό φορέα, όπως θα έπρεπε, αποφασίσαμε να προασπίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Οι περισσότεροι είμαστε απόφοιτοι και πτυχιούχοι ΜΤΕΝΣ (2 χρόνια φοίτηση), που ποτέ ως πιστοποίηση προσόντος δεν έχει αναγνωριστεί».

 

Ως φαίνεται, με τον τίτλο «βοηθού Νοσηλευτή» οι ως άνω υποβαθμίστηκαν και θίχτηκαν ηθικά και οικονομικά. Είναι πασίγνωστο, ότι το «Εθνικό Σύστημα Υγείας» της χώρας μας στηρίχτηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται στην πλειοψηφία του από τους «Νοσηλευτές ΔΕ», που εκτελούν τα ίδια καθήκοντα και στο ίδιο επιστημονικό επίπεδο με τους «ΤΕ», ενώ η εμπειρία τους στο χώρο της Υγείας αριθμεί πάνω από 20 χρόνια. Το σύντομο ιστορικό της επαγγελματικής πιστοποίησής τους, έχει ως εξής:

 

- Το 1985 καταργήθηκαν οι σχολές μονοετούς φοίτησης βοηθών Νοσηλευτών και αναβαθμίστηκαν σε ΜΤΕΝΣ ( 2 χρόνια φοίτησης).

- Το 1987 καταργείται ο κλάδος των πρακτικών αδερφών και αναβαθμίστηκαν σε «ΔΕ Νοσηλευτές», μέσω ΜΤΕΝΣ.

- Το 2001, ξανά με προεδρικό διάταγμα έγιναν ξανά βοηθοί, άγνωστο γιατί...

- Η διαφορά με τους «ΤΕ», έως το 2006, που τα ΤΕΙ έγιναν ΑΤΕΙ, ήταν περίπου 1000 διδακτικές ώρες. Τους τόνισαν, δε, πως: ‘’η αναβάθμιση των αποφοίτων ΤΕΙ με τους ΑΤΕΙ (από 3 χρόνια σε 4 χρόνια) έγινε χωρίς προϋποθέσεις και η υποβάθμιση των «ΔΕ» έγινε πάλι χωρίς προϋποθέσεις.

 

Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν η ηθική αλλά και η οικονομική ζημιά των «ΔΕ», που άνοιξε την ψαλίδα μεταξύ των προηγούμενων βαθμίδων κατάταξης, ενώ σύμφωνα με τα όσα καθημερινά ακούγονται από τα ΜΜΕ αλλά και γράφονται, η ψαλίδα θα ανοίξει περισσότερο.

 

Είναι δίκαιο και νόμιμο, οι «ΔΕ» Νοσηλευτές, που έχουν στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το 1985 και ασκούν τα ίδια καθήκοντα κατά κοινή ομολογία Διευθυντών-Προϊσταμένων και Ιατρών όλων των βαθμίδων με τους «ΤΕ», να λάβουν την ανάλογη εξίσωση στους μισθούς τους.

 

 

Επειδή οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουμε, ότι πρέπει να υπερασπισθούμε τους βαλλόμενους Νοσηλευτές «ΔΕ» με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που ασκήθηκε (και εξακολουθεί να ασκείται) όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος τους.

 

Επειδή θεωρούμε, πως πρέπει να αντιμετωπίσετε με γνώμονα το δίκαιο, το σωστό και το νόμιμο τους εργαζομένους «ΔΕ» Νοσηλευτές αλλά και τους Έλληνες πολίτες, που δεν ξεχωρίζουν τους Νοσηλευτές σε «ΤΕ» και «ΔΕ», διότι δέκτης των Υπηρεσιών Υγείας είναι ο άνθρωπος-ασθενής, ο οποίος, κρίνει ενιαία τις δημόσιες Υγειονομικές Υπηρεσίες, όπου του παρέχονται.

Επειδή είναι άδικο να παραβλέψουμε, ότι όλοι οι Νοσηλευτές καλούνται να προσφέρουν τελικά το ίδιο έργο και ότι όλοι πρέπει να αμείβονται το ίδιο, σύμφωνα με το άρθρο 22, του Συντάγματος, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και ομαλά το «Ε.Σ.Υ.».

 

 

Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:

 

1. Θα προχωρήσετε, επιτέλους, στην ένταξη των ως άνω «ΔΕ» εργαζομένων του ΕΣΥ στον κλάδο Νοσηλευτών, με σχετική επιμόρφωση μέσω Δημόσιου Φορέα, που θα καλύψει τις όποιες πιθανές θεωρητικές ελλείψεις με τους αντίστοιχους «ΤΕ»;

 

2. Θα προχωρήσετε σε οικονομική ισοβάθμηση των ως άνω «ΔΕ» νοσηλευτών και όχι σε υποβάθμισή τους σε σχέση με τους «ΤΕ», εφαρμόζοντας το άρθρο 22, του Συντάγματος;

 

3. Έχετε σκεφθεί, ότι αν οι «ΔΕ» Νοσηλευτές περιοριστούν αυστηρά στα καθήκοντα που ορίζονται κατά καιρούς με Προεδρικά διατάγματα, θα καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα σε ένα 24ώρο;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος