Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 3056/26-9-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πληροφορούμαστε, ότι η Ελλάδα διαθέτει το 40% των φαρμακευτικών φυτών στην Ευρώπη και όμως, δεν παράγει ούτε εξάγει ΤΙΠΟΤΕ! Πηγή του φυτικού αυτού πλούτου, ως γνωστόν, είναι και οι προερχόμενες γνώσεις από την Αρχαία Ελλάδα ή και όσοι ασχολούνται με σχετικές έρευνες, πάντως, όχι εμείς.

Έτσι, γνωρίζουμε, πως:

-Μια μεγάλη πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία χρηματοδοτεί έρευνες στο κείμενο της Οδύσσειας, με θέμα τον εντοπισμό φυτικών σκευασμάτων.

- Ινδοί κάνουν πειράματα, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια φάρμακα του Ιπποκράτη είναι αξιοποιήσιμα σήμερα.

- Στις ραψωδίες του Ομήρου, υπάρχουν αναφορές σε «ανδροφόρα», δηλαδή δηλητηριώδη βότανα ή/και παυσίπονα, αλλά και σε «λυγρά», δηλαδή επιβλαβή φάρμακα που επιδρούσαν στον ψυχισμό.

- Επίσης, είναι γνωστό, πως η Κίρκη χρησιμοποιούσε λυγρά φάρμακα, ενώ ο Ερμής φέρεται να έδωσε στον Οδυσσέα «μώλυ» ως αντίδοτο στα λυγρά. Το μώλυ περιείχε μάλλον είδος κρεμμυδιού, σκόρδου, μανδραγόρα και τουλίπα. Θεωρείται ως αντιχολινεργικό αντίδοτο, το οποίο αντιμετωπίζει δηλητηρίαση από αλκαλοειδή.

- Στην Οδύσσεια αναφέρεται, επίσης, το «νηπενθές». Το προηγούμενο χαρακτηρίζεται ως κατευναστικό και παυσίλυπο. Προκαλούσε, προφανώς, αύξηση της σεροτονίνης.

- Με βάση τις αναφορές σε αρχαία ελληνικά κείμενα, μια μεγάλη γνωστή ξένη φαρμακευτική εταιρεία ερευνά την πιθανότητα παρασκευής φαρμάκου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επειδή η απουσία πολιτικής βούλησης και στρατηγικού σχεδιασμού για δεκαετίες, σε συνδυασμό με τα γνωστά βαρίδια της ελληνικής πραγματικότητας (γραφειοκρατία, πολυνομία, προβλήματα στην αδειοδότηση), άφησε στην τύχη τους και χωρίς κατάρτιση τους αγρότες, που θα μπορούσαν σήμερα να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από καλλιεργήσιμα ελληνικά αρωματικά βότανα και φυτά.

Επειδή το μέγεθος της ελληνικής αγοράς είναι 5 φορές μικρότερο από το μέσο ευρωπαϊκό, παρόλη την ποιοτική του ανωτερότητα, ενώ ανοιχτή πληγή παραμένει η παράνομη συλλογή ελληνικών βοτάνων από ξένες εταιρείες, μέσω τρίτων.

Επειδή ο αγροτικός κόσμος κατά κανόνα δεν θέλησε ν’ ασχοληθεί με τα αρωματικά φυτά και γι’ άλλους λόγους: άγνοια, αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής στον δευτερογενή τομέα, μικρό εισόδημα, υψηλό κοστολόγιο, απουσία επιδοτήσεων και υποδομών, αδυναμία σύνδεσης του προϊόντος με τον τουρισμό.

Επειδή υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στο πλαίσιο της “συμβολαιακής γεωργίας” για: θυμάρι, φασκόμηλο, χαμομήλι, ταραξάκο, υπερικό (βαλσαμόχορτο), λουίζα, βαλεριάνα, λεβάντα και τσάι του βουνού.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Γιατί η συγκυβέρνηση έχει καταδικάσει τη χώρα στο μαρασμό και την παθητικότητα, μη προωθώντας κίνητρα για τις ως άνω καλλιέργειες, ώστε ο αγροτικός κόσμος της δύσμοιρης αυτής χώρας να στερείται αναπτυξιακών προοπτικών, που ως διαπίστωση, τον καταστρέφουν διαχρονικά;

2. Ποιές ενέργειες κάνει η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει τον ως άνω φυτικό μας πλούτο στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας;

3. Αληθεύει, ότι ενώ επίκειται να θεσμοθετηθεί συμβουλευτική υπηρεσία στον αγροτικό τομέα, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, όπως υποστηρίζουν αγρότες που ήρθαν σε επαφή με τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του «Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής», μεγάλωσε την ανοργανωσιά;

4. Θα σχεδιάσει και θα οργανώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την εκτέλεση ενός επενδυτικού σχεδίου για “συμβολαιακή γεωργία”, γνωστοποιώντας σε εταιρείες και φορείς του εξωτερικού τις εξέχουσες ποιοτικές και ποσοτικές δυνατότητες της ελληνικής παραγωγής στον τόσο υποσχόμενο τομέα, που θίγει η παρούσα;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος