Λίστα αντικειμένων
Η κρίση δεν χτύπησε μόνο την τσέπη μας. Κυρίως γονάτισε το πολιτικό σύστημα της χώρας, που προχωρούσε ως κατεστημένο από τη μεταπολίτευση και μετά.
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου
Οι όποιες προσπάθειες είχαν γίνει να μπουν νέα κόμματα στην πολιτική σκακιέρα είχε αποτύχει παταγωδώς, καθώς τα παραδοσιακά κόμματα ήλεγχαν τη βάση τους. Τα πράγματα άρχισαν όμως να αλλάζουν, με πρώτο δείγμα τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος κατάφερε να παίξει ακόμα και τον ρόλο του ρυθμιστή. Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει στην πρώτη γραμμή, αλλά δεκάδες άλλα κόμματα έχουν εισβάλει και διεκδικούν μερίδιο της εξουσίας.
Κεντροδεξιά, κεντροαριστερά αλλά και ακροδεξιά, η κατάρρευση σε μεγάλο βαθμό κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ., σε συνδυασμό με το πρωτόγνωρο οικονομικό πεδίο που διαμορφώθηκε από το 2009 και μετά, άνοιξαν τον δρόμο για να κάνουν την εμφάνισή τους δεκάδες μικρά κόμματα, τα οποία προσπαθούν να κερδίσουν κομμάτι από την πίτα της εξουσίας.
Μπορεί η Χ.Α. να μη λογίζεται ως νέο, όμως ακόμα και η αύξηση των ποσοστών της είναι σημάδι των καιρών. Ενώ από την άλλη το νεογνό ΔΗΜΑΡ κατάφερε ως… κυβερνώσα αριστερά να γίνει κυβερνητικός εταίρος, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Αν και το στοίχημα για όλους είναι ποιος θα έχει επιβιώσει την επαύριον μιας εκλογικής αναμέτρησης (σε εθνικό επίπεδο), έχει μια σημασία να καταγράψουμε εκείνους που ήρθαν για να μας… σώσουν.
Πρωταγωνιστές πρώην υπουργοί και βουλευτές που για τους δικούς τους λόγους επέλεξαν να διαχωρίσουν τη θέση τους με τα πρώην κόμματά τους, αν και κάποιοι από αυτούς μάλλον το μετάνιωσαν και μέσω της… συνεργασίας επαναπατρίστηκαν, προφυλάσσοντας τον εγωισμό τους. Από κοντά, πολιτικά στελέχη που ήταν χρόνια πια εκτός του νυμφώνος και εκτίμησαν πως η αντιμνημονιακή ρητορεία μπορεί να τους βοηθήσει, «αυτοσυνταξιοδοτημένοι» οι οποίοι μάλλον βαρέθηκαν την απραξία, και τελευταία ακόμα και δημοσιογράφοι που θέλουν να ξεκινήσουν αγώνα υπέρ της Ελλάδας!
Επί της ουσίας αριθμός ουκ έστιν, αλλά θα κάνουμε μια απόπειρα να καταγράψουμε τους νέους κομματάρχες!
Αριστερά & Κεντροαριστερά
# Το Ποτάμι – Σταύρος Θεοδωράκης: Πρόκειται για το τελευταίο (μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος) πολιτικό χτύπημα! Σε ένα θολό τοπίο χωρίς ξεκάθαρο λόγο έκανε την εμφάνισή του ακριβώς την επόμενη μέρα που αποφάσισαν οι «58» πως δεν θα είναι κίνηση. Προσπερνώντας τη σύμπτωση, το νέο αυτό κόμμα διεκδικεί ψήφους από παντού! Κυριολεκτικά από παντού, καθώς δύναμή του είναι η αναγνωρισιμότητα. Και προς το παρόν μόνο αυτή.
# «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» (Ανδρέας Λοβέρδος): Ο πρώην υπουργός τα έσπασε με τον κολλητό Ευάγγελο Βενιζέλο, τα μάζεψε από το ΠΑΣΟΚ, έφτιαξε ένα νέο κόμμα, έχει παρουσία στη Βουλή και έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τον Φώτη Κουβέλη. Δεν δέχθηκε να ενταχθεί χωρίς την ιδιότητα του κομματάρχη σε μια συνεργασία και επέστρεψε στα γνώριμα λιβάδια της Χαριλάου Τρικούπη. Προς το παρόν τα έχουν βρει κάτω από την ομπρέλα της «Ελιάς», αλλά κανείς ποτέ δεν ξέρει. Στόχος του να πείσει και τη ΔΗΜΑΡ να ακολουθήσει.
# «Δυναμική Ελλάδα» (Ηλίας Μόσιαλος): Άλλος ένας ΠΑΣΟΚος ο οποίος διαφώνησε με το ΠΑΣΟΚ, έκανε την κίνησή του, δεν συγκίνησε κανέναν και σκέφθηκε πως καλύτερα στην ασφάλεια του μαντριού. Πίσω λοιπόν στο κόμμα, έστω και με τη δικαιολογία του κεντροαριστερού πόλου της «Ελιάς».
# «Δραχμή Πέντε Αστέρων» (Θόδωρος Κατσανέβας): Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν τον χώραγε. Βρέθηκε εκεί, αλλά κάποια στιγμή επέλεξε την έξοδο. Υπερασπίζεται την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά τα βάζει με διεθνείς οργανισμούς γιατί μια λέξη σε ένα ηλεκτρονικό βιογραφικό του κόστισε μια θέση συμβούλου σε πολυεθνική. Φυσικά, η Δραχμή αναζητά ακόμα τα πέντε της αστέρια.
# «Η Κοινωνία Πρώτα» (Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης): Με ορμή από το ΠΑΣΟΚ έπεσαν στη ΔΗΜΑΡ, όπου όμως δεν στέριωσαν, συναντήθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντάλλαξαν ματιές όλο νόημα, αποφάσισαν συνεργασία και αυτή θα κριθεί κυρίως από τα αποτελέσματα που θα φέρει ο Οδ. Βουδούρης ως υποψήφιος στην Πελοπόννησο.
# Η Πρωτοβουλία των «58» (Γιάννης Βούλγαρης): Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος. Να καπελώσουν το ΠΑΣΟΚ φτιάχνοντας το νέο ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, από… πρωτοβουλία (σχεδόν κόμμα) μεταλλάχθηκαν σε κίνηση και μπήκαν σε φάση αναμονής τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, οπότε και αναμένονται εξελίξεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
# Σοσιαλιστικό Κόμμα (Στέφανος Τζουμάκας): Άλλος ένας ΠΑΣΟΚος που είδε το κόμμα του να χάνει τη ρότα του σοσιαλισμού και έσπευσε να καλύψει το κενό. Αντιμνημονιακές θέσεις αλλά ευρωπαϊκή προοπτική που απευθύνεται στους παλαιοπασόκους του ’80 και τους οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου. Η τύχη του αγνοείται από τον Ιανουάριο, αν και θεωρητικά θα λάβει μέρος στις εκλογές.
# Σχέδιο Β΄ (Αλέκος Αλαβάνος): Ένας από τους πρωτεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ. Πάλεψε σκληρά για να πετύχει το εγχείρημα, παρέδωσε τη σκυτάλη στον Αλέξη Τσίπρα και επέλεξε να συνταξιοδοτηθεί πολιτικά. Μόνο που η πορεία που πήρε το δημιούργημά του μάλλον δεν τον ικανοποίησε. Ήρθε και η κρίση και επέλεξε να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, διεκδικώντας επί της ουσίας τον ίδιο χώρο με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεξιά του ΚΚΕ και αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, και σίγουρα με αντιευρωπαϊκή ταυτότητα και χωρίς καμία αναστολή ως προς την επιστροφή στη δραχμή. Αν και έχει έντονη παρουσία, δεν δείχνει να πείθει.
# Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη (πρώην ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος): Από το 12% στο 5%, ένα τσιγάρο δρόμος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ζήλεψε την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε οπότε πως μια κάποια λύση στα προβλήματά του θα ήταν ένα κόμμα συνεργασίας. Και εγένετο «Ελιά». Δύσκολο το εγχείρημα και φάνηκε από τα πρώτα του βήματα. Με κομμένη την ανάσα περιμένει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών χωρίς να διαθέτει… σχέδιο Β΄.
# ΔΗΜΑΡ – Δημοκρατική Συμπαράταξη (πρώην ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης): Εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ όταν εκείνος υιοθετούσε μια πολύ αριστερή(;) πολιτική και επέλεξε τον μοναχικό δρόμο της κυβερνώσας αριστεράς. Τα πρώτα αποτελέσματα πολύ θετικά για τον ίδιο, ο οποίος εξαργύρωσε κυρίως την πολιτική του ιστορία. Μέχρι που αποφάσισε να σώσει τη χώρα συμμετέχοντας στην κυβέρνηση. Υποχώρηση στην υποχώρηση (με επισήμανση των κόκκινων γραμμών), αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον… πούλησε σε συμφωνία που είχαν κάνει. Για την «Ελιά» ούτε να ακούσει, καθώς αυτή είναι πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οπότε επέλεξε να κάνει έναν ακόμα πόλο για την κεντροαριστερά. Με τη διαφορά ότι αυτός υπερασπίζεται μέχρι τέλους το brandname του κόμματός του.
Δεξιά & Κεντροδεξιά
# «Εθνική Αυγή»: Δεν πρόκειται για κάτι νέο, αλλά για την απέλπιδα προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να επιβιώσει! Έβαλε δηλαδή ο Μανολιός τα ρούχα του αλλιώς! Με το σύνολο σχεδόν του κόμματος να διώκεται ποινικά και κάποιοι να προβλέπουν πως ο Άρειος Πάγος δεν θα δώσει το πράσινο φως για συμμετοχή στις εκλογές με τον τίτλο Χρυσή Αυγή, έσπευσαν να φτιάξουν ένα νέο κόμμα για παν ενδεχόμενο. Και μάλιστα φρόντισαν ως προς το καταστατικό του να το διαφοροποιήσουν.
# «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» (Γιώργος Χατζημαρκάκης): Με την αρχή της κρίσης ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Γερμανίας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό λόγω των αποκαλύψεών του και της αντιμνημονιακής ρητορικής. Εν τέλει αποφάσισε να εξαργυρώσει την αναγνωρισιμότητα δημιουργώντας κόμμα στην Ελλάδα. Άλλωστε μια νέα υποψηφιότητά του στη Γερμανία θα του δημιουργούσε προβλήματα. Το θέμα είναι αν θα τα καταφέρει.
# «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό» (Βύρων Πολύδωρας): Για τον Βύρωνα Πολύδωρα δεν χρειάζονται συστάσεις. Η Νέα Δημοκρατία τελείωσε –προσωρινά– για εκείνον, αλλά δεν θα μπορούσε να μείνει με δεμένα τα χέρια. Ίδρυσε κόμμα και είναι έτοιμος να συνεχίσει από άλλο πόστο να υπηρετεί την πατρίδα. Βρήκε και συμμάχους τον Χρήστο Ζώη (Νέα Μέρα) και τον Νίκο Νικολόπουλο (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος), αμφότεροι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία. Το οξύμωρο; Και οι δύο διατηρούν κανονικά τα κόμματά τους! Το κόμμα πάντως διαθέτει έτσι τέσσερις βουλευτές. Χρειάζεται άλλους 6 για να κάνει κοινοβουλευτική ομάδα.
# «Νέα Μέρα» (Χρήστος Ζώης): Από τη Νέα Δημοκρατία στους ΑΝΕΛ και από εκεί… κομματάρχης. Τα σημάδια όμως δεν ήταν ιδιαιτέρως θετικά, οπότε το κάλεσμα Πολύδωρα μάλλον ήταν δώρο εξ ουρανού.
# Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος (Νίκος Νικολόπουλος): Από υφυπουργός της κυβέρνησης και συνομιλητής της τρόικας, ο Νίκος Νικολόπουλος ανεξάρτητος και με δικό του κόμμα. Το κόμμα ιδρύθηκε με βάση τις ιδρυτικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας, όπως τις διατύπωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1979. Στις 6 Μαρτίου, ο Νίκος Νικολόπουλος ανακοίνωσε τη συμπόρευση του ΧΡΙΚΕ με την Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό.
# «Νέο Κόμμα» (κόμμα Πανεπιστημιακών): Πρόεδρός του από τις 8 Μαρτίου ο Nίκος Λαάρης. Αν δεν τον γνωρίζετε –απολύτως λογικό– σας λέμε απλά πως πρόκειται για μουσικό και καθηγητή. Διαβάζουμε για το κόμμα αυτό: «Η Ιδρυτική Ομάδα εξ αρχής ήθελε να αλλάξει ριζικά και χωρίς συμβιβασμούς τις μεθόδους πολιτικής στη χώρα μας και ιδίως τις πρακτικές του ρουσφετιού, των χαριστικών διορισμών, της σπατάλης και των κάθε είδους πελατειακών διευθετήσεων στις οποίες πολλοί –αλλά όχι όλοι– βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων έχουν διακριθεί. Οι μέθοδοι αυτοί θα συνεχιστούν όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι πελατειακές δομές που έφτιαξαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, και τις οποίες σήμερα φαίνεται ότι προσπαθεί να ανανεώσει ο Σύριζα»… Αν βρουν χρήματα, θα κατέβουν στις ευρωεκλογές…
# «Νέα Γραμμή» (Γιώργος Αναγνωστόπουλος): Το ελληνικό κεντρώο πολιτικό κόμμα, με ιδρυτή και πρόεδρό του τον Γεώργιο Αναγνωστόπουλο, υποστηρίζει την πολιτική ανανέωση της Ελλάδας. Βασικές θέσεις της Νέας Γραμμής, όπως αναφέρονται και στο καταστατικό της, είναι οι αλλαγές στο Κοινοβούλιο κυρίως ως προς τη μισθοδοσία, υπουργοποίηση των εκλεγμένων αντιπροσώπων, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο, ενίσχυση της παιδείας, ποινές για παιδεραστία και ναρκωτικά, κυρώσεις για περιβαλλοντικές καταστροφές, αλλαγές στο σύστημα υγείας, ασφάλιση και αξιοπρεπής εργασία, ενίσχυση σωμάτων ασφαλείας, πάταξη φοροδιαφυγής, ουσιαστικός έλεγχος «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων. Η τύχη του αγνοείται από τον Δεκέμβριο!
Οι δύο απειλές για το ΠΑΣΟΚ
Αντίστροφα μέχρι τις ευρωεκλογές μετρούν στο ΠΑΣΟΚ για να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους. Και αυτό γιατί υπάρχουν δύο απειλές: από τη μία πλευρά οι «58», που ανάλογα το αποτέλεσμα θα επανέλθουν δριμύτεροι στο προσκήνιο διεκδικώντας περισσότερα, και από την άλλη ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου και οι «παπανδρεϊκοί» γενικότερα, οι οποίοι στόχο έχουν να επανακτήσουν το κόμμα.
Και μέσα σε όλα αυτά περιμένει και ο Κώστας Σκανδαλίδης ως άγρυπνος φρουρός της βάσης του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει πως παιχνίδια με την ιστορία του κόμματος δεν θα γίνουν δεκτά. Μάλιστα μια δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως ευθεία βολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Με τα σενάρια να επιμένουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσω της «Ελιάς» αποσκοπεί στην κατάργηση του κινήματος, η δήλωση Σκανδαλίδη περί νέου Πανιωνίου ήρθε να θυμίσει έναν νόμο του παρελθόντος που έφερε την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου, τότε υπουργού Πολιτισμού: εν μία νυκτί πολλές ομάδες είχαν αλλάξει όνομα με την προσθήκη της λέξης «νέο» και με άλλο ΑΦΜ συνέχισαν απαλλασσόμενες από τα συσσωρευμένα χρέη!
Σήμερα αποτελεί κοινό μυστικό πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε στα σκαριά κάτι αντίστοιχο για το κόμμα που παρέλαβε, μόνο που οι αντιδράσεις δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει. Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα είναι πρόεδρος υπό προθεσμία και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα σημάνουν τις εξελίξεις, άγνωστο προς ποια κατεύθυνση.
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |